Ylioppilaslehden Lumilapio-palkinto Shadypodin tutkiville vaikuttajille

Palstalla lähetämme ihmisille postia.

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

Yksinkertaista, rakkaat seuraajat, 

tutkiva vaikuttaminen ei ole kvantitatiivista tai kvalitatiivista tutkimusta eikä liioin tutkivaa journalismiakaan. Se on salapoliisityötä

Siis sitä, että somevaikuttaja jakaa alustallaan perinteisen median tekemän tutkivan artikkelin ja kyselee jutun aihepiiristä vähän kokemuksia ja fiiliksiä seuraajiltaan. Jos oikein jaksaa kaivella, voi tämän lisäksi vielä valistaa seuraajiaan aihepiiristä – siis esimerkiksi siitä, että vaikka Facebook-ryhmissä neuvottaisiin laittamaan muoviin käärittyä pakastettua tuoksuöljyä perseeseen, niin todistettuja terveyshyötyjä sillä ei ole.

Tutkivan vaikuttajan kohdeyleisönä on kuvitteellinen Antti Holman äiti somessa -hahmo, joka ei ole suorittanut ATK-ajokorttia. Juuri tällaista medialukutaitoa internetissä koskaan käymätön kansanosa tarvitsee.

Tutkivan journalismin yhdistys jakaa oman Lumilapio-palkintonsa vuosittain ansiokkaasta tutkivasta journalismista. Koska vastaavaa palkintoa ei vaikuttajaskenessä tietääksemme vielä jaeta, perustimme sellaisen itse, vaikka erilaisista palkinnoista ja gaaloista vaikuttajakentällä ei ole puutetta. Vastuullisuuden nimissä lapio on hankittu trendikkäästi second handina ja se hyvesignaloi kiertotalouden arvoja. Lapio sopii esimerkiksi johtolankojen kaivamiseen. Sillä voi myös heittää hiekkaa toisten yrittäjien rattaisiin. 

Ylioppilaslehden tutkivan vaikuttamispalkinnon palkintoraati löysi voittajan valinnalle lukuisia perusteita. Shadypodi on onnistunut erinomaisesti salapoliisityöhön kuuluvassa soluttautumisessa, sillä ainakaan raatilaisista kukaan ei tiedä, kuka Liese Jokiperä on. Mysteeriksi jää myös Cheyenne Järvisen alias ”CC”. Lisäksi podcastinne on onnistunut järjestäytymään influenssereiden ja sellaisiksi haluavien eduksi perinteistä ay-liikettä seksikkäämmin: esimerkiksi alekoodit eivät ole palkkioita, kuten jaksatte seuraajianne muistuttaa. Tapanne kritisoida suorasanaisesti podcastianne julkaisevaa Suplaa on raikas tuulahdus siitä, mistä Sanoman valtamedia vaikenee.

Tarvitaan kuitenkin tutkiva journalisti, jotta tutkivan vaikuttajan salapoliisityön tulokset löytää, sillä itse tutkiva vaikuttaminen hukkuu Shadypodin metapohdinnan – itseen kohdistuvassa kritiikissä vellomisen ja tutkivan vaikuttamisen tarpeellisuuden puntaroinnin – alle. Tulokset rohkeasti näkyviin!

Jotta tätä kirjettä ei tulkittaisi misogyniaksi, annamme yllä olevan vinkin kollegiaalisuuden nimissä ilmaiseksi.

Jatketaan haistelua

Ylioppilaslehden toimitus