Kuvaa käpälöitsijä

T:Teksti:

Hollaback! haluaa lopettaa seksuaalisen häirinnän maailman kaduilla hyödyntämällä mobiiliteknologiaa.

”Minne ikinä menetkin, seksuaalinen häirintä seuraa sinua”, kirjoitti Japanissa vaihdossa oleva yhdysvaltalainen Rebekka taannoin Hollaback-sivustolle.

”Luennoilla miehet yrittävät koskettaa hiuksiani, ja yksi jopa yritti haistella niitä. Kun lähden nykyään ulos, sidon hiukseni tiukasti kiinni ja piilotan ne ruman hatun alle, jotta en herätä huomiota”, hän jatkaa.

Uma Intiasta taas kysyy, mitä tehdä, jos käpälöitsijä on kaveri.

Hän oli keskittynyt tunnistamaan perhosia luontoretkellä, kun tunsi vieraan käden takapuolellaan. Ensimmäisellä kerralla hän luuli sitä vahingoksi, mutta kun se tapahtui myös seuraavana päivänä, Uma hämmentyi. Koskettaja oli yksi seurueen nuorista miehistä.

Hollaback! on kansalaisliike, jonka missiona on lopettaa julkisilla paikoilla tapahtuva seksuaalinen häirintä. Liike sai alkunsa New Yorkissa vuonna 2005, kun Emily May, 24, ja hänen ystävänsä kyllästyivät siihen, että he saattoivat kokea seksuaalista häirintää suurkaupungin kaduilla jopa neljä kertaa päivässä. Ohi käveleminen sai heidät tuntemaan itsensä heikoiksi, puuttuminen taas vain usein pahensi tilannetta. Poliisia naisten epämukavat kokemukset eivät tuntuneet kiinnostavan ollenkaan. Naiset alkoivat kerätä yhteiseen blogiinsa kertomuksia ja kuvia häirintätilanteista. Sivustolle päätyi muun muassa kuva ruuhkajunassa masturboivasta miehestä.

Kuudessa vuodessa liike on kasvanut maailmanlaajuiseksi. Naisia kaikkialta maailmasta rohkaistaan kertomaan häirintätilanteista ja merkitsemään paikat ylös tietokantaan, joka käyttää hyväkseen Googlen karttaohjelmaa. Tarinoita on niin limaisista kosintayrityksistä kuin spermaansa vieraiden naisten päälle heittävistä miehistäkin.

”Internet on uusi leirinuotiomme. Joka kerta kun kerrot tarinasi häirinnästä, se lisää ihmisten tietämystä häirinnän eri muodoista. Tarinasi rohkaisee lainsäätäjiä, poliisia ja muita auktoriteetteja ottamaan asian vakavasti”, sivustolla sanotaan.

Merkintöjä löytyy niin Saksasta, Iranista kuin Austaraliastakin. Suomeen on merkitty toistaiseksi vain kaksi tapausta, Helsinkiin ja Vantaalle. Kertomuksia yhdistää turhautuminen.

Yhdysvalloissa on reilun vuoden ajan toiminut myös Hollaback! -kännykkäsovellus, jolla häirintätilanteen on voinut merkata karttaan vaikka jo tapahtumapaikalla. Täpläkeskittymistä voi olla suurta hyötyä poliisille, kun nämä suunnittelevat partiointireittejään. Kännykkäversion olisi tarkoitus laajentua pian koko maailmaan. Sitä ennen kähmivistä kanssamatkustajista tai solvaajista kassajonossa voi käydä raportoimassa Hollabackin kotisivuilla.

www.ihollaback.org


Maria Ruuska