Hyy korottaa opiskelijoiden jäsenmaksua kuudella eurolla – säästökuurilla leikataan myös Ylioppilaslehdestä

Hyyn tavoite on ollut luopua jäsenmaksuista kokonaan, mutta nyt se korottaa jäsenmaksuja ja säästää kaikesta. Syynä on huono taloustilanne.

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (Hyy) korottaa ylioppilaskunnan perustutkinto-opiskelijoiden jäsenmaksua kuudella eurolla lukuvuodelle 2023–2024. Asiasta päätti ylioppilaskunnan edustajisto kokouksessaan tiistaina 13. joulukuuta. Jäsenmaksu on korotuksen jälkeen 52 euroa. 

Jatkotutkinto-opiskelijoille jäsenmaksu on korotuksen jälkeen 51 euroa. 

Korotus näkyy opiskelijoiden kukkarossa kesän lopussa, kun uuden lukuvuoden jäsenmaksu maksetaan. 

Hyyn hallituksen puheenjohtajaksi vuodelle 2023 valittu Nea Hakala kertoo korotuksen syyn olevan haastava taloustilanne. 

”Tällä hetkellä kaikki kallistuu ja korot nousevat. Jäsenmaksun korotus on yleinen teema koko ylioppilaskuntakentällä. Se nousee myös muissa ylioppilaskunnissa. Tämä on valitettava päätös, jota emme mielellämme tee. Samaan aikaan kun nostamme jäsenmaksua, leikkaamme toiminnasta.”

Huonolla taloustilanteella Hakala viittaa maailmantilanteeseen: pandemiaan, sotaan ja inflaatioon. Säästötoimet liittyvät myös Ylvaan, jonka talouteen Hyyn talous on sidottu. Hyy omistaa Ylvan, joka toimii kiinteistö- ja ravintola-alalla. Ylva omistaa esimerkiksi Unicafe-opiskelijaravintolat. 

”Vuokraus- ja ravintola-alaan korona osui kovaa”, kertoo Ylvan toimitusjohtaja Leea Tolvas.  

”Liikevaihtomme puolittui noina vuosina.” 

Ylvan liikevaihto on noin 19 miljoonaa, kun ennen koronaa se oli noin 38 miljoonaa. 

Ylvalla on käynnissä kaksi rakennushanketta, jotka ovat viivästyneet koronan vuoksi: Hakaniemen virastotalojen tilalle valmistuva Lyyra ja Helsingin keskustassa sijaitseva Grand Hansa -hotellihanke. 

”Vuokratulot eivät juokse, ennen kuin talot valmistuvat”, Tolvas sanoo. 

Ylva tulouttaa vuosittain voitonjakoa Hyylle noin 2,8 miljoonaa, mutta koronan vuoksi voitonjako on puolittunut 1,4 miljoonaan vuosien 2022–2024 aikana. 

”Ei ole voittoa, josta jakaa. Se on se realismi.” 

Hyy on aiemmin kertonut tavoitteekseen luopua jäsenmaksuista kokonaan. Miten Hyyssä perustellaan nopeaa päätöstä korottaa jäsenmaksua tuntuvasti?

”Jäsenmaksuttomuus on ollut teema jo pitkään ja siihen on haluttu pyrkiä jo vuosia. Nyt tilanne on valitettava, ja valitettavaan päätökseen on tultu pakon edessä haastavan taloustilanteen takia. Hyyn jäsenmaksu on pysynyt samana vuodesta 2016 saakka, eli sitä ei ole korotettu pitkään aikaan”, Hyyn hallituksen puheenjohtaja Nea Hakala sanoo. 

Hyyn jäsenmaksu on edelleen pienempi kuin monessa muussa ylioppilaskunnassa. 

Tiistaisessa kokouksessaan edustajisto päätti muistakin säästöistä. Ne koskevat Hyyn tapahtumia ja edunvalvontaa. Esimerkiksi Hyyn tilojen siivousta harventamalla säästetään 15 000 euroa. Järjestöjen kalustetuesta leikattiin 2 000 euroa, eli se on ensi vuodelle 1 000 euroa. Hyyn vappucocktail-tilaisuutta yliopiston ja kaupungin johdolle ja muille sidosryhmille ei järjestetä. 

”Kaikesta jatkuvasta toiminnasta leikattiin”, Hakala sanoo. 

Ensi vuonna Hyyn vuosijuhlat järjestetään huomattavasti pienemmällä budjetilla kuin aiemmin. 30 000 euron sijaan juhlia varten on varattu 10 000 euroa. Pöytäjuhlan sijaan luvassa on todennäköisesti cocktail-tilaisuus. Myös Hyyn hallituksen jäsenten eläkemaksuista luovuttiin. 

”Olemme ottaneet kaikkialta niin, että toimintaa pystytään pyörittämään.” 

Hyyn toiminnasta on viime vuosina tehty useita kanteluita. Tämä näkyy myös ylioppilaskunnan ensi vuoden talousarviossa. 

Ylioppilaslehti uutisoi aiemmin tänä syksynä Hyyn käyttäneen reilussa vuodessa 120 000 euroa asianajopalveluihin. Tiistaina edustajisto hyväksyi Hyyn talousarvioon uuden kohdan, joka on varattu ylioppilaskunnan asianajokuluihin. Ensi vuodelle Hyyn asianajokuluihin on varattu 70 000 euroa. Aiemmin rahat asianajokuluihin otettiin yleisestä toimintavarauksesta, joka kuitenkin ylitettiin tuntuvasti. 

Lue lisää: Hyy on konsultoinut asianajotoimistoa 120 000 eurolla reilun vuoden aikana

Edustajisto päätti leikata myös Ylioppilaslehden rahoituksesta 10 000 euroa vuonna 2023. Vielä ei ole tiedossa, miten säästöt toteutetaan.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta omistaa Ylioppilaslehteä kustantavan Ylioppilaslehden Kustannus Oy:n.

Oikaisu 14.12.2022 klo 17:39: Tarkennettu Nea Hakalan olevan virallisesti uusi puheenjohtaja vasta vuodesta 2023 alkaen. Järjestöjen kalustetuesta leikattiin 2000 euroa, ei 12 000 euroa, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.