Arkisto
Helsingin yliopisto

8.7.2025
Lasten tiedekysymyksiä on ratkottu vuosikausia, mutta vihdoin vastatuiksi ansaitsevat tulla henkisten lasten kysymykset. Lähetä oma kinkkinen kysymyksesi sekä kysyjän nimi ja ikä osoitteeseen toimitus@ylioppilaslehti.fi.

Helsingin yliopisto luopui maaliskuun loppupuolella paperisista tutkintotodistuksista ja otti käyttöön sähköiset todistukset. Kysyimme, mitä ajatuksia opiskelijoilla herää pelkän pdf-todistuksen vastaanottamisesta.

Helsingin yliopisto jatkaa yhteistyötä israelilaisten yliopistojen kanssa, vaikka se sisältää riskin osallisuudesta kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin. Yliopiston johtoa neuvoo eettinen asiantuntijaneuvosto EAN, joka ei käyttänyt keväällä Israel-yhteistyöstä keskustellessaan mitään kirjallista materiaalia eikä kutsunut kuultavaksi ainuttakaan asiantuntijaa.

Tampereen ja Helsingin yliopiston rehtorit antavat Ylioppilaslehden haastattelussa ymmärtää, etteivät he tiedä, mitä demokratia tarkoittaa, kirjoittaa emeritusprofessori Jukka Kekkonen.

27.3.2024
Eläinlääketieteellisen opiskelija näkee läheltä eläinten kärsimystä. Vain yksi pakollinen kurssi käsittelee eläinten kohtelun etiikkaa.

Syyskuussa opiskelijat valtasivat Helsingin yliopiston päärakennuksen osoittaakseen mieltään hallituksen leikkauksia vastaan. Ylioppilaslehti seurasi, kuinka ensimmäinen yö yliopistolla sujui.

Helsingin yliopisto pyörittää yli puolen miljardin euron sijoitustoimintaa ja tekee hyvää tulosta amerikkalaisten teknologiayhtiöiden osakkeilla. Yhteisten rahojen sijoittamista ohjaavat “vastuullisen sijoitustoiminnan säännöt”. Mitä se tarkoittaa?

Jäsenmaksuttomuuden ja pakkojäsenyydestä luopumisen puolesta julistavat unohtavat, että osa soisi huippuyliopistolla olevan jotain omaa kulttuuria, kirjoittaa päätoimittaja Adile Sevimli.

30.3.2023
Helsingin yliopiston rehtorin tehtävää vuodesta 2020 hoitanut Lindblom jatkaa rehtorina vielä viisi vuotta.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan toiminnasta on tehty kanteluita hallinto-oikeuteen ja oikeuskanslerille. Niille vastaamiseen ylioppilaskunta käyttää asianajotoimiston kallista apua.

Helsingin yliopisto aloitti lokakuussa sähkön- ja lämmönsäästökampanjan, josta se on kertonut viestivänsä, ironista kyllä, kampusten sähköisillä näyttötauluilla.

Suomalaistutkijat eivät tiedä, voivatko he jatkossa pitää yhteyttä venäläisiin kollegoihin. Tampereen yliopisto vaatii lopettamaan yhteydenpidon, vaikka ministeriön ohjeessa sitä ei suositella.

Oikeustieteellisen opetus keskittyy massaluentoihin, vaikka juristin työ vaatii nykyaikana taitoja, joita oppisi paremmin pienryhmissä. Kritiikkiä saa myös yhteiskunnallisen kontekstin puuttuminen.

Benjamin Pitkänen on 25-vuotias Helsingin yliopiston opiskelija ja aktivistiryhmä Viral Vegansin perustajajäsen. Viral Vegans ei vaadi eläimille parempia tuotanto-oloja. Se haluaa lopettaa tuotannon kokonaan.

Ylioppilaslehti kysyi Helsingin yliopiston kehitysjohtajalta, YTHS:n johtajaylilääkäriltä ja lääketieteen opiskelijoilta, millaiseen normaaliin pandemiasta palataan.

Autismikirjon diagnoosi yleistyy yliopisto-opiskelijoilla. Yliopistolta autismikirjolla olevat toivovat ennen kaikkea joustavuutta.

Heikon taloustilanteen takia tiedekunta ei ole voinut rekrytoida riittävästi uutta henkilökuntaa. Opiskelijat ovat pettyneitä opetuksen vähenemiseen.

Tampereen yliopisto ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut. Helsingin yliopistossa muistetaan hyvin, mikä kaikki meni pieleen vuonna 2016, kirjoittaa Roosa Savo kolumnissaan.

18.9.2021
Tulorajat nousevat vain vuoden 2022 ajaksi, koska hallitus haluaa nähdä, millaisia vaikutuksia sillä on esimerkiksi opintojen etenemiseen.

Aluehallintovirasto on antanut Helsingin yliopistolle huomautuksen Sisun heikosta saavutettavuudesta. Opetus- ja oppimisympäristöjen palvelujen johtaja Kati Kettunen lupaa, että parannuksia on luvassa.