Arkisto
2/2021
Noudatitko virallisia suosituksia? Kerro siitä Instagramissa tai Twitterissä tägäämällä @ylioppilaslehti.
Ex-päätoimittaja Urho Kekkosen kynästä: Sosialidemokratian päämäärä
Urho Kekkonen kirjoitti Ylioppilaslehteen aktiivisesti vuosina 1927–1928.
Näkymätön ministeri
Koronavuoden aikana ministerit ovat olleet näkyvästi esillä. Tiedotustilaisuuksissa, uutisissa, kansikuvissa. Yhtä ei kuitenkaan ole näkynyt. Ylioppilaslehden agendajournalistit selvittivät, missä ja kuka on Thomas Blomqvist.
Valmennus
Koulun seksuaalikasvatusta moititaan puutteelliseksi. Seksuaalikasvattaja ja vaikuttaja Kaisa Merelä paikkaa puutteita Powerful Sexual Aware -verkkovalmennuksessaan. Mitä modernin seksuaalikasvatuksen pioneeriksi itseään kutsuva Merelä opettaa?
Alapääkirjoitus: Uudenmaan maakunnalla on rahaa, mutta sielusta on jo vaikeampi sanoa
Maakunnan ”persoonattomuutta” selittää se, että Uudellemaalle on aina valunut väkeä muualta, kirjoittaa Ylioppilaslehden toimitussihteeri Karoliina Paananen.
Uusi maa
Vuosi sitten Uusimaa oli hetken eristetty. Mitä jos se olisi pitänyt sulun ja samalla rahansa? Sellaisesta on haaveillut viime vuosina moni vauras seutu.
Valituksia, kanteita, kansalaisaloitteita, Twitter-älämölöä ja jopa valitus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen – Miksi Malmin lentokentästä tuli itseään isompi konflikti?
Kaupunkisosiologian apulaisprofessorin Veikko Erannin mukaan konfliktissa ovat vastakkain järki ja tunteet. "Onhan se selvää, mihin suuntaan romantikon sielu tässä keskustelussa kääntyy", Eranti sanoo.
Mitä opiskelijoiden tulorajoille pitäisi tehdä? – Kysyimme puolueiden nuorisojärjestöiltä
Suurin osa poliittisista nuorisojärjestöistä kannattaa tulorajojen korottamista tai poistamista.
Iida Sofia Hirvosen essee: Rock your day!
Self help on laimentunut ja levinnyt kaikkialle. Sitä on ruokapakkauksissa, Spotifyn soittolistoissa ja mainoksissa, jotka eivät mainosta mitään, mikä liittyisi self helpiin mitenkään. Aikuisten ihmisten lehtijuttuihin sitä puristetaan kuin ketsuppia lasten ruokaan 90-luvulla, ikään kuin varmuuden vuoksi, kirjoittaa Iida Sofia Hirvonen esseessään.
Pääkirjoitus: Kaikkien aikojen mielenkiintoisimmat kuntavaalit, eikä niitä ole vielä edes ollut!
Kuntavaalien siirtämisestä tuli demokratian kannalta erittäin erikoinen episodi, kirjoittaa Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki.
Itä-Suomen yliopistossa osa apurahatutkijoista saa työsopimuksen ja sen kautta esimerkiksi työterveyden – Helsingissä vastaavaa uudistusta saadaan vielä odottaa
Itä-Suomen yliopistossa on noin sata apurahatutkijaa. Helsingissä heitä on viisi kertaa enemmän, ja uudistus maksaisi jopa kolme miljoonaa euroa vuodessa.
Asiaton kysymys: Muumit opettaa, että ydinperhe on niin ahdistava ajatus, että sitä täytyy paeta Yksinäisille vuorille – Mitä siitä pitäisi ajatella, Ylen johtaja Ville Vilén?
Ylioppilaslehti kysyy sen, mistä valtamedia vaikenee.
Mika Hyötyläisen kolumni: Kohtuuhintaisen asumisen mahdollisuuksia heikennetään Helsingissä, ja se syventää kaupunkilaisten asumisongelmia
Kaupungistumisen myötä asunnoista on tullut tehokas keino kierrättää ja kerryttää pääomaa, kirjoittaa kaupunkitutkija Mika Hyötyläinen.
Helsingin yliopistossa kesken jäävät useimmin luonnontieteen opinnot – ”Helppo päästä sisään, mutta vaikea päästä ulos”, kuvaa opiskelijoiden järjestön puheenjohtaja
Lähes joka neljäs jättää tilastotieteen opinnot kesken Helsingin yliopistossa.
Usein kesken jäävät myös kemia ja matematiikka. Ylioppilaslehti selvitti, miksi näin on.
Usein kesken jäävät myös kemia ja matematiikka. Ylioppilaslehti selvitti, miksi näin on.
Nykytiedon valossa väite poikien aivojen hitaammasta kypsymisestä ei pidä paikkaansa – Miksi sukupuoli näkyy silti oppimistuloksissa?
Pojat pärjäävät koulussa ja Pisa-tutkimuksissa huonommin kuin tytöt.
Selitystä sukupuolten välisiin eroihin oppimistuloksista on etsitty aivoista.
Selitystä sukupuolten välisiin eroihin oppimistuloksista on etsitty aivoista.
Helsingin yliopisto sai 450 000 euron korona-avustuksen – Rahaa käytetään muun muassa hyvinvointia tukevaan verkkokurssiin
Avustuksella tuetaan opiskelijoiden hyvinvointia vahvistamalla opintopsykologipalveluita vahvistetaan, lisäämällä opinto-ohjausta ja Kohti parempaa opiskelua -verkkokurssilla.
Tuntuuko, että maailma on monimutkainen paikka ja elämä hankalaa? – Neljä Helsingin yliopiston historioitsijaa esittelee vanhan kirjan, joka tarjoaa ymmärryksen avaimia aikaamme
Historioitsijat saivat valikoida kirjansa vapaasti yhdellä ehdolla: George Orwellin 1984-teoksen suositteleminen kiellettiin ankarasti.
Kritiikki: Maalaukset iskevät silmää hahmopsykologialle
Kokonaan uudet liikennemerkit -näyttely tutkii post-humanistisessa hengessä ihmiskeskeistä katsettamme, arvioi Ylioppilaslehden erittäin hyvä kriitikko.
26-vuotias Mikael Jungner linjasi, ettei hän aio olla ehdolla edes kirjastolautakuntaan – Lue Jungnerin mielipidekirjoitus vuodelta 1991
Palstalla ihmiset argumentoivat tulevaisuuden itsensä kanssa.