Ratkeaisiko sote-alueiden rahapula, jos me kaikki ryhtyisimme ruotsinkielisiksi, Henrik Wickström?

Ylioppilaslehti esitti asiattomia kysymyksiä kahdeksan eduskuntapuolueen johdolle. Näin kysymyksiin vastasi rkp:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström.

T:Teksti:

|

K:K: Henrik Wickström

God morgon och välkommen till Ylioppilaslehden elektjiuun telefonen!  

Anteeks nyt pätkäs, sano uudestaan. 

Sitä vaan, että GOD MORGON OCH VÄLKOMMEN TILL YLIOPPILASLEHDEN ELEKTJIOON TELEFONEN

Tusen tack. Jättefint att du ställde första kommentaren på svenska. Hienoa, että ruotsi näin hienosti taittuu. 

Juu, kyllä minä tuon verran ymmärsin. Nyt valitettavasti vaihdamme suomeen. Minä en tunne sinua, mutta tunnetko sinä Ylioppilaslehden? Olemmeko olleet jopa yhtä aikaa valtsikassa? 

Tunnen. Luin sitä, kun opiskelin Helsingin yliopistossa ja Åbo Akademissa. Olin ruotsinkielisessä valtsikassa eli Soc & komissa vuodesta 2013 vuoteen 2019. Mulla oli pitkä pätkä, kun olin töissä siinä välissä Finneerillä. Sitten tulin pahimpana koronakautena tekemään maisteria.

Tiedän vain, että olet minuakin nuorempi menestyjä – 24-vuotiaana puolueen varapuheenjohtajaksi. Millä toisella elämän osa-alueella aiot seuraavaksi olla Suomen nuorin toiseksi tärkein tekijä 

Hehhheheh, Ismo Leikola kun on saanut tittelin Suomen paras stand up -koomikko, niin mä voisin olla Suomen toiseksi paras, koska mä huvikseni kirjoitan stand upia. 

No heitäpä joku läppä alkuun. 

Tuota, tiedätkö, milloin Viikkari teki alkoholinmyyntiennätyksensä? Silloin kun rkp:llä oli edellinen puolueristeily. 

”Tiedätkö, milloin Viikkari teki alkoholinmyyntiennätyksensä? Silloin kun rkp:llä oli edellinen puolueristeily.”

Entä jos lähdetään tällaisella: suomenkielinen ja ruotsinkielinen opiskelija menivät Kaisa-kirjastoon…. mitenkäs sitten jatkuisi? 

Öhkröhöm, ruotsinkielinen nuori haluaisi puhua, vaikka ei saisi, ja suomenkielinen nuori on heti kunnollinen ja hiljaa. 

En minä ääneen revennyt, mutta paha spotti oli.  

Hehheh, menen yleensä tunteella, odotin kuivempaa tenttiä. Vedin ammattimaisemmin tän kysymyksen. 

Suomalaisnuorten koulutustaso on laskenut alle OECD-maiden keskitason. Oletko huolissasi omasta viiteryhmästäsi eli nuorisolaisista? 

Tosi huolissani ja todella ärsyyntynyt. Olemme oikein rakentamalla rakentaneet suoritusyhteiskunnan. Koronan aikana, kun kirjoitin gradua, niin kyllä sen näki, että tosi moni nuori kärsi siitä, että oli kovat paineet valmistua nopealla aikataululla. Meidän täytyy käydä avointa keskustelua nuorten kanssa, että olemmeko rakentaneet järjestelmän, jossa nuoret halutaan saada piippuun ennen kuin täytetään 25. 

En voi olla epäilemättä, että tähän nuorisolaislehden haastatteluun on taktisesti tarjottu juuri gradunsa palauttanutta ex-valtsikalaista Anna-Maja Henrikssonin sijaan. Myönnätkö, että olette viisaita vai aiotko leikkiä tyhmää ja tietämätöntä?  

Hehheh, voin sanoa, että tämä tuli aika nopealla aikataululla mulle, sain eilen tästä tietää. Mutta olen tosi kiitollinen, että saan tämän tehdä, kun mä aina sanon puolueelle, että miksi mut aina laitetaan kaikkien eläkeläisjärjestöjen puoluepaneeleihin, että milloin mä saan puhua nuorille! 

Minäkin jouduin nopeasti tekemään kysymykset, kun olin tulossa tenniksestä toimistolle ja tuli ilmoitus, että rkp:stä sittenkin halutaan tähän haastatteluun. Piti äsken pikaisesti tutustua sinuun, mutta tässä ollaan ja molemmat selvästi nautimme hetkestä, niin jatketaan. Ruotsinkielinen nuoriso on suomenkielisiä edellä hallituksen koulutustavoitteissa ainakin opintojen aloittamisessa ja valmistumisessa. Miksi? 

Jos katsomme työllisyysastetta, niin sehän on yleisesti ottaen rannikkoseudulla vahvempaa kuin muualla Suomessa. Miten saadaan nuoret, jotka asuvat maaseudulla koulutuspolkuun kiinni? Yksi hyvä keino oli toisen asteen oppivelvollisuuden nostaminen 18 vuoteen. Meidän täytyy kuitenkin varmistua siitä, että siitäkin vielä päästään eteenpäin.  

Vielä yksi kysymys ruotsinkielisistä, sitten lupaan kysyä muustakin. Ratkeaisiko sote-alueiden rahapula sillä, jos vaihtaisimme äidinkielemme ruotsiksi? Ruotsinkielinen väestöhän on jonkin verran suomenkielistä terveempää. 

En usko. Itse en kaksikielisenä näe tätä vastakkainasettelua laisinkaan. 

Mikä helpotus. Minun elinaikanani hallitus on muodostettu ilman rkp:ta vain kerran. Minkäslaisia tsemppineuvoja antaisit esimerkiksi keskustalle, jota jo toinen peräkkäinen kausi hallitusvastuussa näyttää kovasti painavan? 

Koskaan ei saa myydä omaa ideologiaansa, eli perusarvoja. En halua suoraan lähteä arvostelemaan toista puoluetta. Tiedän, että kun on puolue, joka on keskustaliberaali niin kuin rkp on, ja mielletään poliittisesti keskikentälle, niin se ei oo aina helppoa. Yksi, mistä me halutaan pitää kiinni, on koulutus. Siitä ei saa lähteä leikkaamaan. Jos katsoo Sipilän hallituksen touhua, niin silloin leikattiin monessakin kohtaa ja lopputulos nähdään haasteina opetussektorin sisällä.

Eli teetkö tässä koulutuslupauksen? Koulutuksesta ette lähde leikkaamaan, jos menette hallitukseen? 

Rkp:n lähtökohta on se, että koulutuksesta ei saa lähteä leikkaamaan. 

Eli teet koulutuslupauksen. 

No… kyllä teen tällaisen muodollisen lupauksen, että se lukee meillä tietysti vaaliohjelmassa. Me halutaan Suomeen kasvua. Tässä mun on pakko kehua vaikkapa EK:ta, joka sanoi suoraan, että koulutuksesta leikkaaminen on väärin, jos halutaan Suomeen kasvua.  

Johtuuko se, ettet halunnut arvostella tässä haastattelussa muita puolueita siitä, että ei ole mitään poliittista linjausta, aatetta tai toimea, jonka vuoksi ette lähtisi hallitukseen ihan kenen tahansa kanssa? Onko kuka tahansa rasisti sopiva hallituskumppani kaltaisillenne opportunisteille? 

Hahhahah, nyt laitoit oikein kunnon kysymyksen pöytään. Kyllä nyt tuota, hahhah, kyllä meillä on oma vahva arvomaailma: puhutaan vapaudesta, yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta. Eli emme lähde sellaiseen hallitukseen, jossa näitä arvoja ei haluta kunnioittaa. Monet haluavat verrata tätä perussuomalaisiin, mutta ei meitä vain arvot siinä erota, vaan myös keinot. Yrityksillä on huutava työvoimapula, tarvitsemme lisää työperäistä maahanmuuttoa, ja tässä rkp:n ja perussuomalaisten keinot ovat aika erilaisia. 

Sinua on luonnehdittu Suomen Kuivalehdessä Suomen suosituimmaksi porvariksi. Ketä itse luonnehtisit Suomen ärsyttävimmäksi vihervassariksi? 

Minua eivät toiset poliitikot ärsytä. Mä en osaa sanoa tässä ketään. Mulla on tosi hyviä ystäviä, jotka kuuluvat vaikkapa vasemmistoliittoon ja sanovat olevansa vahvasti vasemmalla, mutta ei se mua ärsytä. Eihän me politiikassa ihmiset riidellä vaan mielipiteet ja aatteet. 

”Minua eivät toiset poliitikot ärsytä.”

Sinä olet kyllä epäilyttävän hyväntuulinen. Minusta ihmiset, joiden mielestä kaikki muut ihmiset ovat kivoja, ovat epäilyttäviä. Mutta ehkä se kertoo enemmän omasta ahdasmielisyydestäni. 

Jos puhutaan vaikkapa niistä perussuomalaisista, niin kyllä, olen keskustellut myös Riikka Purran kanssa, kun hän on Kirkkonummelta ja mä oon Inkoosta, vaikkapa siitä millaiselta ne omat pihan työt näyttävät siellä. Kyllä poliitikotkin ovat ihmisiä. 

Juuri siksi minä olen tähän sarjaan haastatellut jopa Riikka Purraa. Mutta hyvä kun päästiin syrjäseutuihin: sinä kun halajat selvästi liikenneministeriksi ja liikenne on lähellä sydäntä, niin minkälaisella yksityisautolla ajat?  

Mulla on Peugeotti, ihan pieni, kymmenen vuotta vanha. Ja sitten vanhempien Saabi. Eli mulla ei ole mitään hienoa autoa. 

Taitaa olla ihan perinteinen bensa-auto?  

On. Täytyy sanoa, että kuntamme on panostanut joukkoliikenteeseen. Tänäänkin kun tulin Helsinkiin niin kyllä bussi kulki, vaikka oli lakkopäivä. Olin hyvin iloinen siitä, kun bussi täyttyi iloisista matkustajista.  

Ja tällaisiako terveisiä lähetät bussilakkoilijoille? Kiva kun olette kuitenkin osa töissä? 

No, tämä oli ehkä yhtiöitä, jotka eivät ole lakossa. Kyllä minä ajattelen, että Suomessa on lakiin kirjattu lakko-oikeus. Itse kuitenkin kannustan sopimiseen. 

Lobbaat mielelläsi rantarataa. Kuka siellä Turussa asuu, ketä niin kovasti haluat päästä tapaamaan?  

Mulla on paljon turkulaisia ystäviä, ja tykkään viettää aikaa siellä, Turku on hieno kaupunki. Nyt kun Suomen tavoitteena on olla ensimmäinen hiilineutraaliustavoitteen saavuttanut hyvinvointivaltio, niin se edellyttää järkevää raidepolitiikkaa. Helsingin ja Turun välinen junaliikenne pitäisi saada paremmaksi ja nopeammaksi. 

Sinä kun olet näyttelijä, niin mistä tiedän, että et valehdellut koko haastattelun ajan? Vai onko naamiot jo riisuttu? 

Kyllä tässä ihan Henrik on puhunut suoraan, ja rehellisesti olen pyrkinyt vastaamaan näihin monivivahteisiin kysymyksiin, joita olet esittänyt! Olen näytellyt kesäteatterin lavoilla, mutta se on jäänyt koronan aikaan taustalle. Ehkä teen jossakin vaiheessa comebackin. 

Me tulemme sitten ilmaisilla lehdistölipuilla koko toimituksen voimin katsomaan. 

Loistavaa. 

Lue, miten muiden eduskuntapuolueiden johto vastasi Ylioppilaslehden asiattomiin kysymyksiin:

Li Andersson, vasemmistoliiton puheenjohtaja

Harry ’Hjallis’ Harkimo, liike nytin puheenjohtaja

Matias Mäkynen, sdp:n varapuheenjohtaja

Maria Ohisalo, vihreiden puheenjohtaja

Riikka Purra, perussuomalaisten puheenjohtaja

Annika Saarikko, keskustan puheenjohtaja

Elina Valtonen, kokoomuksen varapuheenjohtaja