Vuosi kummituksena 

Palstalla porataan syvemmälle.

T:Teksti:

|

K:K Pauliina Nykänen

Elämme aistiemme talutusnuorassa. Vain aaveet kuvataan kehostaan ja siten myös aisteistaan irtautuneina. Kehollisena olen silti tuntenut itseni usein kummitukseksi – ruumiistani irtonaiseksi, sumeaksi, lepattelevaksi, karmeaksi. Krapulassa, dissosioidessa tai juhlaseurueessa, johon en ole kokenut kuuluvani. Kummituksellisuus on ennen kaikkea mielentila, jonka voi yrittää karistaa yltään tai johon voi toisaalta epäröimättä nojautua. 

TOP 4 kummitustilat 

1. Eteerinen kummitus 

Aineettomuuteen pohjaava eteerinen kummituskokemus on yleisin talvella. Silloin kaikkialla on kalpeaa ja pimeää ja toisaalta ajoittain niin kirkasta, että ihmisten läpi voi lähes nähdä. Eteerisen kummituksen kehokokemus on leijaileva ja epämääräinen. Tilan vallitessa voi turvata romanttiseen riutumiseen ja melankoliaan. Valon heijastusten tarkkailu, auringonkiilassa istuminen ja veden juominen sopivat henkeen. 

Kuuntele: This Mortal Coil – Song to the Siren 

Katso: Eiichi Yamamoto: Belladonna of Sadness (1973) 

Lue: Peter Englund: Hiljaisuuden historia (2005, WSOY) 

2. Surullinen kummitus 

Keväisin tavattavat herkkiskummitukset viihtyvät ryppyisissä petivaatteissa. Ilmassa on introspektiota ja lakanoissa kyyneliä, kun liian aikaisin ja liian voimallisena saapuva huhtikuun karnevaalitunnelma (elpyvä luonto, koristeellinen pääsiäinen ja lähestyvä vappu) musertaa. Herkkiskummituksen on vaikea ottaa yhteyttä kehenkään, vaikka kaipaisi seuraa. Kummituskeho on raskas ja märkä kuin talveksi mattotelineelle unohtunut peitto. Kun surullisessa kummitusmoodissa vihdoin pääsee ulos, on parasta toimintaa ihmisten tarkkailu aurinkolasien takaa. 

Kuuntele: I Monster Who is She 

Katso: Animaatiosarja Kasper kiltti kummitus 

Lue: Ottessa Moshfegh: Vuosi horroksessa (2020, Aula & Co) 

3. Vekkuli kummitus 

Vekkuli kummitusmood tuntuu hykerryttävänä kutkutuksena ja levottomuutena kehossa. Olotila on kujeileva ja leikkisä. Tekee mieli hiippailla huomaamattomana, tehdä kepposia tai hyviä tekoja kertomatta niistä kenellekään. Salavihkainen vekkulius iskee usein kesällä, jolloin kummitus voi kokea tarvetta viuhahtaa tai pukeutua ilmaviin kaapuihin ja jättää alushousut pois. Juhannustaiat ja valkeissa öissä liihottelu kuuluvat kesäkummitteluun. 

Kuuntele: Peggy LeeMe and My Shadow 

Katso: David Lowery: A Ghost Story (2017) ja Emporio Armanin kevään 1999 malliston liehuhelmat 

Lue: Jeanette Winterson: Night Side of the River – Ghost Stories (2023, Penguin books) 

4. Makaaberi kummitus 

Syksyllä verho fyysisen todellisuuden ja henkimaailman välillä on ohuimmillaan ja luonto tekee kuolemaa. Silloin voi joutua makaaberin kummitusmoodin valtaan. Kehossa on tykyttävä vimma luoda ja fiksoitua asioihin. Makaaberi kummitus saattaa vahingossa ghostata läheisiään, koska tilaan liittyy voimakasta sisäänpäin kääntymistä, omiin projekteihin uppoutumista ja liki pakkomielteistä kuoleman ajattelua. Kuoleman miettiminen voi olla kuitenkin hyväksyvää ja rauhaisaa. 

Kuuntele: King PlagueAve Plague 

Katso: William Blaken ja Hieronymos Boschin maalauksia tai juurevaa folk horroria kuten Robert Eggersin kauhuelokuva VVITCH (2015) 

Lue: Yoel Hoffmann (toim.): Japanese Death Poems: Written by Zen Monks and Haiku Poets on the Verge of Death (2018, Tuttle)