Arkisto
2/2022
Palstalla lähetämme ihmisille postia.
Tuija Siltamäen essee: Se/hän
Ihminen haluaa luoda eläimet omaksi kuvakseen. Eläinrakkaalta sen ymmärtää, mutta eläinoikeusliikkeelle antropomorfistinen retoriikka voi olla haitallista, kirjoittaa toimittaja Tuija Siltamäki esseessään.
”Kliseitä kevään tarpeisiin” – Ylioppilaslehden työryhmä arvioi kirjakevään kärkiteokset, joukossa jälleen horinaa mutta myös muutama huipputeos
Uskomaton kalajuttu
Suomen vihaisimman, kuuluisimman ja yksinäisimmän meriahvenen ympärille velloo vakavia epäilyksiä. Ylioppilaslehti paljastaa, millainen kohukala Mikko on, kun kamerat sammuvat.
Oikeustieteellisellä tiedekunnalla on Helsingin yliopiston niukimmat opetusresurssit – ”Meidän ylioppilaamme valmistuvat nyt heikommilla eväillä kuin kymmenen vuotta sitten”
Oikeustieteellisen opetus keskittyy massaluentoihin, vaikka juristin työ vaatii nykyaikana taitoja, joita oppisi paremmin pienryhmissä. Kritiikkiä saa myös yhteiskunnallisen kontekstin puuttuminen.
Asiallinen kysymys: Millaisen impaktin teoksenne jättävät suomalaisten suurmiesten muistelmain traditioon, emeritusprofessori Matti Klinge?
Ylioppilaslehti kysyy sen, mistä valtamedia vaikenee.
YL-analyyshi: Toimittaja hiihti Malmin lentokentällä ja ajatteli suuria ajatuksia
Historia ei synny eikä kuole tyhjiössä, vaan sitä tekevät ihmiset, muistuttaa päätoimittaja tärkeässä kirjoituksessaan.
”Lihansyönti ja rakkaus fossiilisiin polttoaineisiin nivoutuvat yhteen” – Äärioikeistoa tutkinut Sonja Pietiläinen kertoo, mistä on kyse fossiilifasismissa ja petromaskuliinisuudessa
Tutkijan mukaan Elokapinan kaltaiset ympäristöaktivistit ärsyttävät äärioikeistoa, koska äärioikeisto pitää ympäristöliikettä uhkana.
Arktinen kirjeenvaihtaja: Venäjän arktinen yhteistyö on menneen talven lumia, sanoo tutkija Hilma Salonen
Arktinen kirjeenvaihtaja -juttusarjassa Ylioppilaslehti käy kirjeenvaihtoa alan asiantuntijoiden kanssa.
Pääkirjoitus: Oletko aina auttanut ukrainalaisia väärin?
Auttamisenhaluiset amatöörit saattavat sotatoimialueella aiheuttaa vain harmia, kirjoittaa Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki.
Humanististen alojen tulevaisuus huolestuttaa opiskelijoita: ”On aivan elintärkeää yhteiskunnan kannalta ymmärtää ja tutkia menneisyyttä”
Ylioppilaslehti kysyi humanistiopiskelijoiden näkemyksiä opiskelusta sekä tulevasta opetussuunnitelmakaudesta.
Tunnistatko aikamme sota-asiantuntijat? Testaa taitosi Ylioppilaslehden visassa
Korona päättyi, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan – ainakin uutisissa ja ajankohtaisohjelmissa. Yhdessä yössä siirryttiin rauhasta sotaan ja Mika Salmisesta Mika Aaltolaan. Testaa, kuinka hyvin tunnet sota-ajan puhuvat päät.
Ylioppilaslehden arkistosta: Sotatohtori Johan Bäckman
Tripladosentti Johan Bäckman pyörittää kotoaan mediasirkusta, jossa jokaisella sanalla on väliä.
Alapääkirjoitus: Hyvää yötä, Venäjä
Venäjällä "valeuutisten" levittämisestä voi nyt saada 15 vuoden vankeustuomion. Se vaikuttaa siihen, millaista tietoa tulevaisuudessa Venäjältä saamme, kirjoittaa toimitussihteeri Johannes Roviomaa.
Pakina: Ylioppilaslehden kulttuurisotakirjeenvaihtaja miettii, saako Vladimir Putinia sanoa hulluksi
Ylioppilaslehden kulttuurisotakirjeenvaihtaja raportoi rintamilta, joiden ei tarvitsisi kiinnostaa ketään.
Kanoista tykkään
Benjamin Pitkänen on 25-vuotias Helsingin yliopiston opiskelija ja aktivistiryhmä Viral Vegansin perustajajäsen. Viral Vegans ei vaadi eläimille parempia tuotanto-oloja. Se haluaa lopettaa tuotannon kokonaan.
Näin sujuu paluu yliopistolle: Helsingin yliopisto panostaa opinto-ohjaukseen ja ryhmäytymiseen, mutta ei suosittele hybridiopetusta
Ylioppilaslehti kysyi Helsingin yliopiston kehitysjohtajalta, YTHS:n johtajaylilääkäriltä ja lääketieteen opiskelijoilta, millaiseen normaaliin pandemiasta palataan.
Jenni Janakan kolumni: True fucker voi myös ostaa seksiä
Kun ympäriltä riisutaan kaikki ihmissuhdedraama, ihminen jää tosi paljaaksi omien lukkojensa kanssa, kirjoittaa Jenni Janakka.