Lyy lopettaa Lapin ylioppilaslehden rahoittamisen

Lapin yliopiston ylioppilaskunta lopetti Lapin ylioppilaslehden rahoituksen. Hengiltä säästetty lehti pyrkii saamaan rahoitusta yliopiston ulkopuolelta.

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan (Lyy) edustajisto päätti marraskuussa lakkauttaa Lapin ylioppilaslehden rahoituksen. Viimeinen Lyyn rahoittama numero ilmestyy helmikuussa. 

”Vituttaa todella rajusti”, sanoo Lapin ylioppilaslehden päätoimittaja Åsa Niemi

”Päätös tehtiin hyvin nopeasti ja epäreilusti. Lyy tarvitsi lisää rahaa ja lehti joutui tulilinjalle. Olen todella pettynyt siihen, miten tilanne on hoidettu.” 

Leikkaukset johtuvat Lyyn heikentyneestä taloustilanteesta. Lyyn talous oli vuonna 2023 noin 25 000 euroa miinuksella. 

Yksi alijäämää kasvattaneista asioista on kirjanpitovirheestä johtunut 16 000 euron budjettivaje, josta Lapin ylioppilaslehti kertoi syksyllä 2023. 

Niemi sanoo, että Lapin ylioppilaslehdellä on ollut iso merkitys sekä opiskelijakulttuurin ylläpitäjänä että edunvalvojana. 

”Lehti on ainoa ylioppilaskuntaa valvova toimija, joka kirjoittaa asioista kiinnostavasti. Ylioppilaskunta julkaisee omat asiakirjansa, mutta ei niitä rehellisesti kukaan jaksa lukea. Kokoukset ovat avoimia, mutta ei niissäkään opiskelijaryntäystä ole.” 

Viimeisen numeron jälkeen Lapin ylioppilaslehden julkaisu siirtyy yhdistyspohjaiseksi. Tarkoituksena on, että lehti voi jatkaa toimintaansa vapaaehtoisvoimin, eikä Lyy maksa esimerkiksi toimittajien palkkakuluja. 

Niemen mukaan lehteä on tänä vuonna ollut tekemässä 30 opiskelijaa. Kokemus lehdessä on osaltaan inspiroinut opiskelijoita alalle. Hän ei pidä todennäköisenä, että sama jatkuisi vapaaehtoispohjalta toimivassa yhdistyksessä. 

”Lehtityö vaatii paljon yksin tietokoneella istumista, jota on vaikea vaatia keneltäkään palkatta. Haluan uskoa, että ehdimme vielä alkuvuonna saada rahoituksen kuntoon. Vaikka se ei ole todennäköistä, hakematta rahoitusta emme onnistu.” 

Lyyn hallituksen puheenjohtaja Viljo Vuorimäki pitää Lapin ylioppilaslehden rahoituksen lakkauttamista harmillisena. 

Vuorimäki ei osaa sanoa mitään lehteä tulevaisuudessa julkaisevan yhdistyksen toiminnasta ja siitä, miten toiminta rahoitettaisiin. Hänen mukaansa keväällä 2024 valittava seuraava hallitus tekee päätökset. 

Vuorimäki sanoo seuraavan hallituksen päättävän, tukeeko Lyy yhdistystä esimerkiksi taloudellisesti. 

”Siinä voi olla ongelmia, kuten suositaanko päätöksissä yhtä yhdistystä. Ei voi vielä arvioida, päättääkö Lyy rahoittaa lehteä julkaisevaa yhdistystä jotenkin.” 

Lehden lakkauttamista esittäneen Artiklan edustajistoryhmän jäsen Freya Barrow kommentoi joulukuussa Journalisti-lehdelle, että ”eiköhän Lyy voi ostaa esimerkiksi mainostilaa lehdestä tai jotain tämäntyyppistä.” 

Jos Lyy tai jokin ulkopuolinen taho ei lopulta rahoitakaan lehteä, kuka valvoo jatkossa edustajiston toimintaa? 

”Se on hyvä kysymys. Teoriassa jäsenistö sitä valvoo, kuten demokratiaan kuuluu, mutta toteutuuko se käytännössä, en osaa sanoa”, Vuorimäki sanoo. 

Täten opiskelijoiden edunvalvonnan toteutuminen Lapin yliopistossa jää avoimeksi.