Millainen koulushoppailija olet, Riikka Purra?

Ylioppilaslehti esitti asiattomia kysymyksiä kahdeksan eduskuntapuolueen johdolle. Näin kysymyksiin vastasi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

T:Teksti:

|

K:K: Eduskunta

Perussuomalaiset on tuoreen Hesarin gallupin mukaan ensimmäistä kertaa äänestysiässä olevien nuorten suosikkipuolue. Mitkä ovat dänkeimmät meemit, joilla saatte nuoret äänestämään? 

Ömm, anteeksi mitkä meemit? 

Dänkeimmät meemit. 

Ää, tuota, itse en rakenna juurikaan meemejä, mutta mielelläni seuraan, miten perussuomalaisiin linkittyvät ihmiset niitä somessa jakavat. Nuoriin vetoavat ovat riittävän selkeitä, ja tietenkin huumori on aina tarpeen. Perussuomalaiset tosiaan osaavat tehdä meemejä. On sanonta, että vasemmisto ei osaa.

 ”Perussuomalaiset tosiaan osaavat tehdä meemejä. On sanonta, että vasemmisto ei osaa.”

Pitäisikö Suomessa varjella perinteisiä perhearvoja sen sijaan, että emansipoidumme girlbosseiksi, kuten sinä ja minä? 

Riikka on lapsuutensa 12-vuotiaaksi asti elänyt äitinsä kanssa kahdestaan ja on kyllä ollut aina melkoinen girlbossi. Toisaalta kannatan perhettä ja perheyksikköä, oli se sitten minkälainen tahansa. En lainkaan näe näitä asioita toisiaan poissulkevina. Suomessa naisen asema on hyvä ja tasa-arvoinen, ja se on kaikille meille päivänselvä asia. 

We can. 

Yes we can. 

Suomi on ollut vuoroin Ruotsin, Venezuelan ja Pohjois-Korean tiellä. Millähän tiellä me olemme seuraavaksi? 

Voi jos saisin päättää, niin olisimme tietenkin hienon tulevaisuuden Suomen tiellä. Ruotsista voisimme ottaa monessa asiassa mallia. Esimerkiksi Ruotsin ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikka on huomattavasti järkevämpää ja maan julkinen talous on erittäin hyvässä kunnossa. Sitä avittaa muun muassa oma valuutta. 

Demareilla on vappusatanen, keskustalla joulusatanen. Minä juhlapyhänä perussuomalaiset jakaisi kansalle ilmaista rahaa ja miksi? 

Olen todella tylsä. En tee tällaisia lupauksia. Aluevaaleissa minua syytettiin siitä, että olen ankea, kun varoitin, että rahat loppuvat ja hyvinvointialueet eivät tule pärjäämään. Tästä jakopuolueiden mentaliteetista pitäisi päästä irti. 

Tässä haastattelussa et ole ollut lainkaan niin ankea kuin yleensä. Kerropas, millainen koulushoppailija olet. 

Yksi lapseni on mennyt muuhun kuin lähikouluun. Sitten on haettu painotusluokalle ja päästykin sinne, ja perhe on jopa muuttanut alueelle, jossa on erityisen hyvä koulu. Tietenkään se ei ollut ainoa tekijä, mutta tällaisia asioita pääkaupunkiseudulla joutuu miettimään. 

Asteikolla 1-10, kuinka huolestunut olet, että Itä-Helsingistä, jossa ei puoluetoverinne mukaan ole turvallista liikkua koskaan, pääsee ihmisiä kulkemaan länsimetrolla aivan kotikuntasi Kirkkonummen rajalle? 

En ole lainkaan huolissani tästä. Itsekin tuota kyseistä länsimetroa joka viikko käytän. Hyvä, että toimii. 

Mitä haluaisit sanoa kaikille niille ”tietyistä maista tuleville” maahanmuuttajalapsille, joita syyllistit A-studiossa Suomen koulujen eriarvoistumisesta? Nyt voit patistaa heitä reipastumaan, ole hyvä. 

En koskaan syytä mistään maasta tulevia maahanmuuttajia, en sen paremmin aikuisia kuin lapsiakaan, en yksittäisiä yksilöitä. Minun kritiikin kohteena ja perussuomalaisten kritiikin kohteena on suomalainen maahanmuuttopolitiikka. 

Oletteko perussuomalaisissa harkinneet, että jos monikulttuurinen nykyisyys ei miellytä, niin voitte kerätä kimpsunne kampsunne ja jälkikasvunne ja muuttaa muualle, jos ei kerta Suomi kelpaa. 

Emme ole ajatelleet sitä. Toivomme, että Suomi on nimenomaan suomalaisille tulevaisuudessakin hyvä maa. 

Persut syyttävät valtamediaa usein valehtelusta. Miten itse pidät Länsiväylässä työskentelevän puolisosi aisoissa ja totuuden tiellä?  

Onneksi kaikissa mediataloissa on asiansa osaavia journalisteja, joilla on vahva ammattitaito, eivätkä he anna poliittisten mielipiteidensä tulla työnsä väliin. Tunnen tällaisia toimittajia erittäin paljon ja mieheni on tietysti yksi näistä. Minun ei tarvitse pitää häntä aisoissa. 

Minä ajattelin jo hetken, että puhut nyt minusta, mutta puhutkin vaikutusvaltasi alla työskentelevistä toimittajista. 

Öh, heh, en tunne tuota sinun toimittajantyötäsi, mutta toistaiseksi haastattelu on mennyt niin hyvin, että uskoisin sinunkin olevan asiasi osaava.  

Harmi tuottaa pian pettymys. Olisiko sinulla antaa minulle ohjeita totuudenmukaiseen julkaisemiseen? 

Öh, hah, hahhahhah ei ole. Pysyn täällä politiikan puolella.

Uskotko väestönvaihtoteoriaan? Kuka sitä väestöä vaihtaa? 

En ole koskaan perehtynyt tähän teoriaan.  

Puolueessanne suosittu teoria on ranskalaisen Renaud Camus’n luoma salaliittoteoria, jonka mukaan Euroopan väestö korvataan ei-eurooppalaisilla kansoilla Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta liberaalin eliitin johdolla. 

Itse puhun siitä, mitä meidän väestöpohjassa tapahtuu, ja pohjaan väitteeni puhtaasti Tilastokeskuksen tilastoihin. En ole nähnyt perussuomalaisia tämän teorian suurina levittäjinä tai kannattajina. Toki näinkin voi tapahtua. Monesta todellisuus on paljon jännittävämpää kuin salaliittoteoriat. 

Onko perussuomalaisilla muita keinoja pitää ilmastonmuutos loitolla kuin pistämällä rajat kiinni? 

Me kannatamme niin taloudellisesti kuin teknologisestikin järkevää käyttökelpoista energia- ja ilmastopolitiikkaa. Ohjelmassamme on hyvin sekä data että tutkimukset lähteistetty väitteillemme. Puhutaan hyvin paljon muusta kuin siitä, mistä meitä aina syytetään, eli impivaaralaisuudesta ja fossiilisten polttoaineiden ihannoimisesta, mikä ei pidä paikkaansa. Fossiilisista polttoaineista pitää päästä irti, mutta muistutamme seurauksista, joihin Suomen kunnianhimo verrattuna Euroopan unioniin ja kilpailijamaihin johtaa ja miten se vaikuttaa kotitalouksiin ja vientiteollisuuteen. 

Onko ilmasto-ohjelmanne samanlainen kuin ranskalaisen veljespuolueenne Rassemblement Nationalin patrioottinen ekologialiike, jossa ilmastonmuutosta torjutaan lähinnä paikallisesti istuttamalla kukkia ja keräämällä roskia? 

Ensinnäkin taustaa: mä olen yliopistossa opiskellut ympäristötiedettä 90-luvulla ja saanut oman ympäristöherätykseni jo yläasteella. Ilmastonmuutoksen ominaispiirteistä ja globaaliudesta olen hyvinkin kartalla. Suomen poliittisessa keskustelussa usein unohdetaan, että yksittäinen maa ei voi näitä asioita ratkaista. Jos syntyy voimakasta hiilivuotoa eli tuotannon siirtymistä esimerkiksi Kiinaan, jossa regulaatiot ja päästötavoitteet ovat jotain aivan muuta kuin Euroopassa, se lisää globaaleja päästöjä. Liiallisella kunnianhimolla, jolla on ainoastaan haitallisia seurauksia omalle selviämisellemme, kansalaisten ostovoimalle, sillä ei ole hyödyllisiä vaikutuksia ilmastoon.

Sinä kun olet ollut hippi lapsesta asti ja olet myös kasvissyöjä, niin olisiko suositella täydellisen vihersmoothien reseptiä opiskelijoille, joilla ei ole varaa kalliisiin, lähellä tuotettuihin luomutuotteisiin, joita Kirkkonummella syötte?

Laadukas kasvisruoka ja nämä viherhommelit maksavat aika paljon verrattuna siihen, että söisi makaroonia tai sikanautajauhelihaa, mutta siltikin suosittelen välillä tähän satsaamista. Esimerkiksi Lidlistä saa vakuumipussiin pakattua babypinaattia hyvinkin edullisesti. Laitetaan sellaista, sitten ihan pieni pala inkivääriä, on edullista, vähän appelsiinia ja banaania. Jos haluaa vähän satsata niin avokadoja, mutta ne ovat aika kalliita. Jo ensin mainitsemillani saa kuitenkin hyvän perusvihersmoothin.

Lue, miten muiden eduskuntapuolueiden johto vastasi Ylioppilaslehden asiattomiin kysymyksiin:

Li Andersson, vasemmistoliiton puheenjohtaja

Harry ’Hjallis’ Harkimo, liike nytin puheenjohtaja

Matias Mäkynen, sdp:n varapuheenjohtaja

Maria Ohisalo, vihreiden puheenjohtaja

Annika Saarikko, keskustan puheenjohtaja

Elina Valtonen, kokoomuksen varapuheenjohtaja

Henrik Wickström, rkp:n varapuheenjohtaja