3 x hot: Koe ainakin nämä tiede-elämykset tänä syksynä

Palstalla esitellään ajankohtaisia ilmiöitä ja tapahtumia tiedemaailmasta ja sen liepeiltä.

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

Elokuva ja mielenterveys -sarja  

Kino Reginassa esitetään parhaillaan elokuvia, jotka käsittelevät normaaliutta ja poikkeavuutta. Ennen jokaista näytöstä paikan päällä pidetään 90 minuutin mittainen asiantuntijaluento elokuvan näkökulmasta mielenterveyteen, kuten ”sukupuolittuneesta ja medikalisoituneesta itsemurhasta von Trierin Melancholian kautta”. Mad Maxin ruotiminen kulmasta ”järkytys, liikutus ja liike: mielenterveyden häiriöt osana elokuvien toiminnallista mieheyttä” on varmasti hedelmällisempää seurattavaa kuin somen uhriutuva tai viestintätoimistojen tsempaattinen mielenterveysmölinä. Elokuvahistorian helmet on kuratoinut ohjelmistoon Hyyn leffaryhmä. Luennot ovat ilmaisia ja näytökset pyörivät marraskuun loppuun.

Ursan syksyiset tähtiretket 

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa järjestää jälleen ohjattuja tähtiretkiä. (Toim. huom: nämä eivät ole niitä Elon Muskin turistilentoja avaruuteen, vaan retket tehdään apostolinkyydillä Viikissä ja Suomenlinnassa.) Nykyisin tähtiretkellekin voi osallistua etänä Zoomin välityksellä. Tämän vaihtoehdon anti lienee, että myöhästyä voi niin paljon kuin haluaa. Jos elävä luonto ei kiinnosta, on oikeastaan sama ladata puhelimeen SkyView Lite -sovellus joka toimii vähän kuten Pokémon Go eli heittää leijonia ja skorpioneja lähiympäristöösi sen mukaan, minne luurisi osoitat. Oikeat tähtiretket ovat kuitenkin siitä mukava harrastus, että ne yhdistävät 1700-luvun jälkeen kehittyneen tiedekäsityksen erottamat astronomit ja astrologit yhteisen kiinnostuksen kohteen, tähtitaivaan, alla. Voihan siellä tavata vaikka jonkin Pohjantähteä tihrustavan natsinkin, kuten tämän lehden kansijuttu osoittaa. 

Nykytaidetta luonnontieteellisessä 

Helsingin luonnontieteellisessä museossa on käynnissä taidenäyttely otsikolla Kuoriaisefekti: Merkkejä näkymättömästä elämästä ja yhteyksistä. Veistokset, ääniteokset ja installaatiot ovat syntyneet osin tutkijoiden ja taiteilijoiden kohtaamisesta, eli tämä on sellaista rahoittajien rakastamaa tieteen ja taiteen kumppanuutta. Ei tätä voi oikein mistään kritisoida, sillä näyttelyn todellinen inspiraation lähde kuitenkin kuuluu: ”Taidenäyttelyä ovat innoittaneet seitsemän uhanalaista kovakuoriaista ja yksi lude.”