Tulisiko vieraissakäynnistä saada kulukorvauksia, Matias Mäkynen? 

Ylioppilaslehti esitti asiattomia kysymyksiä kahdeksan eduskuntapuolueen johdolle. Näin kysymyksiin vastasi sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen.

T:Teksti:

|

K:K: Eduskunta

Hyvää päivää ja onneksi olkoon puolueenne onnistuneesta brändiuudistuksesta! Demarit on ydinvoimavastaisempi kuin Vihreät ja sosialistisempi kuin Vasemmistoliitto!  

Kiitos. Se, että on asioista jotain mieltä, joskus tulkitaan tällä tavalla ääriajatteluksi. 

Tulkitsin sitä kautta, että Hesarin ympäristötentissä Ohisalo kannatti ydinvoimaa toisin kuin Marin, ja vaaliohjelmassanne taas velat kuitataan kasvulla. 

Marin ei jättänyt avointa valtakirjaa mille tahansa ydinvoimahankkeelle. Semmoisia fennovoimia ei enää tarvita uudestaan. Pelkkä leikkaaminen tai verojen korottaminen ei tule julkista taloutta pelastamaan.  

Löytyykö mitään leikattavaa?  

Julkisessa taloudessa matkakuluista tai hankinnoista voi säästää satoja miljoonia. Sen sijaan näemme useiden miljardien säästöpotentiaalin siinä, että ihmiset elävät terveemmin. Jos onnistumme nostamaan alimman tuloviidenneksen neljännen eli seuraavan tuloviidenneksen terveyteen, säästämme yli 2 miljardia euroa vuodessa. Jos suomalaiset saataisiin yhtä terveeksi kuin ylin tuloviidennes, säästyisi 10 miljardia. Tämä on tehokkaampaa ja pitkäjänteisempää julkisen talouden tehostamista kuin jatkuvat leikkauslistat, joita on yritetty viimeiset 15 vuotta. 

Mukavaa, että Suomessa on halua hoitaa sairautta eikä vain terveyttä. 

Niin, juuri näin. Vai oliko se just päinvastoin, että ylläpitää terveyttä eikä hoitaa vain sairautta. 

No varmaan sitten kun kuulumme kaikki siihen ylimpään tuloviidennekseen, josta puhuit. Mennäänpä asiassa tärkeämpään. Tulisiko vieraissakäynnistä saada kulukorvauksia? 

Ei. 

Viittaan tällä Mika Lintilän puhelimen rinnakkaiskäytöstä levinneeseen meemiin. Kai sen huomasit? 

Huomasin! 

Millaisia tietoturvaohjeita antaisit Mika Lintilälle? Puolueenne vaaliohjelman tavoitteissa ei turvallisuus-kohdan alla ollut mainintaa kyberhyökkäyksistä tai rinnakkaiskäytöstä. 

Kannattaa huolehtia siitä, kuka viestejä lähettelee. 

No kenestä keskustalaisesta tekisit kostomeemin ja millaisen? 

No en kenestäkään.  

Häh?? 

No ei mitään kostomeemejä, aivan lapsellista. Lopeta!! Ei tuollaista pidä ehdottaa. 

”No ei mitään kostomeemejä, aivan lapsellista. Lopeta!!”

Kai me täällä Ylioppilaslehdessä teemme uutisia lähinnä lapsille ja lapsenmielisille. Oletko huolissasi siitä, että demareiden äänet menevät hukkaan, kun helsinkiläiset vihervassarifeministit äänestävät Marinia, koska eivät tunne muita demareita saati muuta Suomea kuin Helsingin ja unohtavat Marinin olevan ehdolla Pirkanmaalla? 

En ole huolissani, ei tietenkään mene hukkaan! Jokainen ääni sdp:lle on ääni Sanna Marinin pääministeriyden puolesta. Jos haluaa Sanna Marinin tekemää politiikkaa, niin silloin pitää äänestää sdp:tä.

Siitähän minä tässä teidän puolestanne huolehdin, että eiväthän ne äänet sdp:lle mene, jos väärästä vaalipiiristä kirjoittaa hänen numeronsa lippuun. 

Eivät henkilökohtaisesti hänelle, mutta ne menevät puolueelle. Sellainen meidän vaalijärjestelmämme on. 

No ei kyllä ole. Siinä menee ääni todennäköisesti eri puolueeseen. Vähän kuin silloin, kun perussuomalaisten kannattajat äänestivät vahingossa Mestarin sijaan skp:ta unohtaessaan, että Helsinki ja Uusimaa ovat omat vaalipiirinsä. 

Ah just joo, sä ajattelit, että ihmiset katsovat Marinin numeron ja äänestävät väärässä vaalipiirissä! Joojoo, okei. No kyllä ihmiset sen verran meidän vaalijärjestelmää tuntevat, että tarkistavat vielä vaalikopissa numeron. 

Ainakin sdp:n äänestäjät, kun he ovat kuitenkin vanhoja ja äänestäneet jo useamman kerran. 

Juuri näin.  

Bile-Marin on nostanut ay-liike-tylsän demarit taas mediaseksikkääksi puolueeksi. Toinen näkyvä hahmo teillä on Bile-Ilmari. Millaisen lisänimen voisimme tässä antaa sinulle? Oletko Bile-Matias vai joku muu, mikä? 

Voin olla vaikka joku muu, mikä. Tai Bile-Matias, kaikki käy. Tykkään eniten bilettää festareilla. 

”Tykkään eniten bilettää festareilla.”

Teillä demareilla on ongelmana tuo saatanallinen asiallisuus ja tylsyys. Tässä olisi nyt mahdollisuus lähteä revittelemään. Mä annan sulle vielä mahdollisuuden. 

Joo, se on kyllä ihan totta. Anna mahdollisuus. Kysy jotain hauskaa! Eihän tuollainen ryyppääminen ja rellestäminen ole edes hauskaa! Tuo on niin jotain ysäriä tai 2000-luvun alkua. 

Eli vedätkö huumeita mieluummin? 

Eeeen. Ei kai sekään… onko se nyt sitten se juttu, sekö on hauskaa?  

No ehkä minulla on mielikuvituksessa puutetta. Eikä ollut tarkoitus nyt tehdä tästä tällaista jauhojengijuttua ollenkaan. Ei mennä sinne. Miksi ehdokaslistoillanne ei ole Marinin lisäksi muita influenssereita? 

Me ollaan haettu ihmisiä, joita kiinnostaa vaikuttaa politiikan kautta asioihin, eikä lähdetty  someinfluenssereiden kautta rakentamaan. Mutta onhan meillä muutama, Hellapoliisi (Kati Jaakonen) ja @terapeuttiville (Ville Merinen).  

Niin, terapeutti-Ville! Voisiko hän auttaa teitä saamaan kuntoon välttelevän kiintymyssuhteenne keskustapuolueeseen?  

Ainakin häneltä voisi varmaan löytyä myötätuntoa ja apua vaikeiden tunteiden käsittelemiseen. Välttelevä kiintymyssuhde on aika kiinnostava analyysi. Ehkä se on viha-rakkaussuhde, mutta se ei varmaan ole kauhean analyyttinen termi psykoterapian näkökulmasta. 

Itse katson tätä lähinnä keittiöpsykologian näkökulmasta. Keskusta alkaa kiukutella, irtautuu yhdessä sovitusta, te vetäydytte riitatilanteesta, torutte näennäisesti ja oletatte, että kyllä ne vielä leikkivät teidän kanssanne ensi hallituksessakin. 

Voi olla, että ollaan päästy jo eteenpäin. Keskustassa pitää ensin tietää mitä itse haluaa ennen kuin voi antaa muille mitään. Kyl mä toivon että… Meillä on nyt semmoinen pieni tauon paikka tämän hallituksen jälkeen. 

Puhut Marinin aikanaan launchaamasta nelipäiväisestä työviikosta. Kertoisitko, mistä saamme 20 prosenttia lisää bussikuskeja, hoitajia ja kassoja, vai koskeeko työajanlyhennys vain ajatuspajojen ja viestintätoimistojen muutoksen tekijöitä ja creative strategisteja samalla kun plebeijit raatavat totuttuun tapaan? 

Myös suorittavasta työstä pystytään lisäämään tuottavuutta lyhentämällä työaikaa. Lähtökohta on ihmisten hyvinvoinnin ja työssäjaksamisen parantuminen. Se, että sairaspoissaolot vähenisivät tai hyvinvointi paranisi olisi yhteiskunnan kokonaishyvinvoinnille kannattavaa. Kyllä se koskee myös alipalkattuja ja suorittavia työtehtäviä. 

Uhkasitte taannoin kiertää suomalaisten kotiovilla kerjäämässä ääniä. Näinkö rekryätte lisää duunareita mahdollistamaan nelipäiväisen työviikon? 

Kyllä, ehdottomasti. Ihmisiltä tulee tosi hienoa palautetta ja hyviä kohtaamisia. Torille tulevat uskolliset soturit ja aktiivisimmat ihmiset, mutta duunareilla ei ole aikaa kierrellä toreja. Heitä pitää tavata siellä, missä he ovat. 

Esimerkiksi Iltalehden reportaasissa pariskunta törmäsi demareihin rappukäytävässä ja totesi, että hyvään aikaan lähdettiin. Tällaisia kohtaamisia.  

Joo, emme me tavoittele sadan prosentin kannatusta Suomessa. 

Se lienee realistista. No jos minä avaan kotioveni teille, niin minkämoista vaalikrääsää olisi tarjolla? 

Sinulle voitaisiin antaa ainakin värityskirja Sanna Marinin kuvilla ja sit tota… kynät. 

”Sinulle voitaisiin antaa ainakin värityskirja Sanna Marinin kuvilla ja sit tota… kynät.”

Kansanedustajanne Jukka Gustafsson huusi mieltään osoittaville hoitajille tuossa jokunen aika sitten pontevasti eduskuntatalon portailla että: ”Hiljaa!”.  Mitä itse huutaisit hoitajille?  

Huutakaa! 

Muistellaanpa vielä hetki menneitä: SDP:n verkkosivuilta haihtuivat hiljattain kuin pieru Saharaan kaikki tiedotteet ennen vuotta 2018. Minkäslainen rinnakkaiskäyttö näiden nettisivu-uudistusten taustalla vaikutti? 

En kyllä osaa sanoa, jotain vieraan vallan agentteja todennäköisesti on sieltä poistanut näitä.  

Eli osaatko kertoa, kuka sitä nappia painoi, että juuri vuosi 2018 oli se kriittinen vuosi, jota aikaisemmat postaukset ja Nato-blogit katosivat? 

En, mutta kyllä mä suuntaisin katseeni eri ilmansuuntiin ja miettisin.  

Lue, miten muiden eduskuntapuolueiden johto vastasi Ylioppilaslehden asiattomiin kysymyksiin:

Li Andersson, vasemmistoliiton puheenjohtaja

Harry ’Hjallis’ Harkimo, liike nytin puheenjohtaja

Maria Ohisalo, vihreiden puheenjohtaja

Riikka Purra, perussuomalaisten puheenjohtaja

Annika Saarikko, keskustan puheenjohtaja

Elina Valtonen, kokoomuksen varapuheenjohtaja

Henrik Wickström, rkp:n varapuheenjohtaja