Anaalihelmiä ja eksoottisia toisia

Huijausepäilyillä on shakissa pitkä historia.

T:Teksti:

|

K:K: Maryam Ahmed

Unkarilaistaustainen keksijä Wolfgang von Kempelen kehitti 1770-luvun lopulla koneen, joka pelasi ällistyttävän hyvin shakkia. Mekaaninen turkkilainen, kuten keksijä laitteensa nimesi, hakkasi mennen tullen vastustajansa valtionpäämiehistä alan ammattilaisiin. Kone koostui laatikosta, jonka päällä lepäsi shakkilauta sekä perinteiseen ottomaaniasuun puetusta nuken torsosta. Paradoksaalista kyllä, nuken look oli luonnoton ja eksotisoitu, vaikka sen alkuperäinen tarkoitus oli valloittaa keksijän mielitietyn, saksalais-roomalaisen keisarinnan Maria Teresan, sydän. Miesten iskuyritykset ovat olleet vastenmielisiä läpi ihmishistorian. 

Lyömätön shakkikone oli aikansa hovihuvi ja ilmiö, joka sai toisinaan yleisönsä sekoamaan, kun sen vastaansanomattomille taidoille ei löytynyt selitystä kuin saatanasta. 

Mekaanisen turkkilaisen toiminta säilyi mysteerinä Euroopassa lähes sadan vuoden ajan. Lopulta paljastui, että laatikon sisälle mahtui kuin mahtuikin ihminen, joka tiesi vastustajansa peliliikkeet laatikon sisään rakennetun, magneeteilla pelin kulkua imitoivan pelilaudan avulla. 

Pari sataa vuotta myöhemmin shakkimaailmaa värisyttää toinen huijausepäily. Huhu kertoo, että yhdysvaltalainen shakin supertähti Hans Niemann olisi petkuttanut viime syksynä pelissä säilömällä peppuunsa anaalihelmiä, jotka viestivät parhaita siirtoja tärisemällä kai jonkin sortin morseaakkosrytmissä. 

Niemann kertoi aiemmin huijanneensa nuorena online-shakissa, minkä jälkeen hänen voittonsa norjalaisesta shakkilegendasta Magnus Carlsenista alkoi epäilyttää alan ihmisiä. Vastustaja itse piti Niemannin tyyntä olemusta stressaavassa pelitilanteessa epäilyttävänä. Kaksikon seuraavasta pelistä hän poistui dramaattisesti vain yhden siirron jälkeen. Niemann on kieltänyt uudet huijaussyytökset ja uhannut pelaavansa vaikka alasti – ilmeisesti todistaakseen vilpittömyytensä. 

Onko hän shakin ihmelapsi vai sähköinen amerikkalainen? Tämä mysteeri ei ole vielä ratkennut. 

Lue Ylioppilaslehdessä 1/2023 julkaistu toimittaja Petri Jääskeläisen juttu shakkinyrkkeilystä täältä.