Arvokartat kainalossa

Palstalla kurkistetaan yliopistoon.

T:Teksti:

|

K:K: Toivo Heinimäki

Brittiläinen Melvin Nelson Perry saapui Helsinkiin helmikuussa vuonna 2001. Vanhoja karttoja harrastava Perry halusi tutustua kokoelmiin, joita säilytettiin Kansalliskirjastossa, silloisessa Helsingin yliopiston kirjastossa. 

Kansalliskirjastossa säilytettiin mittaamattoman arvokasta, tutkijan ja löytöretkeilijän Adolf Erik Nordenskiöldin (1832–1901) karttakokoelmaa. Se muodostuu 1800-luvun lopulla koostetusta historiallisten karttojen, maantieteellisen kirjallisuuden ja matkakertomusten kokoelmasta. 

Nordenskiöldin kokoelma oli herättänyt Perryn kiinnostuksen. Tuolloin ei vielä julkisuudessa tiedetty, että Perryllä oli ennestään rikostaustaa, jonka valossa hänen historiakiinnostuksensa näytti arveluttavalta. 

Helsingin yliopisto oli ennen Perryn vierailua saanut varoittavan faksin Alankomaiden Haagista. Sikäläinen kirjasto oli joutunut Perryn uhriksi, ja päätti varoittaa eurooppalaisia kirjastoja karttavarkaasta. Viranomaiset epäilivät, että Perry kuului laajempaan taidevarkaiden liigaan. 

Jo vuonna 1994 Perry tuomittiin kotimaassaan brittiläisen kapteenin James Cookin 1700-luvun matkoiltaan tuomien kasvitieteellisten painokuvien varastamisesta neljän vuoden vankeuteen. Ennestään hänellä oli esimerkiksi sakkotuomio vanhojen Nalle Puh -joulukorttien varastamisesta. 

Perry vieraili Unioninkadulla sijaitsevassa kirjastossa kolmena päivänä helmikuun loppupuolella. Siellä hän lainasi Nordenskiöldin kokoelman karttakirjoja ja irrotti kaikkiaan kuusi 1400–1600 lukujen karttaa kynänteroitusveitsellä. Jälkikäteen Perry selitti, ettei voinut vastustaa kiusausta. 

Suorituksensa jälkeen Perry palautti lainaamansa karttakirjat ja mutisi epäselvästi virkailijalle eräpäiväliuska hampaissaan. Irrotetut karttalehdet olivat piilossa kainalossa pikkutakin alla. 

Myöhemmin Perry postitti kartat putkiloissa kotiosoitteeseensa Essexiiin. Itse hän lensi sinne lauantaina 24. helmikuuta. 

Ison-Britannian poliisi pidätti Perryn 12. maaliskuuta ja luovutti hänet Suomeen elokuussa 2001. Perry oli myynyt kolme karttaa, joista kaksi tuntematon ostaja palautti yliopistolle. Lopulta vain yksi kuudesta arvokartasta jäi kadoksiin. Se oli Venetsiassa vuonna 1486 painettu karttalehti Mappamundi, joka oli kirjaston onneksi ehditty digitoimaan aiemmin. 

Perry tuomittiin lopulta Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä varkaudesta puolentoista vuoden ehdottomaan vankeuteen ja maksamaan Helsingin yliopistolle 50 000 euroa korvauksia. Ei ole tiedossa, maksoiko Perry korvaukset. 

Tapauksen seurauksena kirjasto tiukensi turvatoimiaan muun muassa turvaluokittelemalla kokoelmat ja tehostamalla niiden vartiointia. 

Lähteet: 

Helsingin yliopiston kirjaston ja Suomen kansalliskirjaston vuosikertomus 2001 

Helsingin Sanomien arkisto 

MTV Uutiset 4.6.2002 

Kansalliskirjaston tietoasiantuntijan Anna Vuolannon haastattelu