
Ylioppilaslehti: Sensuellia huomenta Ylioppilaslehdestä.
Marja Kihlström: Ai tähän pitää nyt vastata?
YL: Mitäs olette tänä aamuna Murun kanssa puhuneet?
MK: Me ollaan Murun kanssa puhuttu työasioista, ja siirsin haastattelun alkua viisi minuuttia, koska Muru teki mulle aamupalan.
YL: Olet pelannut koripalloa maajoukkueessa, tehnyt mallin, yhteisöpedagogin ja seksuaaliterapeutin töitä. Minkä ammattikunnan edustaja saa näistä eniten seksiä?
MK: Niillä kaikilla ammattikunnilla on todennäköisesti ihan hyvin pullat uunissa. Seksuaaliterapeutti todennäköisesti nauttii parhaasta seksistä.
YL: Olet juontanut Naked Attraction Suomea ja perustellut ohjelman olemassaoloa muun muassa sillä, että ihmiset ovat kyllästyneitä Tinderiin. Eikö deittikumppanin valitseminen alastomien ihmisten joukosta ole pinnallisuudessaan vain ultimaattinen Tinder tai Grindr?
MK: Ei missään nimessä. Siinä tapahtuu mun mielestä jotain syvällisempää, koska se ei ole pelkkää alastomuutta enää. Siinä häviää ihmisten ammatit ja jossain määrin jopa ikä. Siihen jää kehonkieli.
YL: Naked Attractioniin on kuulemma ollut satoja hakijoita. Voiko sanoa, että itsensäpaljastelu on siirtynyt puskista suoraan television prime timeen?
MK: En nyt suoraan sanoisi, että se on itsensäpaljastelua, mutta ehkä se on ihmisen nähdyksi tulon tarvetta.
YL: Ja nähdyksi pitää nimenomaan tulla televisiossa eikä pienemmällä porukalla?
MK: No niin, haluatko, että jatkan tosta vielä?
YL: Jatka vaan!
MK: Ömm… Se nähdyksi tulo televisiossa on varmaan osittain ihmisen omaa tarvetta, mutta aika monella oli myös halu auttaa muita olemaan sitä, mitä on. Hyväksymään sen, millainen on. Ihmisillä on yllättävän syvällisiä ajatuksia siitä, miksi ne on ohjelmaan lähtenyt. Sen lisäksi, että ne etsii rakkautta ja varmasti myös seksiäkin.
YL: Kuinka monen sekunnin välein ajattelet seksiä?
MK: Riippuu kyllä ihan päivästä. Toisinaan enemmän, ja kun sitä työksenikin ajattelen ihan kirjaimellisesti, on sitten terapeuttina tai vaikka luomassa naisille seksihaastetta, niin kyllä sitä aika paljon ajattelee. Mutta en mä vielä ole kyllä yhtään kyllästynyt.
”En nyt suoraan sanoisi, että se on itsensäpaljastelua.”
YL: Vuosi 2024 oli poikaraittiuden (boy sober) vuosi. Korealainen 4B-liike laajeni Yhdysvaltoihin ja moni nainen kertoi avoimesti elävänsä onnellisena selibaatissa. Huolestuttaako, että pian lähtevät työt alta?
MK: Ei yhtään. Kyllä mä uskon, että ihmisen seksuaalisuus on meissä koko ajan, harrastettiin me seksiä tai ei. Seksuaaliterapeuttina puhun paljon muustakin kuin vain seksistä. On ihanaa, että ihmiset itse asiassa tulee tulevaisuudessa vielä enemmän seksuaaliterapiaan, kun se on luvallisempaa.
YL: Olet kirjoittanut kirjan, jossa vanhempia opetetaan, miten seksistä tulisi puhua lapsille. Kuinka katkera olit, kun oma kirjasi ei aiheuttanut minkäänlaista kohua toisin kuin kouluihin jaettu Respektiä – Seksikirja pojille, jossa puhuttiin lapsille kulleista?
MK: Respektiä-seksikirja on mulle tosi tuttu. Olin enemminkin en nyt katkera mutta raivoissani siitä, miten väärin sitä kirjaa käsiteltiin mediassa. Itse asiassa laitoin hyvin tiukan viestin siitä myös parille toimittajalle, jotka pyysivät multa haastattelua. Koska mulla ei ollut aikaa antaa haastattelua, sanoin niille, että ne käsittelevät sitä ihan väärin. Ja ne jatkoivat sitä väärinkäsittelyä, mikä oli mielestäni todella hämmentävää. Se on hyvä kirja.
YL: Juttelet äitisi kanssa mutkattomasti niin ”neitsyyden menettämisestä” kuin runkkaamisesta. Paljasta yksi asia, jota et ole kertonut äidillesi.
MK: Jaaaa. Ei se kyllä kaikkea tiedä mun seikkailuista tai avioliitosta. Mikäköhän vois olla? No etenkin, jos johonkin seikkailuun on liittynyt enemmän kuin yksi ihminen, ne on jäänyt aika vähälle siinä, mitä olen äidille kertonut. Ja samoin yksityiskohdat ylipäätään.
YL: Minne sijoittaisit Erika Vikmanin Ich Komme -kappaleen asteikolla saksalaista vhs-pornoa – koulujen opetussuunnitelmaan sopivaa?
MK: Erika vetää ihan koko skaalan läpi, ja se on hyvä.
YL: Fuck, marry, kill: Vladimir Putin, Donald Trump, Elon Musk. Perustele vastauksesi.
MK: Mää kyllä teen sitten itsemurhan. Ei noista kukaan… Vaikka elämä on kyllä liian hauskaa siihenkin, mutta haluan noista kyllä pysyä erossa. Ei ei, kyllä se on itsemurha, en halua ketään satuttaakaan.
”Kyllä pikkarit pyöri välillä, sen voin myöntää.”
YL: Ilta-Sanomien kolumnisti Jyrki Lehtola nimesi sinut ”tämän hetken äänekkäimmäksi seksihorisijaksi”.
MK: Oikeesti, koska se on sen tehnyt?! Mä en ole nähnytkään tuota. Ai äänekkäin seksihorisija? No niin!
YL: Lehtola totesi, että seksipuheen perustarkoitus ei ole seksin, vaan seksipuheen lisäämisessä, koska seksipuhe myy. Pitääkö paikkansa?
MK: Itse ajattelen, että noi lehdet on luoneet kulttuurin, jossa haetaan klikkiotsikoita. Mutta ihmisillä on luontainen tarve kuulla tietoa seksistä kuin myös toisten ihmisten kokemuksia seksistä. Seksuaalikasvatus on edelleen liian vähäistä, eli aikuisetkin tarvitsevat sitä kaikkea. Me ollaan uteliaita ja toivon, että ihmiset pysyvät uteliaina.
YL: Myyt sadalla eurolla Parisuhde Bootcamp -nimistä verkkokurssia, johon kuuluu reilun tunnin videoluento ja tehtäviä pariskunnille. Oletko kätevästi skaalannut seksipuheen tuottoisaksi bisnekseksi, jossa sinun tai murun ei tarvitse enää itse edes puhua?
MK: No en täysin, mutta sitä mä tavoittelen, että tieto leviää skaalaamalla, ja mun ei tarvitse olla itse joka paikassa. Ihmiset hyötyy siitä, koska mä en voi monistaa itseäni. Ja täytyyhän työstä saada myös ansiot, jotka mieluiten tuottavat myös hyvää elämää itselle ja perheelle.
YL: Tuoreessa Ex-faktori-podcastissasi tapaat entisiä kumppaneitasi vanhimmasta uusimpaan. Alkoiko vanha suola janottaa?
MK: Kyllä pikkarit pyöri välillä, sen voin myöntää, että vanha kemia tuntui. Mutta kokonaisuudessaan se vahvisti ennen kaikkea sen, että oon kyllä valinnut aivan oikean ihmisen rinnalleni, joka saa uudelleen ja uudelleen pikkarit pyörimään. Eikä tullut olo, että pitäisi vaihtaa [kumppania] missään nimessä.
YL: Hesari teki sinusta taannoin laajan henkilöjutun, jonka otsikko oli ”Tabujen murtaja”. Tabu tarkoittaa asiaa, josta on sopimatonta puhua. Sait kuitenkin juuri tehdä Ylelle kahdeksanosaisen podcast-sarjan, jossa lörpöttelet seksi- ja parisuhteistasi tuntikaupalla. Mikä se tabu tässä tarkalleen ottaen oli?
MK: Tabu on se, että ottaa eksiin yhteyttä. Kyllähän se on palautteessa kovasti ihmisiä hämmentänyt ja innostanut. Aika moni on kysynyt Matilta, että miten sä annoit Marjan tehdä tämän tai miltä se tuntui.
YL: Ja mitä hän on vastannut?
MK: Kyllä se on vähän erikoinen mies. Tossa se on vieressä (taustalta kuuluu Matin eli Murun naurua), sä voit kysyy siltä. Mutta no, se oli lähinnä innostunut, ja mustasukkaisuus ei ollut millään tavalla päällimmäinen tunne, vaikka sitä siellä jonkun verran matkan varrella nousi esiin. Matti ymmärsi, että tästä voi seurata jotain hyvää.
YL: Podcastissa muistelet eksiesi kanssa varsin yksityiskohtaisesti yhdessä vietettyjä kiihkeitä öitä ja panet nykyisen miehesi kuuntelemaan tallenteita. Onko tämä metodi, jota hyödynnät myös vastaanotollasi pariterapiassa?
MK: Eeei oo. Se olisikin aika villi veto, mutta ei. Kyllä siellä terapiassa puhutaan vanhoista kumppaneista ja joskus myös niin, että se on tietoinen menetelmä. Saadaan nykyinen kumppani ehkä ymmärtämään jotain toisen historiasta.
”Jos sä laitat mut mäkkärikuurille, ei hyvä vetele.”
YL: Eikö naisten voimaannuttaminen seksin kautta ole vähän 1960-lukulaista? Miksei voimaa voisi löytää vaikka mielenkiintoisesta työstä, harrastuksesta tai luonnosta?
MK: Mä en puhukaan pelkästä seksistä. Seksuaalisuus on paljon laajempaa, kun se on ihmisenä olemista. Jos mun podcastiakin kuuntelee, ymmärtää, että siinä puhutaan muustakin. Ja kyllä, naisten voimaantumiseen tarvitaan oman seksuaalisuuden omistamista, eikä niin, että se on etenkin heteromiehen käsissä. Se on ihmisoikeus.
YL: Loppuelämä hyvää seksiä, mutta kehnoa ruokaa vai kehnoa seksiä, mutta hyvää ruokaa?
MK: Ehdottomasti hyvää seksiä ja kehnoa ruokaa. Mutta kyllä mä haluisin saada tarkennuksen, että mitä kehno ruoka on. Koska jos ihminen syö huonosti, niin kyllä se seksikin huononee. Että jos sä laitat mut mäkkärikuurille, ei hyvä vetele.
YL: Sait yläasteella abeilta palkinnoksi ”Vuoden Huora”-tittelin. Minkä palkinnon antaisit tällä hetkellä itsellesi?
MK: Wou. Toi on paha. Mä antaisin varmaan… No vuoden tabujen murtaja. Se työ on menossa ja jatkuu edelleen. Ja vaikka sanotaan, että seksistä puhutaan paljon, niin mun mielestä pitäisi puhua just seksuaalisuudesta paljon ja vieläkin enemmän niin, että ihmiset ymmärtäisivät itseään paremmin. Ja toisiaan.
YL: Kiitos haastattelusta. Oli hienoa murtaa tabuja kanssasi.
MK: Kiitos. Toivottavasti vastaukset oli yhtään semmoisia, mitä toivot siihen.