Millaisia vinkkejä antaisit ikuisuusopiskelijoille gradun valmiiksi saamiseen, Maria Ohisalo?

Ylioppilaslehti esitti asiattomia kysymyksiä kahdeksan eduskuntapuolueen johdolle. Näin kysymyksiin vastasi vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo vastaukset.

T:Teksti:

|

K:K: Eduskunta

POV: kerjäläinen kadulla pyytää sinulta rahaa, mutta jos annat sitä, myöhästyt kokouksesta, jossa päätetään Suomen vihreästä siirtymästä. Jäätkö antamaan rahaa köyhälle vai riennätkö kokoukseen? 

Kyllä mä olen jäänyt antamaan rahaa. 

Saman hypoteettisen tilanteen tienristeykseen ajaa bensa-autolla perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen, joka lupaa kyyditä sinut kokoukseen, jolloin ehtisit antaa rahaa kerjäläiselle. Miten toimit – hyppäätkö autoon, vaikka se seisoisi tyhjäkäynnillä punaisissa valoissa sen aikaa kun kaivelet taskunpohjalta kolikkoa päihdeaineita varten? 

En hyppää autoon. Mä en oikeastaan tunne kyseistä henkilöä ollenkaan, eikä ole tapana istua ventovieraiden autoihin. 

Avustajasi pyysi näitä kysymyksiä etukäteen nähtäväksi. Pelkäättekö te Ylioppilaslehden toimittajia? 

Hehheh, en suinkaan. Meillä voi olla yhden päivän aikana vaikka 12 haastattelua, pyöreää pöytää ja palaveria, niin pyritään valmistautumaan kaikkeen mahdollisimman hyvin. Puolueen puheenjohtajana sitä on yleispoliitikko ja varautunut kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin. 

Se onkin hyvä. Tämä on luovaa toimintaa, jossa eletään hetkessä. Olet puolueiden puheenjohtajista korkeimmin koulutettu. Millaisia vinkkejä antaisit gradun valmiiksi saamiseen ikuisuusopiskelijoille, kuten vasemmistoliiton Li Anderssonille, Ylioppilaslehden toimitussihteerille Anni Härköselle tai tuhansille Helsingin yliopiston opiskelijoille, joilla on meneillään n:näs opiskeluvuosi? 

On hyvä saada yksi kokonaisuus valmiiksi, että voi tehdä seuraavan. Se on tärkeää. 

Annapa opiskeluun konkreettinen ja ytimekäs vinkki, joka ei ole adhd-lääkkeiden väärinkäyttö. 

Tämä oli varmaan välttelykäyttäytymistä, kun opiskelu tuntui vaikealta, mutta usein siivosin ensin ja sen jälkeen aloin kirjoittaa. Konkreettinen kaaos ympärillä tuntui välillä siltä, että se tulee myös työhön. Sain jonkinlaisen zeenin siihen tilaan, se auttoi mua. 

”Sain jonkinlaisen zeenin siihen tilaan, se auttoi mua.”

Zenistä puheenollen, kerrot Voi hyvin -lehdessä maadoittuvasi lenkillä ja luonnossa. Oletko esoteerikko? Maadoittuminen kun on 2010-luvulla yleinen anti-kaupungistumisen käsite, joka viittaa luontomystiseen ideologiaan.

Hehhehheh, tuota…. Luonnossahan on kaikkea tosi mystistä, mutta tutkijataustaisena tiedän, että se on kaikki tutkittua ja biologien läpikoluamaa. Luonnon avulla pyrin saamaan ajatukset irti arjesta, olipa se sitten kävelylenkki Vanhankaupunginkoskella Lammassaaren pitkospuilla tai pyörälenkki Keskuspuistossa. 

Juuri saamani tiedon mukaan vihreät esittelevät pian energiavisionsa. Tehdäänkö se yhteistyössä HS Vision kanssa? Teitä kun yhdistää keskiluokkaisuus. 

Jaa, kyllä me olemme ihan itse tehneet tämän avauksen. Olemme vaatineet, että perusturvan tasoa nostetaan. Olemme tehneet pienimpiin eläkkeisiin korotuksia ja vaatineet energiakriisin keskellä, että sähkötuet kohdistuisivat pienituloisille. 

Miksihän äänestäjänne sitten ovat pääosin hyvätuloisia? 

Moni, jolla on elämässä asiat kohdillaan, on huolestunut siitä, että monella muulla menee huonommin. Moni äänestäjä ylipäätään on parempiosainen. Meillä on demokratiaongelma siinä, että ihmiset eivät äänestä, jos elämäntilanne on heikompi: matalampi koulutustaso, matalampi tulotaso, työttömyys. Eläimillä tai ilmastolla ei ole ääntä, ja moni on huolissaan myös näistä asioista. 

Kuinka paljon sinua hävettää ja vituttaa kanatilojen mannekiinin Natalia Salmelan vierailu vihreiden puoluetoimistolla keskustelemassa ehdokkuudesta? 

Öööö… ei mulla ole tuohon mitään sanottavaa. 

Selvä. No miten meni oikeudenmukainen kestävyyssiirtymä noin niin kuin omasta mielestä turveyrittäjien kohdalla? 

Moni kunta ja alue on rakentanut sen varaan, että turvetuotanto tulee jatkumaan tästä iäisyyteen, mutta itse asiassa päästökauppa itsessään on jo ajanut turvetta alas. Turvealaa ei ole pystytty aiemmin tukemaan siinä murroksessa, joka heitä kohtaa. Tällä kaudella on yritetty nimenomaan näille ihmisille saada tukea, mahdollisuuksia muunlaiseen elinkeinoon, kun turve ei ole tulevaisuuden ala. 

Olet kertonut haaveilleesi lapsena poliisin ammatista. Ketä oppositiopoliitikkoa mieluiten pamputtaisit? Voit tulkita kysymyksen kuten haluat. 

Mä en harrasta pamputtamista.  

Jaa. Puolisosi toimii johtajana ST1:n uusiutuvan energian yksikössä. Erityisavustajasi meni ST1:n yhteiskuntasuhdejohtajaksi. Milloin näemme sinut ST1:llä? 

Hehheh, eiköhän mulla ole politiikassa tekemistä vielä tästä eteenpäin. Toivotaan! Kansalaiset päättävät keväällä, jatkuuko ministerin hommat ja kansanedustajan hommat, ja mä olen kyllä sitoutunut puolueen puheenjohtajan tehtäviin tästä pitkälle eteenpäin. 

Miten tuo liikenteen ja lämmityksen sähköistäminen, kun geologinen tutkimuskeskus on todennut, etteivät maailman raaka-aineet riitä akkuihin, joita nykykulutukseen ja -liikkumiseen pitäisi olla ilman fossiilisia energianlähteitä. Onko suurelle suunnitelmalle jokin vaihtoehto? 

Tällä hetkellä kehitetään akkuteknologiaa tosi monessa paikassa, eikä kyse enää ole vain niistä mineraaleista, joita kaivoksista louhitaan akkuja varten. Puhutaan uusista materiaaleista, kuten suolasta, joiden pohjalta akkuteknologioita kehitetään. Tässä on tieteellä vain taivas rajana. 

Kauanko kiusallinen hiljaisuutenne koulushoppailuasiassa vielä jatkuu, vai aiotteko hiljetä iäksi, jotta koulushoppailevat äänestäjänne eivät siirry kokoomukseen? 

Mä olen postannut jo tästä asiasta, kun kävin vanhassa koulussani Vuosaaressa. Me tullaan tarvitsemaan lisää tasa-arvorahoitusta niihin kouluihin, joissa tarvitaan enemmän tukea oppilaille niille alueille, joissa on enemmän työttömyyttä ja matalampaa koulutustasoa. Tulemme tarvitsemaan pienempiä luokkakokoja ylipäätään. Tervetuloa tutustumaan koulutuspolitiikan avauksiimme. 

Lue, miten muiden eduskuntapuolueiden johto vastasi Ylioppilaslehden asiattomiin kysymyksiin:

Li Andersson, vasemmistoliiton puheenjohtaja

Harry ’Hjallis’ Harkimo, liike nytin puheenjohtaja

Matias Mäkynen, sdp:n varapuheenjohtaja

Riikka Purra, perussuomalaisten puheenjohtaja

Annika Saarikko, keskustan puheenjohtaja

Elina Valtonen, kokoomuksen varapuheenjohtaja

Henrik Wickström, rkp:n varapuheenjohtaja