Opiskelijat eivät edelleenkään osaa käyttää Sisua, eivätkä näkövammaiset edes voi – ”Kärsivällisyyttä ja ymmärrystä tarvitaan”, vastaa yliopisto

Aluehallintovirasto on antanut Helsingin yliopistolle huomautuksen Sisun heikosta saavutettavuudesta. Opetus- ja oppimisympäristöjen palvelujen johtaja Kati Kettunen lupaa, että parannuksia on luvassa.

T:Teksti:

Helsingin yliopisto korvasi toukokuussa Weboodin opintojärjestelmä Sisulla. Jatkossa Sisussa muun muassa suunnitellaan opinnot, ilmoittaudutaan kursseille ja haetaan valmistumista.

Sisu on herättänyt opiskelijoiden keskuudessa myös paljon turhautumista. Helsingin yliopiston Jodel-kanavalla käyttäjä tiivistää tunnot: ”Eii vittuuuuu en osaa käyttää tota sisua saatanan saatana.”

Helsingin yliopiston opetus- ja oppimisympäristöjen palvelujen johtajan Kati Kettusen mukaan Sisun käytössä ollaan vielä murrosvaiheessa. Hänen mukaansa voi kulua hetki, ennen kuin Sisun hyödyt tulevat esille.

”Kaikkea, mitä pystytään, pyritään parantamaan.”

Helsingin yliopiston lisäksi Sisua käytetään kuudessa muussa korkeakoulussa. Tampereen yliopistossa visuaalista journalismia opiskellut Renja Nurmi kertoo, että hänen hankaluutensa Sisun käytössä johtuivat enimmäkseen järjestelmän joustamattomuudesta.

Nurmi sai viime keväänä gradunsa valmiiksi. Hän jätti valmistumispyynnön Sisuun, mutta se tuli takaisin hylättynä. Syy oli väärässä paikassa oleva kurssi.

Kurssi oli aiemmissa tutkintovaatimuksissa kuulunut ohjelman pakollisiin opintoihin, eikä Nurmi enää saanut sijoitettua sitä Sisussa oikeaan kohtaan. Niinpä Nurmi oli lisännyt kurssin valinnaisten opintojen kohdalle, väärään paikkaan.

Hylätyn hakemuksen jälkeen Nurmi soitti opintotoimistoon. Kurssi saatiin lopulta sijoitettua oikein, mutta helposti se ei käynyt.

”Se ei todellakaan hoitunut mitenkään yksinkertaisesti ja intuitiivisesti, vaan oli monen mutkan takana. Olen tosi hämmentynyt siitä, miten se voi olla noin vaikea homma. Ei ole mitenkään kovin harvinaista, että ihmiset valmistuvat niin, että heillä on vanhojen tutkintovaatimusten mukaisia suorituksia, joita ei enää tarjota.”

Kettusen mukaan koulutusohjelmien välillä on suuria eroja siinä, miten tarkasti korvaavuustaulukoita on viety Sisuun. Hän kertoo, että asiasta on tullut palautetta.

”Uskon, että kaikkien tilanne paranee nopeutuvalla tahdilla. Sisun avulla voidaan jatkossa tehdä tutkintouudistuksia ja korvaavuudet automatisoida”, Kettunen sanoo.

”Kaikkea, mitä pystytään, pyritään parantamaan. Käyttökokemuksista selvitetään, liittyvätkö hankaluudet järjestelmän teknisiin ominaisuuksiin vai siirtymävaiheeseen.”

Käytettävyyden lisäksi ongelmia on myös Sisun saavutettavuudessa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi kesäkuussa Helsingin yliopistolle huomautuksen Sisun saavutettavuuspuutteista. Viraston mukaan Sisu ei täytä vuonna 2019 voimaan tulleen digipalvelulain saavutettavuusvaatimuksia. Järjestelmän käyttö on näkövammaiselle lähes mahdotonta.

Helsingin yliopistossa suomen kieltä opiskeleva, näkövammainen Susanna Halme kertoo, ettei ruudunlukuohjelma osaa lukea Sisua.

”Tällä hetkellä en voi käyttää Sisua. Siellä on ehkä yksittäisiä pieniä juttuja, jotka voisivat toimia, mutta koska kokonaisuus ei toimi, en pysty käyttämään koko järjestelmää.”

Weboodissa samanlaisia saavutettavuuteen liittyviä ongelmia ei ollut.

”Weboodissa pystyin tekemään kaiken itse. Kun alettiin puhua Sisusta, ajattelin, että okei, katsotaan. Kun ekoja versioita otettiin käyttöön, huomasin, ettei ruudunlukuohjelma tunnistanut järjestelmää. Laitoin siitä jo silloin palautetta. Tiedän, että moni muukin on laittanut.”

Järjestelmätoimittaja Funidata Oy:n blogikirjoituksen mukaan Sisun saavutettavuusvaatimuksia on selvitetty vuodesta 2013 alkaen. Vuonna 2016 Euroopan parlamentti antoi uuden direktiivin julkisen sektorin verkkosivujen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta, minkä jälkeen Funidatan mukaan ”laadittiin tarkemmat kehityskäytännöt Sisun saavutettavuuden huomioimiseksi wcag-standardiin pohjautuen”.

Saavutettavuusselvitys valmistui vuonna 2019. Sen jälkeen puutteita on yrityksen mukaan käsitelty ”entistäkin tarkemmin”.

Korjauksia on tehty, mutta saavutettavaa Sisusta ei ole tullut.

Näkövammaisten liiton digitalisaatioasiantuntija Ville Lamminen kertoo, että saavutettavuuspuutteista oltiin yhteydessä yliopistoon jo vuonna 2018.

”Kun ongelmista silloin kerrottiin, eivät vastaukset olleet erityisen vastaanottavia.”

Kettunen kertoo, että koska järjestelmänä Sisu on erittäin visuaalinen, oli yliopistolla Sisun käyttöönottoa valmistellessa tiedossa, ettei näkövammaisten henkilöiden ole mahdollista käyttää sitä.

”Valmistelussa tehtiin virhearvio, eikä käyttöönoton aikataulussa pystytty tekemään siihen käyttömahdollisuuksia, joiden kautta näkövammaisten ja visuaalista haastetta kokevien olisi sitä mahdollista käyttää.”

Sen takia yliopisto on Kettusen mukaan varautunut käyttöavun tarjoamiseen.

Siinäkin on puutteita.

Aluehallintoviraston huomautuksen mukaan Sisun käyttöapua tulisi olla saatavilla myös virastoajan ulkopuolella. Tällä hetkellä näkövammaiset opiskelijat voivat käyttää Sisua vain virka-aikoina, muut milloin tahansa.

Halme toivoo, että Sisu tulisi nopeasti saavutettavaksi, ja että sitä odotellessa sen käyttöön saisi apua nopeasti ja virka-aikojen ulkopuolella.

Kettusen mukaan konkreettista menettelyä näkövammaisten ja visuaalista haastetta kokevien opiskelijoiden auttamiseksi ei vielä ole, mutta jokaisen opiskelijan avuntarve kartoitetaan. Ympärivuorokautisen päivystyksen mahdollisuuteen hän ei kuitenkaan usko.

”Onneksi Sisun toiminnot ei ole ihan päivittäisiä asioita. Missään tapauksessa opiskelijoita ei ole tarkoitus jättää pulaan. Tuemme opiskelijoita yksilöllisesti ja huomioimme, että apua on saatavissa aluehallintoviraston edellyttämällä tavalla myös virka-ajan ulkopuolella.”

Kettunen sanoo, että Sisu tehdään saavutettavaksi niin pian kuin mahdollista.

”Muiden yliopistojen ja Funidatan kanssa käynnistyy suunnittelu, jossa tätä käydään läpi. Kyllä se on vakavasti työn alla.”

Myös käytettävyyteen – ja Sisun sekavuuteen – on Kettusen mukaan luvassa parannuksia uusien versioiden myötä.

”Tässä murrosvaiheessa on kuitenkin tärkeää, että ensipalautteen pohjalta ei tehdä hätiköityjä ratkaisuja, vaan analysoidaan kokonaisuutta huolellisesti. Kaikkeen ei ole osattu varautua etukäteen. Kärsivällisyyttä ja ymmärrystä siis tarvitaan.”