YL:n tiedot: Hyyssä pohditaan, myytäisiinkö mieluummin Uusi vai Vanha ylioppilastalo

Hyyn ryhmäpuheenjohtajat ovat Ylioppilaslehden tietojen mukaan käyneet periaatekeskustelua siitä, kumpi myytäisiin mieluummin, Uusi vai Vanha ylioppilastalo.

T:Teksti:

|

K:K: Ylva

Hiljattain on käyty julkista keskustelua siitä, voisiko talousvaikeuksissa painiva Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (Hyy) joutua myymään Uuden ylioppilastalon.

Hyyn edustajistoryhmien puheenjohtajat eivät halunneet Ylioppilaslehden parin viikon takaisessa selvityksessä vielä ”lähteä spekuloimaan”, olisivatko ne valmiita myymiseen. Helsingin Sanomien mukaan se on aito mahdollisuus, joskin Uutta tuskin myytäisiin kokonaan. Rakennuksessa on paljon opiskelijoiden tiloja mutta myös Grand Hansa -luksushotelli.

Ryhmäpuheenjohtajat ovat kuitenkin Ylioppilaslehden tietojen mukaan käyneet periaatekeskustelua siitä, kumpi myytäisiin mieluummin, Uusi vai Vanha ylioppilastalo. Kokouksia on ollut kevään mittaan useampia, ja ne ovat kestäneet yhteensä useita tunteja. 

YL:n tietojen mukaan keskusteluissa ei ole saatu selvää kantaa päätettyä, vaan puheenjohtajat ovat päätyneet pohtimaan sitä, joudutaanko itse asiassa molemmat kiinteistöt joka tapauksessa myymään talousvaikeuksien selättämiseksi.

Hyyn hallituksen puheenjohtajan Petra Pullin mukaan normaaliin prosessiin kuuluu, että kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja selvitellään ja niitä pohditaan yhdessä edustajistoryhmien kanssa. Hän ei ota keskustelujen sisältöihin tarkemmin kantaa.

”Haluamme olla tosi huolellisia, että selvitetään joka ikinen vaihtoehto, mitä meillä on”, hän sanoo. 

Eräs Hyyn edustajistoryhmän puheenjohtaja kertoo itse yllättyneensä kevään aikana siitä, kuinka huono tilanne todellisuudessa on. Siksi hän haluaa antaa opiskelijoille varoittavan ennakkotiedon, että Hyy tulee lähivuosina muuttumaan perustavanlaatuisella tavalla. Puheenjohtaja ei esiinny jutussa nimellään, koska ei halua hankaloittaa neuvotteluja.

Hän uskoo, ettei Hyy tule olemaan enää kiinteistösijoittaja vaan muuttuu lähemmäs sitä, mitä muutkin Suomen ylioppilaskunnat ovat. Tämä tarkoittaa käytännössä, että toiminta rahoitetaan pitkälti jäsenmaksutuotoilla, jolloin palvelut supistuvat ja esimerkiksi järjestötiloja ei pystytä todennäköisesti tarjoamaan entiseen malliin.

”Tosi iso osa edustajistosta on kuplassa, että ei tässä mitään tapahdu. Mutta nyt näyttää siltä, että Hyy joutuu nöyrtymään ja sen muoto tulee muuttumaan. Pitkään on ollut ylipositiivista virittyneisyyttä, mutta emme tule selviämään tästä kolhuitta”, ryhmäpuheenjohtaja sanoo Ylioppilaslehdelle. 

”Haluamme olla tosi huolellisia, että selvitetään joka ikinen vaihtoehto.”

Petra Pullin mukaan selvittelyt ovat ”ihan täysin kesken”, ja siksi hän ei vielä halua tarkemmin ottaa kantaa esimerkiksi siihen, miten Hyyn toiminta saattaa lähivuosina muuttua. 

Ajankohtaisin tieto Hyyn taloustilanteesta löytyy Pullin mukaan maaliskuussa julkaistusta pääsihteerin blogista sekä usein kysytyistä kysymyksistä. Hän korostaa, että hallituksen puoleen voi aina kääntyä askarruttavissa asioissa ja että tietoa pyritään jakamaan avoimesti sitä mukaa, kun sitä saadaan. 

Aiemmin riviedaattorina sekä Hyyn hallituksen varapuheenjohtajana toiminut Pulli ei samaistu ajatukseen siitä, että taloustilanne olisi tullut ainakaan edaattoreille suurena yllätyksenä. 

”Toki tilannekuva on tarkentunut oman nykyisen pestin myötä, mutta koko ajan on ollut fiilis, että olen kärryillä siitä, missä mennään”, hän sanoo. 

Hyyn omistamalla Ylva-konsernilla oli vuoden 2023 lopulla noin 235 miljoonaa euroa velkaa, ja hiljattain Ylva ilmoitti myyvänsä loput Hakaniemen Lyyra-korttelista taloustilanteen helpottamiseksi. 

Ylva on aiemmin kertonut selvittävänsä kiinteistöjensä aitoja markkina-arvoja myös Uuden ylioppilastalon osalta. Uuden myymisestä tai mahdollisista suunnitelmista myydä se ei kuitenkaan ole toistaiseksi kerrottu.

Ylvan toimitusjohtajan Mika Perkiön mukaan Vanha ylioppilastalo tai Domus Gaudium eivät ole olleet mukana arvioinnissa. Se ei toki poissulje niiden mahdollista myymistä. 

Ylioppilastalot ovat erityissuojeluksessa, eli niiden myynti vaatisi Hyyn sääntöjen mukaan 60-henkisen edustajiston päätöksen.

Toisaalta Helsingin yliopiston kauppaoikeuden professori Seppo Villa totesi aiemmin Ylioppilaslehdelle, että jos rahoittajapankit vaatisivat lainan vakuutena olevien kiinteistöjen myyntiä, ei edarin päätöksellä olisi tosiasiassa mitään merkitystä.

Edustajisto hyväksyi tänä keväänä uuden omistajastrategian, jossa linjataan, että kiinteistöliiketoiminta on jatkossakin keskeinen osa Ylvan liiketoimintaa.

Tuleeko Hyy olemaan enää tulevaisuudessa kiinteistösijoittaja, Petra Pulli?

”Ihan mahdotonta kommentoida tässä vaiheessa. Ei tiedetä yhtään. Riippuu tosi paljon siitä, mihin ratkaisuun päädytään.”