Kauneushoito suoraan kauhuelokuvasta 

Palstalla esitellään tieteen riemuvoittoja.

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

Kauneudenhoito on iso bisnes, joka on aina kaivannut uusia keksintöjä. Vuonna 1875 ohiolainen hattukauppias ja vaatturi Helen Rowley keksi markkinaraon ja patentoi naisille suunnatun kasvonaamion. Se sai käyttäjänsä näyttämään kauhuklassikko Perjantai 13:n sarjamurhaajalta. Naamiota pidettiin yön yli ja aamulla iho oli kuin uusi. 

Mainoksissa naamiolle listattiin tieteellisen kuuloisia perättömiä vaikutuksia. Yöllinen hikoilu pehmensi ihoa, ja iho-ongelmaisia neuvottiin levittämään naamion sisäpuolelle lääkevoiteita, joiden uskottiin imeytyvän hauteessa tehokkaasti. 

Naisille markkinoidun naamion kerrottiin olevan Tieteellisten Miesten suosittelema, ihoa ärsyttävän kosmetiikan korvaaja – vakuuttavaa! 

Viktoriaanisena aikana ihoa todella hoidettiin arveluttavilla keinoilla: ammoniakkihuuhtelu aamulla valmisteli ihohuokoset lyijypitoisia meikkejä varten. Kolmena yönä viikossa käytettävä ruma ja epäkäytännöllinen naamio, joka päässä oli vaikea hengittää, ei erottunut joukosta kummallisuudellaan. 

Rowleyn naamio sai lukuisia kilpailijoita ja painui lopulta unohduksiin. Nyt tilalla on trendikkäitä kulta-, kissanhiekka ja satakielen kakka -naamioita. Myös kauhuelokuvahenkisiä kauneushoitoja tehdään onneksi edelleen: esimerkiksi seurapiirijulkimo Kim Kardashian käy hintavissa vampyyrihoidoissa, joissa naamaan ruiskutetaan hänen omasta verestään eroteltua plasmaa.