Arvio: Memmo-palvelussa julkkis on viihteen Foodora-lähetti – Videot tekevät karua pilaa alustataloudesta

Memmon taitavasti rytmitetyt monologit kutittelevat koko perheen nauruhermoja, kirjoittaa Juho Kankaanpää kritiikissään.

T:Teksti:

|

K:Kuva: kuvakaappaus

Memmo-palvelun videot. Julkkiksen on oltava nykyään koko ajan ”online”, eikä laulajan pahin kilpailija ole enää toinen laulaja, vaan koko maailma ja sen my day -tubettajat.

Näihin ajankohtaisiin teemoihin tarttuu raikkaasti viime keväänä käynnistynyt komediasarja Memmo. Jaa iloa!.

Huippusuositusta ruotsalaissarjasta nähdään nyt suomalainen versio. Komedian nimi viitannee esperanton sanaan mem, joka tarkoittaa itseä. Memmo kertoo uudesta palvelusta, jossa jo tähtihetkensä eläneet julkisuuden henkilöt kuvaavat faneilleen pientä maksua vastaan henkilökohtaisia videotervehdyksiä.

Sarjan absurdissa maailmassa käyttäjät ostavat julkkiksilta onnittelu- ja kannustusvideoita ystävilleen, lapsilleen ja jopa hääpareille. Jokainen lyhyt jakso koostuu yhdestä videoviestistä.

Taitavasti rytmitetyt monologit kutittelevat koko perheen nauruhermoja. Sarja marssittaa katsojan eteen kirjavan kavalkadin viihdemaailman pudokkaita.

Jussi Vuori esittää herkullisesti keski-ikäistyvää goottirumpali Jussi 69:ä, joka yrittää kätkeä hiipuvan uransa hihkaisujen ja pakotetun energisyyden taakse. Hahmo on koomisuudessaan traaginen.

Ristiriitainen hahmo on myös stripparista radiojuontajaksi ja koko kansan parisuhderiitojen sovittelijaksi siirtynyt Eerikäisen Esko (upea Esko Eerikäinen), joka lupaa välittää tilausvideoillaan käyttäjien anteeksipyyntöjä puolisoilleen.

Sympaattisena sivuhenkilönä vilahtaa Palomies Sami (Sami), peli- ja solmuvideoita Youtubeen kuvaava palomies, joka haastaa solmintataidoillaan viihdemaailman konkarit.

Sarja tekee armotonta pilkkaa alustatalouden ja kurjistuvan työelämän ongelmista. Julkkikset ovat viihteen Foodora-lähettejä, jotka polkevat nauhalle tsemppivideoita pilkkahintaan samalla, kun kansainvälinen alusta käärii rahat.

Tässä kaameassa pelissä ei tunneta työaikoja: Julkkikset purkittavat ”memmojaan” kävelylenkillä, työpaikallaan ja jopa vessanpytyllä. Se on hauskaa, mutta ei kovin uskottavaa.

Samalla Memmo ottaa naurun keinoin kantaa vakavaan aiheeseen. Komedian dystooppisessa todellisuudessa kansalaisilla ei ole varaa psykoterapiakäynteihin, vaan ainoastaan personoituihin videotervehdyksiin.

Missikilpailut voittanut Sara (mainio Sara Chafak) neuvoo koskettavassa puheenvuorossaan, kuinka töiden keskellä on muistettava ottaa itselle omaa aikaa. Sarja julistaa, että moderni julkkis on faninsa tärkein terapeutti.

Kirjoittaja on erittäin hyvä kriitikko.

Numerossa 6/2020 arvioimme takkatulivideoita. Lue kritiikki täältä.