Arkisto
4/2022
Takaikkuna: Haloo, onko vahtimestarilla?
Takaikkuna-palstalla kurkistetaan Helsingin yliopiston historiaan.
Asian tuntija: Vetyhype tuli, Suomi ei ole valmis
Fysiikan professori Marko Huttula kehittää menetelmää, jonka avulla vetyä irrotetaan vedestä päästöttömästi auringnvalon avulla. Vedystä povataan nyt vihreän siirtymän pelastajaa, mutta Huttulan mukaan vedyn tuottamiseen liittyy vielä ratkaisemattomia ongelmia.
3 x hot: Nämä pitää tietää tieteestä juuri nyt
Palstalla esitellään ajankohtaisia ilmiöitä ja tapahtumia tiedemaailmasta ja sen liepeiltä.
Kritiikki: Rajallisia oivalluksia Internetistä
Patricia Lockwoodin romaani kuvaa tarkasti internetin läpäisemää elämää, mutta sen tarjoamista oivalluksista jää puuttumaan jotain.
Kolumni: Pelastajanviitta silmillä kohti tulevaisuuden kriisejä
Lännessä ollaan paikoin sokeita sille, ettei kaikkia kiinnosta enää pelata lännen jakamilla korteilla, kirjoittaa Aurora Lemma.
3 x lempi: Kuuntele ainakin nämä tänä syksynä
Toimitus antaa kritiikittömät suosituksensa ajankohtaisista kulttuurituotteista.
Aivovuoto Ukrainasta
Yli sata Ukrainasta paennutta opiskelijaa ja tutkijaa on aloittanut Helsingin yliopistossa sodan alettua. Yksi heistä on väitöskirjatutkija Alina Hruba.
Suomen järviä yritetään pelastaa kippaamalla vesistöihin kemikaaleja, kankaita ja joulukuusia – Kysyimme, onko siinä mitään järkeä
Viime kesä oli sinileville taas suotuisa. Kauanko Suomen vesistöissä voi vielä uida?
Tärinähoitoa joka vaivaan
Kultturihenkilö: Haahuilun loppu
Aikuisten käsikirjoittajalle Anna Brotkinille sarjan viimeinen kausi oli vaikein kirjoittaa. Kolmas kausi saa tutun todellisuuspaon lisäksi myös vakavampia sävyjä.
Toimittaja yritti shiftata toiseen todellisuuteen
Mitä kannattaisi pukea päälleen vaellusretkelle Keski-Maahan, ja kauanko meidän maailmassamme kuluu aikaa poissa ollessani? Entä mikä olisi hyvä turvasana, jonka avulla pääsen takaisin? Kaikenlaista sitä joutuu miettimään, kun valmistautuu siirtymään toiseen todellisuuteen.
Analyysi: Sodassa solidaarisuudellakin on rajansa
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut ihmiset tukemaan sodan uhreja ennennäkemättömällä voimalla, mutta jo aiemmin syrjään jääneet vähemmistöt jäävät edelleen vaille huomiota, kirjoittaa toimittaja Tuukka Tuomasjukka analyysissaan.
Onks mitää säätiöö, onks mitää apurahaa?
Ylioppilaslehden toimitussihteeri Anni Härkönen aloitti opinnot vähävaraisena. Nyt hän on apuraharikas kahdeksannen vuoden opiskelija, joka on päässyt nauttimaan luksusvaihdoista Euroopan kalleimmissa maissa. Tässä jutussa hän kertoo, miten hän sen teki.
Pakina: Nato-hakemus ei liittänyt Suomea osaksi länttä, vaan sen teki kokaiini, paljastaa Viimeinen millenniaali YL-selvityksessään
Pakinoitsija on yliopistolla yhä uhanalaisemmaksi käyvän Y-sukupolven edustaja ja kaikkiin päihteisiin tasapuolisesti perehtynyt generalisti.
Rakas ruokapäiväkirja: Suomalaiset häpeilevät vaaleapaahtoisen kahvin juomista ihan turhaan
Juomme tummaa paahtoa, koska haluamme olla erilaisia kuin muut sukkaveden lipittäjät, kirjoittaa toimittaja ja ruokakriitikko Arda Yildirim.
Postia: Helsingin palkanmaksu takkuaa, joten lähetimme Juhana Vartiaiselle wanhan kunnon helmitaulun pelastamaan tilanteen
Palstalla lähetämme ihmisille postia.
Pääkirjoitus: Jähmeä valta, muuttuva maailma
Juuri yliopistoissa pitäisi olla tilaa keksiä luovia ratkaisuja, joilla ilmastonmuutoksen kaltaisiin kriiseihin vastataan, kirjoittaa päätoimittaja Adile Sevimli.
Internet-UG: Helpot hevoset
Palstalla kerromme aktiivisista nettiyhteisöistä.
3,20 on uusi 2,70 – Tosin ei kauaa
Kelan tukeman opiskelija-aterian hinta nousee lokakuussa ja laskee uudelleen vuodenvaihteessa.
Kansalainen, virkamies
Elokapinalainen rikkoi lakia leiriytymällä Mannerheimintielle, toinen taas pysäytti liikenteen Sörnäisten rantatiellä. Onko kansalaistottelemattomuus osoitus soveltumattomuudesta virkamiestehtäviin tai oikeustalon siivoamiseen?