Kosteita elokuvia ja rapeita perunoita

Palstalla porataan syvemmälle.

T:Teksti:

|

K:K: Annika Luukko

Lokakuussa kuolleen yhdysvaltalaiskirjailija Louise Glückin runossa Metamorphosis on kaunis säe: ”I know intense love always leads to mourning.” Glückin runo käsittelee isän kuolemaa, mutta kaikenlaiset syvät rakkaudet tuovat mukanaan surun. Suhteen ei tarvitse olla pitkä tai romanttinen päättyäkseen särkyneeseen sydämeen. Runo osui silmiini intensiivisen, pari kuukautta kestäneen ihmissuhteen raunioilla. Sydänsuruihin auttaa parhaiten aika, mutta jotenkin nuo tunnit, viikot ja kuukaudet on saatava kulumaan. 

TOP 12 kulttuurivinkit lemmentuskiin: 

1. Jatkuva itkeminen kuivattaa kehoa. Katso tihkuvan kosteita elokuvia: Jacques Demyn Cherbourgin sateenvarjot (1964), Andrei Tarkovskin Stalker (1979), Hayao Miyazakin Ponyo rantakalliolla (2008), Gore Verbinskin Cure for Wellness (2016). Kyytipojaksi Gatoradea. 

2. Musiikki! Vihaiselle esimerkiksi levyt: Negative Approach — Total Recall ja Leikeli47 — Shape Up. Bonusvihabiisi: The Partisans — I Don’t Give a Fuck.  

3. Perseen heiluttaminen voi vähentää ahdistusta, ja kaikenlainen liikkuminen auttaa katkeriin tuntemuksiin. Pari tykkiä twerk-biisiä: KIIINGSAM – The Drip, Tifa – The Best

4. Sandra Cisnerosin runoteos My Wicked Wicked Ways tarjoaa feminististä uhmaa. 

5. Kostonjanoiset kuunnelkoot Yeah Yeah Yeahsin kappaletta Heads Will Roll, katsokoot Kill Billin (2003) tai korealaissarjaa The Glory, ja lukekoot Yoko Ogawan novelleja teoksesta Revenge: Eleven Dark Tales (1998). 

6. ”Kostokroppa”, mutta niin, että parhaiten ravittu keho voittaa. Inkivääri ja chili laittavat veren kiertämään, juurekset maadoittavat, muusi lohduttaa. Aloita vaikka hyvinvointimedia Minskan nostalgisella reseptillä Soijarouhekastike ja yrttimuusi. 

7. Musiikkia riutumiseen: Jukka NousiainenLonely Rider. Rogér Fakr Fine Anyway. Blanche BiauJust Wait Til Next Year

8. Lauma lämmittää! Katoa klubilla tanssivaan massaan, käy uimahallissa tai yleisessä saunassa. Post Barissa kestitsee 8.12. nigerialainen dj Akanbi, Temppeliaukion kirkossa kuulee 17.12. joululauluja. 

9. Jos haluat oikein syleillä eron synnyttämää epätodellisuuden tunnetta, mystikko-muusikko Laraajin hämmentävä kasarisarja Celestrana (Youtubesta) tuudittaa utuiseen new age -tunnelmaan. 

10. Vanha kunnon Kama Sutra tarjoaa tietoa lemmenrohdoista heille, jotka haluavat jouduttaa eroeuforiaa – hetkeä, jona suru väistyy ja vapaus ja seikkailu alkavat taas kiehtoa. Perunakin on suosittu afrodisiakki, joskaan tieteellisiä todisteita ei ole. Ranskanperunoita kannattaa silti syödä särkyneeseen sydämeen ihan varmuuden vuoksi. 

11. Musiikkia vahvistumiseen: Spice — FEELING GOOD. ishi vuThis is your Life. Fat Joe, Remy Ma, French MontanaAll the Way Up

12. Vielä on (seksi)elämää jäljellä! Aila Meriluodon aistikkaat muistiinpanot päiväkirjateoksessaan En minä vielä pääty (2022) muistuttavat, että kahdeksankymppisenäkin voi ihastua palavasti kuin teini. 

Niin että ei tämä viimeiseksi sydänsuruksi jää.