Arkisto

1/2023

Suomen kielessä ei ennen ollut neutraalia käsitteistöä, jolla puhua neurokirjosta. Nyt on. Kaikkia haasteita autismikirjon ymmärtämisessä se ei ratkaise.
Timo Kaukolampi on musiikin käsityöläinen, joka luo futuristisia äänimaisemia vanhalla teknologialla.
Palstalla esitellään tieteen riemuvoittoja.
Palstalla kurkistetaan yliopiston historiaan.
Ronja Salmi kirjoittaa novellissaan siitä, mitä tapahtuu, kun kahdesta halusta toinen voittaa.
Kun ruokakriitikko Arda Yildirim muutti hapanjuurileivän luvattuun maahan, hän päätti hylätä lapsuudenkodista tutut suorakaiteen muotoon puristetut puuronkorvikkeet. Sitten hän sairastui koronaan.
Palstalla kerromme aktiivisista nettiyhteisöistä.
Suomalaisista shakkinyrkkeilijöistä välittyi sekä mieltä että ruumista kehittävästä harrastuksesta kumpuava ilo, ja asenteesta voisivat ottaa mallia tunnetummatkin lajit, kirjoittaa Petri Jääskeläinen.
Huijausepäilyillä on shakissa pitkä historia.
Shakkinyrkkeily on outo hybridilaji, jota Suomessa harrastavat lähinnä yritysmaailman keski-ikäiset sedät. Toimittaja Petri Jääskeläinen kokeili, sopiiko laji heiveröiselle kynäniskalle, joka ei tunne sen enempää shakkia kuin nyrkkeilyäkään.
Miksi uuden ihastuksen kanssa on niin vaikea nauttia ruoasta, pohtii Eveliina Lempiäinen kolumnissaan.
Salaliittoajattelua kuvataan yhteiskunnallisena poikkeamana, mutta väitöskirjatutkija Toni Saarisen mukaan se tai muutkaan myyttiset kertomukset eivät ole irrallaan liberaalin keskiluokan ajattelusta. 
Länsimetro on nyt valmis. Voivatko espoolaiset jo luopua yksityisautoistaan? Ylioppilaslehden toimitus jalkautui Helsingin nukkumalähiöön selvittämään, toiko metro Espoolle lisäarvoa.
Kriisi pitää hoitaa, mutta Suomi tarjoaa vain laastareita, kirjoittaa Lotta Närhi analyysissaan.
Perinteikkäästä raastekeittiöstään tunnettu ravintolaketju Unicafe avasi joulukuussa Kaivopihalle cocktaileja ja karaokea tarjoavan anniskeluravintola Myöhän. Karaokekuppila ei saa Ylioppilaslehden kriitikolta viittä tähteä.
“Tulevaisuustalo” Sitra julkaisi vuodenvaihteessa "selvityksen" vuoden 2023 megatrendeistä. Ylioppilaslehti tiivisti satasivuisen sanahelinän helposti ymmärrettävään muotoon ja nosti selvityksestä esiin kolme olennaisinta pointtia.
Elämäntapatrendit, jotka painuivat unholaan hyvästä syystä.
Jos läpinäkyvyydestä tingitään, journalistit voivat heittää hanskat tiskiin, kirjoittaa päätoimittaja Adile Sevimli.
Pakinoitsija on yliopistolla yhä harvinaisemmaksi käyvän Y-sukupolven edustaja, joka käy oikeissa töissä eikä kokoomuksen bossladyjen kusetettavana.
Sekavina aikoina moni hakee lohtua oman julkisivunsa ja toisten sanomisten kontrolloimisesta.
Entinen Ylioppilaslehden toimitussihteeri ja nykyinen demariministeri Timo Harakka aloitti Ylioppilaslehden 110-vuotisjuhlissa eduskuntavaalikampanjansa pitämällä tiukkaa talouskuria vastustavan juhlapuheen.