Hyyn valtavat asianajokulut ovat pienentyneet viime vuodesta, hallinto-oikeuteen on tehty kaksi uutta kantelua

Osa vanhoista kanteluista on vielä kesken, eli niitä ei ole vielä ratkaistu.

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

Vuosi sitten syksyllä Ylioppilaslehti uutisoi Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (Hyy) käyttäneen yli 120 000 euroa asianajokuluihin reilun vuoden aikana. Syynä olivat 14 kantelua, jotka Hyystä oli tehty oikeuskanslerille ja hallinto-oikeuteen. Niihin vastatakseen Hyy turvautui asianajotoimiston kalliiseen apuun.  

Kanteluita teki Hyyn edustajiston oma jäsen. Kantelut koskivat esimerkiksi Hyyn edustajistoryhmille jakamia tukia, jäsenyyttä rekisteröidyssä ry:ssä sekä ylioppilaskunnan kannanotto-oikeutta. 

Asianajokuluihin käytetty summa on merkittävän suuri. 120 000 euroa on enemmän rahaa kuin Hyyn kaikkien tiedekuntien- ja ainejärjestöjen toiminta-avustukset vuodessa. Viime vuonna Hyyn hallitus joutui hakemaan edustajiston kokouksessa ylitysoikeutta yleiseen toimintavaraukseen, eli niin sanottuun varakukkaroon, jotta yllättävät menoerät saatiin maksettua.  

Kaiken kaikkiaan Hyyn toimintatalouden budjetti on viime vuosina ollut noin 3,7 miljoonaa euroa vuodessa. 

Hyyn hallituksesta kerrotaan, että asianajokuluihin on tänä vuonna kulunut elokuun loppuun mennessä 10 837 euroa. Rahaa asianajokuluihin oli tälle vuodelle budjetoitu 70 000 euroa.  

Seuraava toimintatalouden budjetti valmistuu vasta joulukuussa, mutta Hyyn pääsihteeri Mikko Kymäläinen arvelee, ettei asianajokuluihin tarvitse budjetoida ensi vuodelle yhtä paljon rahaa. Varautua kuitenkin täytyy. 

Vieläkö tilanne on se, että Hyystä kannellaan oikeuskanslerille ja hallinto-oikeuteen?  

”Tietojemme mukaan kaksi uutta valitusta on tullut, mutta ne eivät ole työllistäneet tai aiheuttaneet kuluja. Valitukset ovat olleet saman kaltaisia ja hallinto-oikeus on kyennyt ratkaisemaan tapaukset aikaisemmin toimitettujen lausuntojen perusteella.” 

Kymäläinen kertoo, että osa vanhoista kanteluista on vielä kesken, eli niitä ei ole vielä ratkaistu. 

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta omistaa Ylioppilaslehteä kustantavan Ylioppilaslehden Kustannus Oy:n.