Strippiluolana Messenger

T:Teksti:

Suomalaiset opiskelijanaiset asettuvat miesten fantasioiden välineiksi strippaamalla ja masturboimalla webkameralle. Samalla he tekevät kovaa tiliä.

Moi

vieläkö pikkuhousut on päällä?

Voisin tulla riisumaan ne hyväillä ja suudella vartaloasi ympäriinsä…

 

Näin alkoi yksi kymmenistä viesteistä, jotka 21-vuotias helsinkiläinen yliopisto-opiskelija Marika sai tuntemattomalta mieheltä laitettuaan vuonna 2009 ilmoituksen Seksitreffit.fi-sivustolle. Ilmoituksessa hän tarjosi seksipalveluita webkameran välityksellä.

Samanlaisen ilmoituksen jätti tänä syksynä myös 19-vuotias Anni, joka opiskelee ammattikorkeakoulussa Länsi-Suomessa. Nyt hän tienaa riisuutumalla noin tuhat euroa kuussa.

 

Pikkuhousubisneksestä kameran eteen

Marika ja Anni päätyivät webkameraesitysten pariin pikkuhousujen myynnin kautta. Siihen Marikaa inspiroi yläasteella luettu Sofi Oksasen Baby Jane -romaani. Marika jäi pikkuhousujen myynnistä kiinni äidilleen, tilillä kun oli epäilyttävän paljon rahaa. Bisnes jatkui täysi-ikäisenä Marikan muutettua omaan kotiin.

Anni puolestaan sai selville lisätie-nestimahdollisuudesta internetistä. Webkamerabisnes alkoi, kun Anni muutti tänä syksynä pois kotoa. Pikkuhousujen lisäksi molemmat myivät alaikäisinä myös alastonkuvia itsestään.

Monet alusvaatteiden ja kuvien ostajat ehdottivat Marikalle ja Annille webkamerasessioita, joilla ”tienaa parhaiten”. Niissä naiset strippaavat ja yleensä myös masturboivat webkameran edessä sovitun ajan – ja tienaavat kaksi euroa minuutilta. Keskimäärin esitykset kestävät noin vartin, mutta Anni kertoo häneltä tilatun jopa kaksituntisia näytöksiä.

Kaikki käytännön järjestelyt ja itse esitys hoidetaan Messengerin kautta. Sekä Marikalla että Annilla on kontaktilistallaan toista tuhatta yhteystietoa. Välittömästi sisäänkirjautumisen jälkeen noin kymmenen kiinnostunutta asiakasta avaa keskusteluikkunan. Monet heistä halua-vat kuitenkin Marikan mukaan vain chattailla tai esitellä kuvia peniksistään.

Webkamera-asiakkailla on yleensä toiveita siitä, mitä he haluavat esityksessä nähdä. Osa lähettää seksiasuja kuvautettavaksi. Toisinaan toivotaan eriteleikkejä, mutta niihin kumpikaan nainen ei lisämaksusta huolimatta suostu.

 

Pakko pysyä tuntemattomana

Keskeistä webkameraesityksissä on anonymiteetti, jota Anni ja Marika varjelevat parhaansa mukaan. Jotkut kameratarjokkaat suostuvat näyttämään kasvonsa, jos asiakaskin näyttää omansa. Anni kertoo käyttävänsä suuria aurinkolaseja tai hattuja, mikäli asiakas kokee olennaiseksi nähdä hänestä muutakin kuin keskiruumiin.

Turvallisuutensa maksimoidakseen Anni ottaa maksun käteisenä Poste restante -osoitteeseen lähetettävissä kirjeissä, jolloin hänen tai asiak-kaan henkilöllisyys ei paljastu, toisin kuin tilisiirroissa. Miinuspuoli on rahan lähettämiseen kuluva aika.

Marikan webkamerabisnes on nyt tauolla juuri kiinnijäämisen pelon takia. Hän kertoo harkitsevansa jatkamista heti, kun löytyy sataprosenttisen turvallinen tapa siirtää rahaa. Marikalla oli tilit neljässä suurimmassa pankissa, ja viiveettömät rahansiirrot mahdollistivat esitykset ilman etukäteissuunnittelua. Vaikka paljastumisriski oli molemminpuolinen, se oli Marikalle liikaa.

”Melkein kaikki asiakkaat vaikuttavat harmittomilta, ja heillä on usein aivan yhtä iso syy pelätä kiinnijäämistä. Suuri osa kertoi olevansa esimerkiksi naimisissa”, hän sanoo.

Asiakkaat ovat kertoneet yksityisasioistaan myös Annille. Osa on jopa paljastanut henkilöllisyytensä. Asiakkaiden ikä ja sosiaalinen asema ovat vaihdelleet 18-vuotiaasta 68-vuotiaaseen, perheellisestä yksinäiseen ja yrittäjästä työkyvyttömyyseläkeläiseen.

 

Ulkomailla järjestäytyneempää

Maailmalla LiveJasmin.com -sivusto on kasvanut verkon suurimmaksi seksipalveluksi. Suomen suurin aikuisviihdesivusto Seksitreffit välittää webkameraesitysten lisäksi muun muassa amatööripornoa ja puhelinseksiä. Toisin kuin LiveJasmin, Seksitreffit toimii vain alustana webkamerailmoituksille, eikä se tarjoa videokuvan tai rahan siirtomahdollisuutta. LiveJasmin lohkaisee siivun esiintyjän palkasta, Seksitreffit ei.  LiveJasminin rekisteröityneet käyttäjät lasketaan kymmenissä tuhansissa, Seksitreffeissä webkamerailmoituksia on niukasti. Vain parikymmentä tarjousta on päivitetty syksyn aikana.

Ilmoitusten sisältö on samanlainen kuin perinteisissä puhelinseksi-ilmoituksissa: naiset odottavat linjan päässä kosteina päästäkseen antautumaan ja viihdyttämään webkameran kautta. Iso osa on keski-ikää läheneviä tai XXL-kokoisina itseään markkinoivia. Seassa on myös muutama mies, joka haluaa toteuttaa ekshibitio-nistisia mielihalujaan jollekin ilman sen kummempia palkkiotoiveita. Koska kamerailmoitukset eivät vaadi rekisteröitymisen lisäksi henkilöllisyyden todistamista, huijaaminen on mahdollista. Anni kertoo, että monet asiakkaat haluavat ennen esityksen ostamista varmistua siitä, että kameran toisessa päässä on todella nainen, eikä rahanhimossa huijaava mies.

 

Opintolainan välttelyä

Vaikka ilmoitusten määrä voi vaikuttaa vähäiseltä, kysyntä webkameralle on kovaa: Annilla on esityksiä muutaman kerran viikossa. Illassa hän ehtii riisuutua ja masturboida parhaimmillaan viiden asiakkaan kuvaruuduilla.

Iltatienestit pyörivät parhaimmillaan useissa sadoissa, mikä on opiskelijalle huomattava lisätulo – varsinkin kun se ei vaikuta Kelan määräämiin tulorajoihin. Syksyn aikana Anni on esiintynyt kymmenille, mutta alle sadalle asiakkaalle.

Sekä Anni että Marika kertovat tärkeimmäksi motiiviksi opintotuen pienuuden verrattuna vuokratasoon sekä pyrkimyksen välttää opintolainaa. Molemmat ovat myös olleet niin sanotuissa oikeissa töissä.

”Oikeissa töissä olleena voin sanoa, että tienaan mieluummin 120 euroa tunnissa webcam-bisneksillä kuin kylven likaisessa tiskialtaassa kuudelta aamulla seitsemän euron tuntipalkalla”, Marika sanoo.

 

Jumaloinnista tulee hyvä olo

Kehon laittaminen likoon tuntuu helpommalta oikeaan työhön nähden, koska ahdistavaan käytökseen törmää webkamerabisneksissä harvoin. Anonymiteetti luo turvallisuuden tunnetta. Anni kertoo antaneensa aiemmin puhelinnumeronsa eräälle asiakkaalleen, mistä seurasi vuoden jatkunut ja numeron vaihtamiseen päättynyt ahdistelukierre.

Ongelmatapauksien sijaan vastaan on kuitenkin tullut enemmänkin ihailua, kunnioitusta ja jopa suoranaista jumalointia.

”Omalla tavallaan tästä tulee ihan hyvä olo. Kukaan ei ole kehunut minua niin paljon kuin tuota kautta, mikä sinänsä nostaa itsetuntoa. Olen saanut muutamat ihastumistunnustuksetkin, mutta olen palauttanut tunnustajat kyllä hellästi maan pinnalle”, Anni sanoo.

Marikan mukaan jo Messenger-keskustelu on niin konkreettista ja henkilökohtaista, että koviksistakin kuoriutuu nopeasti herkkiä kohteliaisuuksia latelevia runosieluja.

”Asiakkaat ilmaisivat joka päivä, kuinka suuri kunnia oli olla tekemisissä kaltaiseni venuksen kanssa”, hän sanoo.

Marika kertoo pitkäaikaisimman asiakkaansa vaikuttaneen jopa vilpittömän rakastuneelta. Tämän kanssa hän kirjoitteli myös pitkiä kirjeitä. Vastaukset olivat ”sydäntäsärkevän runollisia”, ja mies vaikutti ennen kaikkea hirvittävän yksinäiseltä. Moni asiakas tuntui kaivanneen silmänilon lisäksi myös aitoa kuuntelijaa.

”Tuntui pahalta pyytää rahaa, kun eteen aukesi yksinäisen suomalaisen miehen raastava sielunmaisema”, Marika sanoo.

Mielikuva miehistä muuttuu

Webkameraesitysten ja pikkuhousukaupan yhteydessä esiintyy myös prostituutiota. Seksin myyminen esimerkiksi Seksitreffit.fi:ssä on kielletty, mutta molemmat naiset kertovat kyselyiden olevan yleisiä. Tarjottujen hintojen haitari on valtava. Anni on harrastanut seksiä rahasta kahdesti, mitä hän on katunut jälkeenpäin.

”Kaksi tonnia yhdessä yössä on kova houkutin, koska sen eteen joutuisi tekemään paljon oikeaakin työtä. Se oli kuitenkin niin rankkaa, etten tekisi sitä enää. Vaikka asiakas oli tosi asiallinen, niin se tuntui olevan väärin. Unet lähti ja mietin, pystynkö enää harrastamaan normaalisti seksiä”, Anni sanoo.

Webkameraesityksiä hän pitää riskittömämpinä, myös henkisesti. Hän kertoo, ettei niistä ole tullut missään vaiheessa likainen olo.

”On aivan eri asia, kun asiakkaita ei kohtaa oikeasti tai näytä heille kasvojaan. Kameran välityksellä tapahtuva on enemmän fantasian toteuttamista kuin itsensä myymistä.”

Marikaan webkameraesityksillä on näennäisestä etäisyydestä huolimatta ollut psyykettä horjuttava vaikutus. Hän kertoo samastuneensa joihinkin asiakkaisiin liikaa ja toisaalta tunteneensa itsensä arvottomaksi fantasian välineeksi.

”Mielikuvani miehistä yleensä muuttui kyynisemmäksi, enkä vieläkään voi aina käsittää, että joku tuntematon mies olisi minulle ystävällinen riisumatta samalla minua katseellaan tai haluamatta seksiä. Lisäksi näin jatkuvasti painajaisia seksuaalisesta hyväksikäytöstä”, Marika sanoo.

Anni sanoo pystyneensä pitämään riittävän etäisyyden virtuaalimaailman ja oikean elämän välillä, vaikka joidenkin asiakkaiden kertomukset henkilökohtaisista tilanteistaan ovat jääneet mieleen.

”Musta on tullut avoimempi tai avarakatseisempi. Kun on kuullut tarinoita, niin ymmärtää, miksi joku haluaa ostaa multa näitä palveluita. Monen on todella vaikea uskaltautua pyytämään esimerkiksi pikkuhousuja tyttöystävältään haisteltavaksi, vaikka mieli kuinka tekisi”, hän sanoo.

Haastateltavien nimet on muutettu.

Sanat ja kuvat Oskari Onninen