Opiskelija, mistä leikkaisit?

Ylioppilaslehti kysyi Helsingin yliopiston keskustakampuksella, mistä opiskelijat leikkaisivat, jos he saisivat päättää valtion budjetista.

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

Veera Nikkarinen, 27
politiikka ja viestintä, 1. vuosikurssi

”Ympäristölle haitallisista yritystuista. Kaikki, mikä on haitallista ympäristölle sotii sitä vastaan, mihin suuntaan Suomea pitäisi viedä. Musta se on aika ilmiselvä kohde. Eläintuotantoon annettavista tuista voisin leikata. Olisin juustohöyläleikkaaja. Leikkaisin vähän sieltä täältä ennemmin kuin isoja paloja yhdestä paikasta.” 

Elisa Leonoff, 26  
politiikka ja viestintä, 1. vuosikurssi  

”Ympäristölle haitallisista tuista. Ja hot take, turkisalan tuista. Okei, näillä ei vielä hirveästi saatu rahaa kasaan. En missään nimessä leikkaisi sosiaalietuuksista enkä Ylestä. Tässä maailmantilanteessa en leikkaisi Puolustusvoimilta. Korkeakouluilta en sillä tavalla leikkaisi. Olemassa olevia korkeakouluja ei pidä vähentää, mutta en ole varma, tarvitseeko johonkin perähikiälle rakentaa uusiakaan.” 

Sami Özgür, 30  
teologia, 1. vuosikurssi  

”Ministereiden ja kansanedustajien palkasta voisi leikata melkein 40 prosenttia, jos muut edut pysyvät ennallaan. [toim. huom. kansanedustajan peruspalkka oli kuluneella vaalikaudella alkaen 6 614 euroa kuukaudessa.] Onhan se vaativa työ, mutta tehtävään pyrkimisen lähtökohtana ei pitäisi olla raha, vaan se, että halutaan oikeasti muuttaa asioita ja tehdä hyvää. Lisätuloja voisi hankkia sivubisneksillä, kunhan ne eivät vaikuta kansanedustajan työhön.” 

Okko-Aaretti Aittola, 23  
käytännöllinen filosofia, 3. vuosikurssi  

”En leikkaisi. Korottaisin mielelläni esimerkiksi pääomaverotusta, joka on tällä hetkellä huomattavasti kevyempää kuin ansiotuloverotus. Tai yritysverotusta, varsinkin mitä tulee isoihin yrityksiin. Perintöveroa voisi korottaa.” 

Polina Kozyreva, 31  
kauppatieteiden maisteri / käytännöllinen filosofia, avoin yliopisto

”En leikkaisi, vaan nostaisin veroja. Suomen veroaste on tullut alas viime vuosina [toim. huom. veroaste laski vuosina 2016–2020, mutta se kääntyi hienoiseen nousuun vuonna 2021]. Jos me saataisiin se korjattua, valtion taloudella ei olisi minusta juuri lainkaan tarvetta sopeuttaa. Kiristäisin haittaveroja, kuten tupakan ja päästöjen verotusta.”

Topi-Matti Heikkola, 30  
maatalous-, ympäristö- ja luonnonvaraekonomian kansainvälinen maisteriohjelma, 1. vuosikurssi  

”Jos jostain leikkaisin, niin luonnolle haitallisista tuista, jotka suoraan tai välillisesti tukevat esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Suomi tukee yksittäistä turvetuotannon työpaikkaa vuodessa naurettavilla summilla. Jos näitä tukia leikattaisiin, voitaisiin työvoimaa ohjata kestävämmille aloille. Kotimaanlentojen tukeminen on karseaa rahankäyttöä, kun junallakin pääsee.”