3,20 on uusi 2,70 – Tosin ei kauaa

Kelan tukeman opiskelija-aterian hinta nousee lokakuussa ja laskee uudelleen vuodenvaihteessa.

Opiskelija-aterian enimmäishintaa korotetaan 50 sentillä lokakuun alusta lähtien. Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk) kertoi elokuussa STT:lle muutoksen johtuvan siitä, että opiskelijaravintoloiden kulut ovat merkittävästi kasvaneet inflaation vuoksi.

Muutos aterioiden hinnoissa koskee myös Helsingin yliopiston opiskelijaravintoloita. Sekä Sodexo että Unicafe kertovat Ylioppilaslehdelle aikovansa nostaa hintojaan. Tähän asti opiskelijalounas on maksanut opiskelijalle tyypillisesti 2,70 euroa. Lokakuussa hinta nousee 3,20 euroon.

Ylvan ravintolaliiketoiminnan johtaja Anne Immonen kertoo, että enimmäishinnan nosto on tällä hetkellä elinehto Unicafe-ravintoloiden toiminnan jatkumiselle.

Korotus ei Immosen mukaan tule vaikuttamaan Unicafen aterioiden sisältöön, vaan se menee kokonaisuudessaan raaka-ainekustannusten kattamiseen. Unicafe on tähän asti pyrkinyt hillitsemään kustannusten nousun vaikutuksia esimerkiksi vähentämällä kalan tarjoamista.

Sodexon viestintäjohtajan Mira Peranderin mukaan 50 sentin nosto ei riitä kattamaan kokonaisuudessaan raaka-aineiden hintojen nousua, mutta se antaa Sodexolle paremmat edellytykset tarjota ravitsemussuositusten mukaista ruokaa. Perander sanoo, että ilman korotusta reseptejä olisi muokattava raaka-aineiltaan edullisemmiksi.

Kampusruokailun hinta laskee uudelleen alle kolmeen euroon vuodenvaihteessa, kun Kelan ateriatuki nousee 25 senttiä opiskelija-ateriaa kohden.

Hallitus päätti ateriatuen nostosta budjettiriihessään syyskuun alussa.