Tärinähoitoa joka vaivaan

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

Tutkija ja lääkäri Joseph Mortimer Granville päätteli 1870-luvulla, että värinähoito voisi parantaa lihassairauksia. Hän tuli kehittäneeksi värisevän elektromekaanisen laitteen, jolla stimuloidaan hermoja. Myöhemmin 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä laitteen versioita myytiin amerikkalaisille kotirouville häveliäisyyssyistä keittiövälineinä. Nykyään tunnemme vekottimen vibraattorina.

Granvillen vasaraksi kutsuttu laite kehitettiin alun perin tietysti miehille, kuten kaikki muutkin hoidot ja laitteet. Naisia sillä ei hoidettu, vaikka Hysteria-elokuvan vuoksi muuta uskotaan.

Granvillen alkuperäiskeksintö painui unohduksiin, mutta seuraavalla vuosisadalla kaupallisten vibraattoreiden mainonta yleistyi laajalti. Vibran seksuaalinen käyttö oli kuitenkin vielä julkinen salaisuus. Sen markkinoitiin auttavan monenlaisiin terveysvaivoihin: kaljuuntumiseen, kiputiloihin tai jopa syöpään. Lääkärit kritisoivat lupauksia pseudotieteeksi ja humpuukiksi, jolla rahastettiin hyväuskoisia.

Nykyisin vibraattorit tunnetaan erityisesti seksuaalisen nautinnon stimuloijina, mutta hieromavasaroiden kaltaiset tuotteet pitävät Granvillen alkuperäisidean henkeä yllä.

Palstalla esitellään tieteen riemuvoittoja.