3 x lukematta paskaa

Ylioppilaslehti esittelee joululahjakirjallisuuden turhimman paperiroskan.

T:Teksti:

|

K:K: Kustantamot

Ihan oikea vankilapäiväkirja 

Taas uusi kirja Helsingin huumepoliisin tuomitusta ex-päälliköstä Jari Aarniosta. Vankilapäiväkirjassa (Pressimiehet) Aarnio tarinoi ajastaan kiven sisässä. Teos on ”true crime true crime” – ihan aikuisten oikea rikostarina. Siis yritys kerätä sympatiapisteitä Aarniolle ja massia true crime -villityksellä ratsastaville kirjureille. Lukija saa päiväkirjasta elämänmakuisia anekdootteja vankilaelämästä, ehkä tarinan Aarnion toiselta vangilta jumpassa saamasta potkusta – tarina, joka on kuultu yhdestä Aarnion lukuisista mediaesiintymisistä. Rajua! Seuraavaksi Aarnio voikin kokeilla vankeinhoitokritiikillä onneaan eduskuntavaaleissa. Tuomitusta poliisipomosta ”koko kansan Jariksi” kirja kerrallaan.

Petri Jääskeläinen 

Sinun oma päiväkirja 

Nykyään kuka vain voi olla kirjailija huolimatta siitä, lukeeko kirjoja tai osaako kirjoittaa. Riittää, että kirjailija kuvauttaa naamansa kanteen, kun sisällön tuottaa yleisö. Antti Tuiskun Menesty! Työkirja (WSOY) on täynnä tyhjiä sivuja lukijan täytettäväksi. Se on oppikirjaesimerkki siitä, miten rikkaat pysyvät rikkaina: teettämällä työt taviksilla. Siinä spoilattuna huippuartistin resepti menestykseen. Kirja sisältää ”monipuolisia kysymyksiä ja tehtäviä”, joiden tarkoitus on ”auttaa kohti elämänmuutosta, helpottaa päämäärien hahmottamista, tunteiden ja ajatusten sanoittamista ja asioiden toteuttamista.” Diibadaaba, liibalaaba. Oikeasti mitään menestysreseptiä ei paljasteta, sillä jotta joku voi menestyä, tulee toisten säilyä tavallisina. Eihän tarkoitus oikeasti ole, että kaikki meistä kirjoittavat tiensä tähtiin.

Adile Sevimli 

Koronaa turpaan -Markun koronapäiväkirja 

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi tuli pandemian aikana tutuksi Ylen A-Studion vakiovieraana ja Hesarin koronakommentaattorina. Lokakuussa Otava julkaisi Mäkijärven kirjan Koronapeli – Suomen pandemiataistelun päiväkirja. Siinä Mäkijärvi kertoo esimerkiksi henkilökohtaisista väleistään Helsingin entiseen pormestariin Jan Vapaavuoreen. Oman korona- ja Vapaavuori-suhteen käsittely voi toki olla terapeuttista, mutta eiköhän tässä ole valtaosa kansasta jo päättänyt, että pandemia ja Vapaavuoren valtakausi ovat ohi ja on aika siirtyä eteenpäin. Mäkijärven koronapäiväkirja tuskin herättää yhtä suurta ihastusta kuin se hetki, kun hän esiintyi studiovieraana A-Studiossa yllään Markku-liiton hänelle lahjoittama paita, jossa oli kuva ninjaoravasta ja teksti KORONAA TURPAAN TERKUIN MARKUT.

 
Anni Härkönen