Älä kerro äidille

T:Teksti:

Teininä Sarri Nironen päätti, että vielä joskus hän kävelisi Ruttopuiston reunalla sijaitsevan WSOY:n ovista sisään Mika Waltarin jalanjälkiä. Nyt 21-vuotias esikoiskirjailija hymyilee Bulevardin kahvisalongissa, kivenheiton päästä kustantamostaan. Kolmen vuoden työ on ohi. WSOY julkaisee Nirosen Tähdenpeitto-pienoisromaanin ensi viikolla.

Kirja kertoo kahdesta abivuotta viettävästä nuoresta, Joonasta ja Riinasta, jotka asuvat eri puolilla Helsinkiä, mutta liikkuvat samoissa paikoissa. Jännitys syntyy siitä, kohtaavatko he ikinä toisiaan.

Nironen aloitti kirjan kirjoittamisen abivuonna Kallion ilmaisutaidon lukiossa. Hän halusi vangita sen tunnelman, kun on 18-vuotias.

”Silloin olin itse niin innoissani esimerkiksi siitä, että on kevät tai että menen keikalle. Koin silloin tunteet hirveän voimakkaina, ilon, surun ja ahdistuksen. Nyt ne ovat vähän loiventuneet.”

 

Abivuonna Nironen voitti myös ensimmäisenä suomalaisena filosofian olympialaiset Helsingissä.

”Esikarsinnoissa minulla oli pinkki tukka ja höpötin siitä, miten Wittgenstein on tosi kiva, ja kuinka haluaisin mennä hänen kanssaan syömään päärynäjäätelöä.”

Vaativassa kilpailussa oli neljä tuntia aikaa kirjoittaa essee. Aiheita oli neljä, ja kirjoituskielen piti olla jokin muu kuin oma äidinkieli. Lopuksi jury palkitsi teksteistä filosofisimmat.

Nironen innostui filosofiasta lu-kion ensimmäisellä. Hän nautti kovasti oppiaineen tunneilla käydyistä keskusteluista.

”Olen taipuvainen rasittavaan teoreettisuuteen. Aina on pakko löytää se perimmäinen nurkka, josta tarkastella asioita.”

Muutama vuosi voittonsa jälkeen Nironen haki opiskelemaan teoreettista filosofiaa Helsingin yliopistoon. Hän on tosin pienoisessa kriisissä opiskeluidensa kanssa, koska fiktion kirjoittaminen kiinnostaa juuri nyt enemmän.

”Siinä asioita ei tarvitse analysoida puhki. Se antaa tilaa eläytyä ja tuntea, mikä on hirveän tärkeätä.”

Nirosen mielestä kirjailijan työ on parhaimmillaan kahviloissa istumista ja havaintojen muistiin merkitsemistä. Silti hän myöntää, että se on toisinaan myös arkista puurtamista.

”Jos korjailen yhdyssanavirheitä, en tee luovaa työtä. Silloin on vaikeaa kuvitella, että Waltarin sielu puhuisi kauttani.”

 

Mika Waltari on Niroselle tärkeä innoittaja. Waltarin opas Aiotko kirjailijaksi? teki Niroseen vaikutuksen. Kylmän realistista teosta nuori kirjailija kehuu inspiroivaksi ja kokee saaneensa siitä paljon käytännön vinkkejä. Nironen pitää tärkeinä tukijoinaan kirjailijaksi kasvamisen tiellä myös äitiä ja pikkusiskoaan. Vaikka hän asuu nykyään omillaan, välit ovat läheiset.

Isäänsä Nironen ei ole nähnyt kymmeneen vuoteen. Se ei silti estänyt häntä kuvittelemasta, millaista yhteiselo isän ja tyttären välillä voisi olla. Tähdenpeitossa Riina asuu kahdestaan isänsä kanssa.

Niroselle kaunokirjallisuus on juuri myötäelämistä. Hän yrittää sen avulla ymmärtää asioita, joita ei ole kokenut. Tosin usein materiaalina on myös oma eletty elämä. Nironen ei suostu paljastamaan, onko esimerkiksi yhden Tähdenpeiton henkilöhahmon läheinen suhde tupakkaan lähtöisin häneltä.

”En halua vastata, sillä äiti saattaa lukea tämän jutun. En halua tuottaa hänelle pettymystä.”

Kukaan hänen tuttavistaan ei ole vielä lukenut kirjaa.

”Kirja on tuntunut omalta proggikselta, jopa salaiselta. Se on vähän kuin harjoittelisi kitaralla jotain biisiä. Sen haluaa soittaa vasta sitten muille, kun on harjoitellut ja tuntuu siltä, että on valmis. Ei ennen.”

Entä mitä esikoiskirjailija aikoo seuraavaksi?

Suunnitteilla on nykyaikaan sijoittuva pitkä romaani. Nirosen unelmissa siintää jo myös oma pääteos.

”Sellainen, joka kertoo, mistä tässä kaikessa on kyse, oma Odysseukseni. Tai sellainen kuin Puhdistus oli Sofi Oksaselle. Tiedostan, ettei se tapahdu seuraavalla tai sitä seuraavalla romaanilla. Tai että se ei ehkä tapahdu koskaan.”

 

Kuka

Sarri Nironen, 22, on kirjailija ja teoreettisen filosofian opiskelija Helsingin yliopistossa. Hänen esikoisromaaninsa Tähdenpeitto ilmestyy huhtikuun 2. päivä. Vapaa-aikanaan hän järjestää bileitä ainejärjestössään Dilemmassa ja seminaareja Prometheus-leirin tuki ry:ssä. Lisäksi hän käy aktiivisesti tanssissa, joogassa ja bodypumpissa sekä laulaa à capella -yhtyeessä.

Himottaa Joka-aamuinen vegaanimaitokahvi

Kaduttaa Bodypumpista lintsaaminen

Kyrpii WSOY:n muutto pois historiallisista tiloista

 

Sanat Antti Berg, kuva Pietari Hatanpää