Alapääkirjoitus: Hyvää yötä, Venäjä

Venäjällä "valeuutisten" levittämisestä voi nyt saada 15 vuoden vankeustuomion. Se vaikuttaa siihen, millaista tietoa tulevaisuudessa Venäjältä saamme, kirjoittaa toimitussihteeri Johannes Roviomaa.

T:Teksti:

|

K:Kuva Eino Ansio

Tarkoitukseni oli lähteä alkukeväästä Venäjälle tutkimaan Petroskoin ikimetsiä, soutelemaan Vodlajärvelle ja haastattelemaan ympäristöaktivisteja. Sitten Venäjä aloitti täysimittaisen sodan Ukrainassa. Suomen ja Venäjän raja muuttui silmänräpäyksessä vielä vahvemmin kahden eri todellisuuden rajaksi. Venäjästä uhkaa tulla fossiilifasistinen hylkiövaltio.

Nyt Suomi on vihaisen ja vittumaisen karhun kainalossa. Rajan toisella puolella ”valeuutisten” levittämisestä voi saada 15 vuoden vankilatuomion.

Suomalaisia Venäjän-kirjeenvaihtajia kutsuttiin väliaikaisesti takaisin kotiin, koska heidän vapautensa on vaarantunut. Allegro-junat täyttyivät venäläisistä, jotka eivät halua enää asua kotimaassaan, jossa kansalle syötetään valheita. Venäjältä saamamme tieto on tulevaisuudessa hyvin pirstaleista. Nyt jos koskaan data, tai oikeastaan totuus, on arvokkaampaa kuin öljy.

Yhteiskuntamme pyörii tietokoneiden ja datayhteyksien avulla. 

Suomi oli viime vuonna hopeasijalla maailman lehdistönvapausindeksissä, Venäjä sijalla 150. Suomeen kohdistuu tulevaisuudessa yhä enemmän kyberhyökkäyksiä, ja poliittiseen ja kulttuuriseen ilmapiiriin halutaan vaikuttaa ulkopuolelta. Meidät yritetään usuttaa toisiamme vastaan mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla: häiritsemällä, kalastelemalla tietoja, levittämällä valeuutisia, sabotoimalla ja provosoimalla.

Yhteiskuntamme pyörii tietokoneiden ja datayhteyksien avulla. Sähköverkot, elintarvikehuolto, vesilaitokset, kaikki. Samanaikaisesti maiden rajat ja etäisyydet ovat menettäneet merkityksensä, vaikka perinteisissä sodissa taistellaan juuri niistä.

Kansainvälinen hakkeriryhmä Anonymous julisti kybersodan Venäjää vastaan. Hakkerit kaatoivat muun muassa Kremlin, duuman, puolustusministeriön ja uutiskanava RT:n verkkosivut. Anonymous onnistui myös lähettämään Ukrainan pommituksesta videomateriaalia Venäjän valtiollisen tv-kanavan Russia 24:n striimauspalvelun kautta.

Ajatus siitä, että jonain päivänä soutelisin vielä Vodlajärvellä on hyvin kaukainen. Se tarkoittaisi myös sitä, että totuus olisi voittanut järjettömyyden.

Lue myös: Pääkirjoitus: Oletko aina auttanut ukrainalaisia väärin?

Arktinen kirjeenvaihtaja: Venäjän arktinen yhteistyö on menneen talven lumia, sanoo tutkija Hilma Salonen

”Lihansyönti ja rakkaus fossiilisiin polttoaineisiin nivoutuvat yhteen” – Äärioikeistoa tutkinut Sonja Pietiläinen kertoo, mistä on kyse fossiilifasismissa ja petromaskuliinisuudessa