3 x megatrendit

“Tulevaisuustalo” Sitra julkaisi vuodenvaihteessa "selvityksen" vuoden 2023 megatrendeistä. Ylioppilaslehti tiivisti satasivuisen sanahelinän helposti ymmärrettävään muotoon ja nosti selvityksestä esiin kolme olennaisinta pointtia.

T:Teksti:

|

K:K: @yassifyfinland, Pauliina Nykänen

Hyvinvoinnin haasteet kasvavat 

Inflaatio kiihtyy ja globaali ruokapula syvenee, joten alamme syödä toisiamme. Kannibalismi oli vielä pari vuotta sitten laskusuhdanteessa, ja Hollywood-näyttelijä ja kannibalismin brändilähettiläs Armie Hammer oli pilata orastavan trendin ahdistelemalla naisia ihmissyöntifantasioillaan. Liikakansoituksen vähentäminen on haaste, josta jo ekofasisti Pentti Linkola piti kalvosulkeisia, mutta seksikästä siitä teki Hammerin vastanäyttelijä Timothée Chalamet elokuvassa Bones and All. 

Kilpailu digivallasta kiihtyy 

Media ja politiikka menevät web 3.0.:aan ja tuottavat dataa, talouden tärkeintä raaka-ainetta. Muutoksen pyörteissä selviävät vain leaneimmat ja notkeimmat hajautetun vallan organisaatiot, joissa toimistofretti on samanarvoinen kuin kuka tahansa senior strategic manager. Poliitikot eivät enää anna haastatteluja medialle vaan järjestävät tiedotustilaisuuksia sosiaalisen median kanavissaan. AI:n generoiman beauty filterin päälle ladotaan useita ihonväriä vaalentavia tehosteita, ja vain yassifioituneimpien poliittinen viesti tavoittaa massat. 

Talouden perusta rakoilee 

Talouden elvyttämisen yhteistalkoot alkavat kotitalouksista. Sitra x Ylioppilaslehti fasilitoi työpajan, jonka merkityksenantokeskusteluissa innovoitiin ekologista ja ekonomista pula-ajasta ammentavaa kokeilukulttuuria. Pienyrittäjät ovat jo ottaneet koppia vastuunkannosta: helsinkiläinen Cafe Metsäpaahtimo alkoi myydä kahvinkaltaista juomaa, jota varten vanhat kahvipurut uudelleenuutetaan. Säästöä syntyy materiaalikuluissa. On sopeutettava, ja sopeuduttava siihen, että suomalaisten kahvikupin sisältö muuttuu. Tätä harjoittelemme talouden elvyttämisen yhteistalkoiden seuraavassa työpajassa 29. helmikuuta. Tervetuloa maistelemaan tulevaisuutta!