Laura Wathén HYY:n uuden hallituksen johtoon

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta sai maanantai-iltana uuden hallituksen, jossa ovat poikkeuksellisesti mukana kaikki edustajistoryhmät. Hallituksen puheenjohtajaksi valittu Laura Wathén (HYAL) haluaa painottaa erityisesti opiskelijoiden ja ylioppilaskunnan vapaaehtoisten jaksamista.

T:Teksti:

|

K:Kuvat: Hilla Kurki

HYY:n edustajisto valitsi kokouksessaan 3.12. ylioppilaskunnan uuden hallituksen vuodelle 2019. Aiemmista vuosista poiketen edustajistoon ei synny lainkaan oppositiota, vaan kaikki marraskuun vaaleissa valitut edustajistoryhmät ovat mukana myös hallituksessa.

Tammikuussa 2019 työnsä aloittavassa hallituksessa ovat näin ollen mukana ainejärjestöläisten edustajistoryhmä HYAL, Osakuntalainen edustajistoryhmä, Sitoutumaton vasemmisto, HYY:n Vihreät, kokoomuksen ja keskustan yhteisryhmä Edistykselliset, ruotsinkielisten ainejärjestöjen ja osakuntien SNÄf sekä oikeustieteilijöiden, lääketieteilijöiden, eläin- ja hammaslääketieteilijöiden sekä farmasiaopiskelijoiden HELP.

Hallituksen puheenjohtajana aloittaa valtiotieteiden ylioppilas, HYAL-ryhmästä ponnistava Laura Wathén, 26. Hän on toiminut HYY:n hallituksessa myös kuluvalla kaudella ja vastannut sosiaalipoliittisesta sektorista erityisesti terveyteen, vapaaehtoisiin, yhdenvertaisuuteen ja liikuntaan liittyen. Varapuheenjohtajaksi on valittu HYY:n Vihreät ry:n puheenjohtaja Kukka Louhimies.

Talousjohtokuntaa vetää ensi vuonna Linda-Liisa Kelokari, joka toimii tällä hetkellä Osakuntalaisen edustajistoryhmän puheenjohtajana. Yhtymävastaavaksi on nimetty SNÄf:n ryhmäpuheenjohtaja Claes Bergh.

Muut hallituksen jäsenet ovat Samuli de Pascale (HYAL), Marika Tuominen (HYAL), Paula Karhunen (HyVi), Anna Lemström (SitVas), Aleksi Rytkönen (SitVas), Riikka Hakala (HELP), Ilona Raimas (HELP) ja Miika Keski-Luoma (Edistykselliset).

”Olen todella innoissani tästä kokoonpanosta. Hallitus on ensimmäistä kertaa näin moniääninen”, sanoo tuleva puheenjohtaja Laura Wathén.

Moniäänisyyden taustalla on tänä vuonna käyttöön otettu, uudistunut hallituksenmuodostustapa. Sunnuntaina käydyissä hallitusneuvotteluissa käytettiin niin kutsuttua siirtoäänivaalitapaa, jonka perusteella kaikille edustajistoryhmille osakuntalaisia lukuun ottamatta olisi irronnut hallituspaikka. Neuvotteluissa päädyttiin siihen, ettei yhtä ryhmää jätetä hallituksen ulkopuolelle.

Puheenjohtajakautensa aikana Wathén aikoo panostaa erityisesti opiskelijoiden mielenterveyden ja jaksamisen vahvistamiseen.

”Haluan empaattisen, ymmärtäväisen ja kuuntelevan ilmapiirin, jossa arvostetaan kaikkien työpanosta yhteisen ylioppilaskunnan eteen. Huolehditaan siitä, että kaikki toimijamme jaksavat olla tässä mukana.”

Maanantai-iltana pitämässään linjapuheessa Wathén kertoi kärsineensä mielenterveysongelmista myös itse.

”Olen entinen niin sanottu kympin tyttö. Sain lukiossa burnoutin, ja mulla diagnosoitiin keskivaikea masennus. — Haluan omalla toiminnallani osoittaa, että myös näistä asioista voi puhua ääneen”, Wathén sanoi puheessaan.

Wathénin mukaan puheenjohtajan tärkein tehtävä on varmistaa, että hallitus ja muu HYY:n keskustoimiston väki jaksaa tehtävässään läpi vuoden, jotta vaikuttamistyö onnistuu.

”Meillä on tavoitteet, joihin voidaan päästä ja joita voidaan toisaalta miettiä uudestaan. Rohkea saa olla, mutta liian kunnianhimoinen ei.”

Onko hallituksessa tai keskustoimistolla siis ilmennyt kuluneen vuoden aikana uupumusta?

”Tämä [HYY:n 150.] juhlavuosi on ollut aika rankka. Tekemistä on ollut todella paljon enemmän kuin tavallisena vuonna, se on vaikuttanut ihmisten jaksamiseen. Toisaalta tiedän kyllä, että tämä on ihan jokavuotinen homma, että tehdään ylitöitä.”

Wathénin mukaan opiskelijoiden jaksaminen on kuitenkin koetuksella myös laajemmin.

”Tämä on koko yhteiskunnan tasoinen ongelma. Opiskelijan elämää on kurjistettu vuosi toisensa jälkeen”, tuleva puheenjohtaja sanoo.

”Toimeentulo herättää tietysti keskustelua ja on iso ongelma opiskelijoiden keskuudessa. Jos joudut stressaamaan toimeentulosta, se vähentää pystyvyyttäsi opiskeluissa.”