Raasteravintola laajeni haaleaksi karaokekeittiöksi, jossa laulaa vain harva 

Perinteikkäästä raastekeittiöstään tunnettu ravintolaketju Unicafe avasi joulukuussa Kaivopihalle cocktaileja ja karaokea tarjoavan anniskeluravintola Myöhän. Karaokekuppila ei saa Ylioppilaslehden kriitikolta viittä tähteä.

T:Teksti:

|

K:K: Juho Kankaanpää

Unicafe Myöhä Café & Bar 

Ti-to 11-22
Pe 11-23
La 16-23

Lounas
Ti-pe 11-14

Mannerheimintie 3 

Kara tarkoittaa biljardipelin muunnelmaa, jonka monet tuntevat paremmin karambolina. Sanaa ei sovi kuitenkaan sekoittaa karaokeen, amatöörilauluviihteen muotoon, joka on yksi esimerkki siitä, kuinka portinvartijoiden merkitys kulttuurimaailmassa vähenee. Karaokessa laulamaan pääsee jopa ilman klassisen laulun koulutusta. 

Niin sanottuun karaokeilmiöön on päättänyt lähteä mukaan myös perinteikkäästä raastekeittiöstään tunnettu ravintolaketju Unicafe, joka avasi joulukuussa Kaivopihalle Myöhän, cocktaileja ja karaokea tarjoavan anniskeluravintolan. Tammikuun lopussa baari alkoi myydä myös opiskelijalounaita.

Keskeisestä sijainnistaan huolimatta pöytävaraus ei ole Myöhässä tarpeen, sillä ensimmäisellä testikerralla tiistai-iltana paikassa istuu vain muutama seurue. Verhoilla ja metallisilla sisustuselementeillä osiin jaettu intiimi tilakokonaisuus muistuttaa viereisen käytävän Espresso Housea. Kaiuttimista soi lauluyhtye Pussycat Dolls. 

Myöhässä lavaa ei ole eroteltu permannosta, vaan esiintyjä voi varata kappaleen älypuhelinsovelluksella ja vaeltaa mikin kanssa pöytien välissä vapaasti. Karaokenäyttöjä on kiinnitetty eri puolille baaria. Ainutlaatuinen ratkaisu tuo laulajan lähelle yleisöä. 

Mukaani olen pyytänyt Isossa-Britanniassa kouluttautuneen sober curious -asiantuntijan, joka on luvannut maistella Myöhän alkoholittomia drinkkejä. Itse en sellaiseen pysty. 

Seuralaiseni aloittaa pohjolan mehustustraditioita kunnioittavasta Marja-Leenasta. Red cherry sodan ja karpalomehun liitos on helposti juotava, ”vetinen”, asiantuntija tylyttää. Itse tilaan Myöhä Mäshin, jossa Koskenkorvaa saisi olla enemmän. 

Mutta missä on karaoketaide? 

Tänä iltana kukaan ei laula. Tunnelma on ontto, haalea. Kuin ooppera ilman aariaa. 

Palaamme takaisin perjantai-iltana. Sober curious -asiantuntija ei kestä Myöhää enää selvin päin, vaan päättää arvioida ravintolapäällikkö Sami Hongiston konseptoimalta drinkkilistalta Lapin Kulta Puren. Lager tarjoillaan oikeaoppisesti lasista, ja 0,4 litran drinkki maksaa ilman opiskelija-alennusta ainoastaan 8,90 euroa. Hinta on cocktail-baarille maltillinen. 

Olennaisin paikasta puuttuu kuitenkin edelleen. Karaoke. 

Musiikin ystävien täytyy vain odottaa. 

Menee tunti. 

Menee puolitoista. 

Ja viimein! Taiteilijanimeä Ozzy käyttävä laulaja tulkitsee hallitusti Ray Charlesin Hit the road jackin. 

Esitys saa vaimeita aplodeja, ja jäämme odottamaan toiveikkaina jatkoa. Käynnistyisikö tästä karaokelaulelmien kimara? 

Mitään ei tapahdu. 

Verhoilla ja metallisilla sisustuselementeillä osiin jaettu intiimi tilakokonaisuus muistuttaa viereisen käytävän Espresso Housea.

Päätämme turvautua äärimmäisiin keinoihin ja soitamme paikalle karaokekulttuurin kokemusasiantuntijan Kallen. Hän juoksee Myöhään vartissa ja aloittaa karaokelaitteiston arviointiprosessin Stone Sourin rock-henkisellä teoksella Through Glass

Äänentoisto on kliininen, kirkas. Tosin taustanauha soi niin hiljaa, että Stone Sour -versio kuulostaa paikoin a cappellalta, asiantuntija moittii. 

Ehkäpä esimerkistä rohkaistuneena laulutaiteilija Hummis esittää humoreskin tulkinnan Hetken tie on kevyt -schlagerista. Esitys on karkea, vaikka toki joskus karaokessakin on tilaa revyy-henkiselle ilottelulle. 

Karaokeasiantuntija Kalle päättää laulaa vielä nu metal -yhtye Slipknotin Psychosocial-teoksen ja testata mikrofonin huuto-ominaisuuksia. 

”Turpa kiinni!” yleisöstä huudetaan. 

Huutaja esittäytyy. Hänenkin nimensä on Kalle. 

Hetki on ainutlaatuinen, koskettava. Juuri näin tavalliset ihmiset kai kohtaavat toisiaan. Laulaen ja huutaen. 

Karaoketaiteen ihmeellinen voima on tilassa hetken läsnä. 

Kirjoittaja on erittäin hyvä kriitikko. 

Täsmennys: Artikkelin printtiversiossa kerrotaan Myöhän vanhat aukioloajat. Aukioloajat laajenivat, kun baari alkoi tarjota lounasta lehden jo mentyä painoon tammikuun lopussa. Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (Hyy) omistaa sekä Ylioppilaslehteä kustantavan Ylioppilaslehden kustannus oy:n että Myöhää ja Unicafe-ravintoloita pyörittävän Ylvan.