Helsingin yliopisto laskee lämpötiloja, tavoitteena satojentuhansien säästöt 

Helsingin yliopisto aloitti lokakuussa sähkön- ja lämmönsäästökampanjan, josta se on kertonut viestivänsä, ironista kyllä, kampusten sähköisillä näyttötauluilla.

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

Venäjän hyökkäyssodasta seurannut energian hinnan kasvu näkyy ja tuntuu myös Helsingin yliopistossa. 

Kampusten sisälämpötilaa lasketaan yhdellä asteella, kertoo toimitilajohtaja Teppo Salmikivi. Tähän asti sisälämpötila kampuksilla on ollut Salmikiven mukaan vähintään 21 astetta. 

”Yhdeksäntoista astetta olisi kiva tavoite, mutta se alkaa olla monelle aika viileä. Talvikauden aikana lämpötilaa yritetään säätää niin, että työnteko olisi mielekästä. Opiskelijat ja työntekijät halutaan kuitenkin kampuksille, eikä lämpötila saa olla siinä esteenä”, Salmikivi sanoo. 

Salmikivi arvioi, että kampusten lämpötilan lasku yhdellä asteella tuottaa vuositasolla satojentuhansien eurojen säästöt.  

Yliopiston kampukset lämpenevät kaukolämmöllä. Elokuun lopussa energiayhtiö Helen ilmoitti tuntuvista kaukolämmön hinnankorotuksista talvikaudelle. 

”Yhdeksäntoista astetta olisi kiva tavoite, mutta se alkaa olla monelle aika viileä.”

Yliopisto aloitti lokakuussa energiansäästökampanjan. Kampanjalla yliopisto viestii, millaisiin toimiin se on ryhtynyt energian säästämiseksi sekä antaa neuvoja siitä, miten opiskelijat ja henkilökunta voivat osallistua säästötalkoisiin. 

”Isoimmassa osassa meillä ovat tutkimuslaitteet ja -välineet, syväjääsäilyttimet sekä yleinen sähkönkäyttö, kuten valaistus. Kun kaikki alkavat kiinnittää huomiota energian käyttöön, se oikeasti tuntuu”, Salmikivi sanoo. 

Yliopisto aikoo investoida esimerkiksi aurinkopaneeleihin ja siirtyä vähitellen kaukolämmöstä kohti ekologisempaa maalämpöä. Myös lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiä säädetään säästöliekille. 

Salmikivi kertoo, että kampanja näkyy syksyn ja talven aikana esimerkiksi yliopiston intranetissä Flammassa, sosiaalisessa mediassa ja kampusten infonäytöillä. Onko yliopistolla ajateltu, että säästöhengessä sähköiset infonäytötkin voitaisiin laittaa ihan vain kiinni? 

”Ei me nyt laiteta niitä pimeäksi, kun meidän pitää kertoa tästä asiasta”, Salmikivi vastaa.  

”Se olisi tietysti hyvä viesti, että laitettaisiin ne pimeäksi ja joku paperilappu päälle. Toistaiseksi tällaista ei ole suunnitteilla. Mutta idea on otettu vastaan.”