3 x hot: Nämä pitää tietää tieteestä juuri nyt

Palstalla esitellään ajankohtaisia ilmiöitä ja tapahtumia tiedemaailmasta ja sen liepeiltä.

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

The Dawn of Everything – A New History of Humanity 

Kansantajuinen tietoteos The Dawn of Everything – A New History of Humanity on jälleen yksi ihmiskunnan esihistorian viiteensataan sivuun tiivistävä opus. Kaksi David-nimistä jäbää, Graeber ja Wengrow, arvostelevat siinä edeltäjiään, kuten Yuval Noah Hararia, saman yrittämisestä ennen heitä. Toimii!

Päivitetyssä versiossa Davidit kertovat, miten höttöisiä syy-seuraussuhteita tutkijat ovat esiajoistamme vetäneet ja millainen vaikutus sillä on tämän päivän politiikkaan. Länsimaisia yhteiskuntia ja filosofiaperinnettä ruoditaan kerrankin niin, että myös Yhdysvaltojen ja Kanadan alkuperäiskansojen jo vuosisatoja sitten tekemät huomiot rappiostamme tulevat kuulluksi.


Bataille on pop

Jos joku akatemian sankari pitää nyt ottaa haltuun, niin Georges Bataille [/ba.taj/]. Miksi, sitä kukaan ei tiedä, mutta jollain tavalla tähän itsekorostuksen aikaan ranskalaisfilosofin sisäiset kokemukset sopivat.

Bataille on mystinen outolintu, jonka artikkeleita, muistiinpanoja ja tiedotteita sisältävän tekstikokoelman Isovarvas Tutkijaliitto julkaisi vastikään suomeksi. Samaan aikaan myytiin loppuun kokoelman oheis-merch, eli Lidl-sukat korvaava Bataille-lippis.

Jos näet kyseisen keräilyharvinaisuuden Kallion kaduilla (punainen farkkukangas, trippaava aurinko), tiedät olevasi seurassa. Todennäköisesti päädyt kulttuuriväen vanavedessä spiritistiseen istuntoon.  


Puistokatu 4 

Kokous- ja tapahtumatiloja tarjoava, tieteen ja toivon taloksi itseään tituleeraava Puistokatu 4 avasi ovensa elokuussa. Talo on vuosikymmenten varrella ehtinyt ainakin palaa, vaurioitua sodassa ja toimia näyttelijä Ida Aalbergin kotina.

Nyt kunnostettu, yli satavuotias huvila tarjoaa oman kerroksen tutkijoille, jotka etsivät ratkaisuja ekokriisiin. Toiminnanjohtaja Anna Herlin kertoo nettisivuilla, että talo on etuoikeutetuille tarkoitettu pysähtymispaikka, jossa voi ”radikalisoitua”.

Alakerrassa toimii myös hinta-laatusuhteeltaan semi-etuoikeutetulle kävijälle sopiva Elm-ravintola, jonka maukas, välimerellinen äyriäiskeitto sai pohtimaan merenelävien syömisen tarvetta (ei ole). Yhtenä ratkaisuna ekokriisiin eläimet voisi pyyhkiä listalta pois.