Tutki sylkeäsi Tiedekulmassa

T:Teksti:

Farkku- ja toppikauppojen jonon jatkoksi Aleksanterinkadulle avautuu 3.2.2012 Helsingin yliopiston tiedekulma, jonka tarkoituksena on tuoda yhä etäiseksi miellettyä yliopistoa lähemmäs kaupunkilaisia. Siis ihan oikeasti lähemmäs, osallistumisen kautta, koko loppuvuoden ajan. Tiedekulma liittyy Helsingin World Design Capital -vuoteen.

Ensimmäisenä teemana päärakennuksen kulmalla sijaitsevassa Tiedekulmassa on terveys ja hyvinvointi. Niiden parissa viihdytään pari viikkoa.

”Konttigalleriaan tehdään minilaboratorio, jossa voi esimerkiksi selvittää oman sylkensä sisällön ja tutkia mikroskoopin avulla punkkeja. Ihmiset voivat siis analysoida näytteitä yhdessä tutkijoiden kanssa”, kertoo Tanja Paananen Helsingin yliopiston viestinnästä.

Konttigalleria on Tiedekulman osa, jossa pyörii pääteemaan liittyvää toimintaa tai näyttely. Kun teema vaihtuu helmikuun lopulla arjen ruokavalintoihin, avataan galleriassa Veikko Somerpuron valokuvanäyttely ruuasta.

Opiskelijat ovat tiiviisti mukana Tiedekulman toiminnassa. Esimerkiksi ruokateemaan liittyen he teettävät kävijöillä aistinvaraisia ruokatestejä, joista rakentuu samalla projektitöitä. Tiedekulman monipuolisuutta lisää alakerrassa sijaitseva ryhmätyötila, jota opiskelijat voivat käyttää omiin projekteihinsa.

Kokeilemisen ja demojen lisäksi ohjelmassa on runsaasti tietoiskuja ja keskusteluja. Tiedekulmaa on tarkoitus käyttää myös opetukseen. Esimerkiksi kansatieteilijät ja folkloristit pitävät siellä huhtikuussa kenttäkurssin, jossa he keräävät ihmisiltä Unioninkatuun liittyviä muistoja.

”Sinne tulee esille paljon valokuvia ihmisistä ja tilanteista, joita ei ole tunnistettu. Ohikulkijat voivat tulla tunnistamaan kuvia ja kertomaan muistojaan opiskelijoille”, Paananen sanoo.

Tiedekulmaan etsittiin syksyllä ohjelmaa myös henkilöstölle ja opiskelijoille suunnatulla avoimella haulla. Erityismaininnan Paanaselta saa joulukuussa pääosin opiskelijavoimin toteutettava Myytinmurtajaiset-tempaus, joka on osa Amerikka-teemaa. Luvassa on pläjäys suomalaista Latinalaisen Amerikan ja intiaanikulttuurien tutkimusta samaan aikaan, kun kansainväliset maya-tutkimuksen huiput ovat koolla Helsingissä.

Sanat Hannu Hallamaa, kuva Otto Donner

Lisätietoja Tiedekulmasta osoitteesta www.helsinki.fi/wdc2012