Arkisto

4/2022

Takaikkuna-palstalla kurkistetaan Helsingin yliopiston historiaan.
Fysiikan professori Marko Huttula kehittää menetelmää, jonka avulla vetyä irrotetaan vedestä päästöttömästi auringnvalon avulla. Vedystä povataan nyt vihreän siirtymän pelastajaa, mutta Huttulan mukaan vedyn tuottamiseen liittyy vielä ratkaisemattomia ongelmia.
Palstalla esitellään ajankohtaisia ilmiöitä ja tapahtumia tiedemaailmasta ja sen liepeiltä.
Patricia Lockwoodin romaani kuvaa tarkasti internetin läpäisemää elämää, mutta sen tarjoamista oivalluksista jää puuttumaan jotain.
Lännessä ollaan paikoin sokeita sille, ettei kaikkia kiinnosta enää pelata lännen jakamilla korteilla, kirjoittaa Aurora Lemma.
Toimitus antaa kritiikittömät suosituksensa ajankohtaisista kulttuurituotteista.
Yli sata Ukrainasta paennutta opiskelijaa ja tutkijaa on aloittanut Helsingin yliopistossa sodan alettua. Yksi heistä on väitöskirjatutkija Alina Hruba.
Aikuisten käsikirjoittajalle Anna Brotkinille sarjan viimeinen kausi oli vaikein kirjoittaa. Kolmas kausi saa tutun todellisuuspaon lisäksi myös vakavampia sävyjä.
Mitä kannattaisi pukea päälleen vaellusretkelle Keski-Maahan, ja kauanko meidän maailmassamme kuluu aikaa poissa ollessani? Entä mikä olisi hyvä turvasana, jonka avulla pääsen takaisin? Kaikenlaista sitä joutuu miettimään, kun valmistautuu siirtymään toiseen todellisuuteen.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut ihmiset tukemaan sodan uhreja ennennäkemättömällä voimalla, mutta jo aiemmin syrjään jääneet vähemmistöt jäävät edelleen vaille huomiota, kirjoittaa toimittaja Tuukka Tuomasjukka analyysissaan.
Ylioppilaslehden toimitussihteeri Anni Härkönen aloitti opinnot vähävaraisena. Nyt hän on apuraharikas kahdeksannen vuoden opiskelija, joka on päässyt nauttimaan luksusvaihdoista Euroopan kalleimmissa maissa. Tässä jutussa hän kertoo, miten hän sen teki.
Pakinoitsija on yliopistolla yhä uhanalaisemmaksi käyvän Y-sukupolven edustaja ja kaikkiin päihteisiin tasapuolisesti perehtynyt generalisti.
Juomme tummaa paahtoa, koska haluamme olla erilaisia kuin muut sukkaveden lipittäjät, kirjoittaa toimittaja ja ruokakriitikko Arda Yildirim.
Juuri yliopistoissa pitäisi olla tilaa keksiä luovia ratkaisuja, joilla ilmastonmuutoksen kaltaisiin kriiseihin vastataan, kirjoittaa päätoimittaja Adile Sevimli.
Palstalla kerromme aktiivisista nettiyhteisöistä.
Kelan tukeman opiskelija-aterian hinta nousee lokakuussa ja laskee uudelleen vuodenvaihteessa.
Elokapinalainen rikkoi lakia leiriytymällä Mannerheimintielle, toinen taas pysäytti liikenteen Sörnäisten rantatiellä. Onko kansalaistottelemattomuus osoitus soveltumattomuudesta virkamiestehtäviin tai oikeustalon siivoamiseen?