Sitoutumattomuus on pop kaikkialla

T:Teksti:

Vihreät kokivat rökäletappion koko maan tasolla edustajistovaaleissa.

Sitoutumattomat voittivat ylivoimaisesti Helsingin yliopiston edustajistovaalit. Lujaa meni myös muiden ylioppilaskuntien vaaleissa, joista monet järjestettiin viime viikolla. Kun kaikkien ylioppilaskuntien vaalitulokset lasketaan yhteen, sitoutumattomat saivat koko maan tasolla kolme lisäpaikkaa. Kaikista paikoista sitoutumattomilla on nyt 65,2 prosenttia.  Viime kaudella luku oli 64,4.

Sitoutumattomien ryhmien sisällä tapahtui uusjakoa: ainejärjestöt ja killat saivat koko maan tasolla 15 paikkaa lisää, kun taas osakunnat ja muut sitoutumattomat menettivät 12 paikkaa.

puoluepoliittisista ryhmittymistä kannatustaan kasvattivat eniten vasemmistoryhmät, jotka saivat seitsemän lisäpaikkaa. Kokoomus säilyi 39 paikallaan suurimpana poliittisena ryhmänä. Vihreät menettivät vaaleissa 11 edaattoripestiä. Tuoleja edustajistosaleissa menettivät myös RKP (viisi), kokoomus (kolme) ja KD-opiskelijat (kaksi). Demarit ja keskusta pitivät paikkamääränsä ennallaan.  Prosentuaalisesti äänimäärältään suurin poliittinen ryhmä on vasemmisto, joka sai 8,9 prosenttia annetuista äänistä.

ylioppilaskuntien jäsenistä koko Suomessa ääntään käytti 29,6 prosenttia äänioikeutetuista. Se on yli prosenttiyksikön enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Ahkerimmin äänestettiin tänä syksynä Helsingissä (34,5 prosenttia) ja Turussa (34,2 prosenttia). Alhaisin äänestysprosentti oli Oulussa (23,2 prosenttia).

Vaaleissa oli ehdolla 2709 henkilöä, joista enemmistö, 1657 ehdokasta, oli ehdolla sitoutumattomissa ryhmissä. Äänioikeutettuja oli edustajistovaaleissa oli vajaat 133 000.

Maria Ruuska

Edustajistot käyttävät ylioppilaskunnissa ylintä päätösvaltaa. Uusi edustajistokausi alkaa HYYssä 1. joulukuuta.