Arkisto

5/2024

Hyy pyrkii paikkaamaan ensi vuoden budjettivajettaan nostamalla opiskelijoiden maksamaa pakollista jäsenmaksua lähes 50 prosenttia.
Tampereen ja Helsingin yliopiston rehtorit antavat Ylioppilaslehden haastattelussa ymmärtää, etteivät he tiedä, mitä demokratia tarkoittaa, kirjoittaa emeritusprofessori Jukka Kekkonen.
On epäreilua, että Hyyn rahahuolet lankeavat opiskelijoiden maksettavaksi, mutta rajut leikkaukset vasta opiskelijaelämää köyhdyttäisivätkin, kirjoittaa Ylioppilaslehden päätoimittaja Roosa Welling.
Visuaalisuuden sanelemassa maailmassa on loogista, että katastrofeista vaaditaan enemmän uutisia. Mutta entä jos näkyvyys onkin päätepiste, kirjoittaa toimitussihteeri Alli Hallonblad.
3x
Ylioppilaslehti esittelee kaamoksen kuumottavimmat olennot.
Alfred Hitchcock on kaikkien tuntema jännityselokuvien mestari, mutta hän oli myös queer-kauhun pioneeri aikana, jolloin homoseksuaalisuuden esittäminen valkokankaalla oli ehdoton tabu.
Saunarauhan rikkominen särkee muutakin kuin seesteisen illan, kirjoittaa toimittaja Taika Butters.
Hyy joutuu todennäköisesti korottamaan jäsenmaksuaan reippaasti ensi vuonna. Tänä lukuvuonna jäsenmaksu on ollut yksittäiseltä opiskelijalta 57 euroa, mutta osa ryhmistä on väläytellyt jopa 20 euron korotusta. Kysyimme edarivaalien alla, mitä ajatuksia mahdollinen jättikorotus opiskelijoissa herättää.
Kissatätejä, koiria, karhuja ja... matoja? Yhdysvaltain vuoden 2024 presidentinvaaleissa puhuttiin poikkeuksellisen paljon eläimistä, poikkeuksellisen kummallisilla tavoilla. Valkoiseen taloon palaavan Donald Trumpin on kerrottu vihaavan koiria, mutta Barack Obaman sympaattisten portugalinvesikoirien aikakausi tuntuu muutenkin kaukaiselta. Ylioppilaslehti rankkasi tämän vuoden vaalien parhaat, pahimmat ja rumimmat eläintarinat.
Ylioppilaslehden päätoimittaja istui Helsingin yliopiston kampusten vessoissa ja salakuunteli opiskelijoita työpäivän verran. Vessakopeissa kaikuivat politiikka, kahvinhimo, rahahuolet ja avunhuudot.
Tutkija Hanna Kuusela syyttää kirjassaan yliopistoja sivistyksen ja demokratian hukkaamisesta talouspöhinän huumassa. Ylioppilaslehti pani Tampereen ja Helsingin yliopistojen rehtorit vastaamaan syytöksiin.
Länsimaalainen on lähimpänä ruumiita silloin, kun seuraa puhelimensa ruudulta kansanmurhaa. Fyysisesti olemme kaukana kuolleista. Kammoamme tai kummeksumme kuolemaa, ja silti janoamme lisää – tietoa, tarinoita, tulkintoja. Oikeuslääkäri ei taivastele eikä kursaile kuoleman äärellä.
Tapio Viinikangas, 24, käytti lähes kaiken vapaa-aikansa viulunsoittoon jo 11-vuotiaana. Sittemmin nuori taiteilija on luonut monipuolisen arjen, jota ei hänen mukaansa voi edes selittää vanhemmalle sukupolvelle.
Aleksi Koivistoinen vietti graduaan varten kolme kuukautta havainnoiden death metallia soittavien nuorten elämää.
Kirkasvalolamppu rotkoon ja kynttilät esiin! Talvipesä koostuu täkeistä, satsumista, lämpimistä juomista ja pienistä kirjoita, jotka eivät paina naamaa, jos sattuu torkahtamaan.
Lasten tiedekysymyksiä on ratkottu Hesarissa vuosikausia, mutta vihdon vastatuiksi ansaitsevat tulla mieslasten ja muidenkin ”aikuisten” kysymykset. Lähetä oma kinkkinen kysymyksesi sekä kysyjän nimi ja ikä osoitteeseen toimitus@ylioppilaslehti.fi.
Ylioppilaslehti kysyy sen, mistä valtamedia vaikenee.
Ylioppilaslehden toimitus kokoontuu uuden viikon alussa toimistolla ja kuulee, että Hyyn edustajisto on päättänyt Kokoomuksen, Keskeisten ja Helpin ehdotuksesta lakkauttaa lehden rahoituksen ja kannustaa etsimään ”vaihtoehtoisia tulonlähteitä”.