3 x new year, new me

Elämäntapatrendit, jotka painuivat unholaan hyvästä syystä.

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

Syö pelkkiä banaaneja  

”Banana island diet” trendasi Instagramin ja Youtuben vegaaniyhteisöissä viime vuosikymmenellä. Trendin keulakuva oli australialainen Leanne Ratcliffe, joka tunnettiin internetissä nimimerkillä Freelee the banana girl. Videoillaan Ratcliffe ilmoitti syövänsä jopa 50 banaania päivässä. Dieetin idea oli syödä vain tiettyä hedelmää – moni valitsi banaanin – tietyn ajanjakson, kuten viikon ajan. Raakaruokavloggaajat hehkuttivat dieetin vauhdittavan aineenvaihduntaa ja lisäävän elinvoimaa. Newsflash: yksipuolinen ruokavalio, ainakaan näin äärimmilleen vietynä, ei ole mikään terveysteko. Banaanisaaret saavat puolestani painua osaksi internetin synkkää historiaa. 

Crossfittaa itsesi legendaksi 

Menestyjä seuraa terveyttään älyrannekkeella ja harrastaa äärimmäisiä, mitattavia lajeja – eihän suorituksista jää muuten todistusaineistoa. Kovimmat itsensä haastajat aloittivat viime vuosikymmenellä hittilaji crossfitin. Sen luoja, ex-voimistelija Greg Glassman on kuvaillut erästä harjoitusohjelmaansa näin: ”Se voi tappaa sinut.” Rankkaa lajia harrastaa muun muassa menestyjä Juhani Mykkänen, joka ei ole kuullut, että rankistelu on passé ja 2020-luku pötköttelyn vuosikymmen. Sinä riität! 

Nuku tehokkaammin 

Aamuviideltä voittajantuntiaan viettävien supersuorittajien aika on ohi. He tuhlaavat joka yö monta tuntia lepäämiseen. Mikäli haluaa olla paras tänä hektisenä internet-aikana, myös nukkumiseen hukatut hetket on tehostettava. Ratkaisu on muun muassa Sebastian Tynkkysen (ps) viime vuosikymmenellä tutuksi tekemä yli-ihmisen uniaikataulu: kuusi 20 minuutin torkkuhetkeä kahden tunnin välein jättää vuorokauteen lisää tunteja menestymiselle. Kevyempään suoritukseen tyytyville riittää jokamiehen uniaikataulu: kolme tuntia unta öisin ja kolme 20 minuutin torkkuhetkeä päivällä. Tynkkystä tarkastelemalla näemme, millaiseksi yli-ihmiseksi meillä jokaisella on mahdollisuus tulla.