Millä tavalla aiotte presidenttinä hyödyntää seksisymbolistatustanne kansainvälisten suhteiden hoitamisessa, Jussi Halla-aho? 

Ylioppilaslehden presidentinvaalitentissä Jussi Halla-aho.

T:Teksti:

Päivää, Mestari. 

Päivää päivää. Jussi vain kavereiden kesken. 

Niitä me emme ole. Oletteko valmis?  

Sinä kysyt kysymykset, minä vastaan. 

Ensinnäkin pahoittelen, että tätä haastattelua on tekemässä päätoimittaja Sevimli luvatun toimitussihteeri Mäntylän sijaan, joka on sairaana. Sopiiko teidän puhua myös poc-vähemmistöön kuuluvan kansalaisen kanssa?  

Ei tuota mitään ongelmia. 

Vakuuttakaa tässä ja nyt, että olette koko kansan, myös sen Alanya Marketissa ostelevan, presidentti. 

Kyllä, ihan kaikkien Suomessa laillisilla asioilla olevien presidentti. 

Kun pidätte ensimmäisen ulkoilmapuheenne Senaatintorilla suuren kansanjoukon kannustaessa rytmikkäästi Mestaria, aiotteko päättää tilaisuuden Blashemian paluukonserttiin? 

Hyvä kysymys. Ei oikein meinaa enää tässä iässä pysyä kitara kädessä, mutta otan harkintaan.  

Kielitieteilijä-kolleganne Janne Saarikivi kutsui teitä Helsingin Sanomien haastattelussa seksisymboliksi. Millä tavalla aiotte presidenttinä hyödyntää seksisymbolistatustanne kansainvälisten suhteiden hoitamisessa? 

En osaa kyllä vastata ollenkaan tähän kysymykseen. 

No se oli vaikea. 

Ei tunnu yhtään seksisymbolilta.  

Olin seuraavaksi kysymässä, että onko maita, joissa presidenttinä vieraillessanne tätä seksisymbolismia kannattaisi pitää vakan alla, mutta osaattekohan te vastata tähänkään kysymykseen? 

No en osaa vastata tähänkään kysymykseen. 

Teitä on moitittu Helsingin Sanomissa sosiaalisesti kömpelöksi. Mitä aiotte tehdä asialle vai näettekö, että moite on paikkansapitävä? 

Yleensä minua moittivat sosiaalisesti kömpelöksi henkilöt, joiden kanssa en ole ollut missään tekemisissä. En siinä mielessä pidä näitä arvioita reiluina tai mihinkään tietoon pohjautuvina. En erityisen paljon viihdy sosiaalisissa tilanteissa, mutta nykyään selviydyn niistä hyvin valmistautumalla. 

Sopii toivoa, kun meitä sitten ulkomailla edustatte. Pyynnöstänne eduskunnan pihalle on hankittu tupakointituoleja. Oletteko miettineet siirtymistä nikotiinipusseihin, jotta niitä tuoleja ei tarvittaisi? 

En pyytänyt hankkimaan istuimia itselleni, vaan minua säälitti, että kansanedustajat joutuvat seisoskelemaan kolealla pihalla tupakalla. Tuolit lisäävät viihtyisyyttä ja tekevät toimituksesta vähemmän säälittävän näköisen. 

Eli teillä ei ole samanlaisia aikeita tervehdyttää kansaa erinäisillä tempauksilla, kuten istuvalla presidentti Sauli Niinistöllä, joka järjesti kävelykierroksen Töölönlahdella?  

Olen kyllä ajatellut järjestää jonkinlaisen pyöräilytapahtuman kansanedustajille. Istuimet tupakkapaikalla eivät tietenkään saa ketään tupakoimaan tai istuimen puuttuminen lopettamaan. Kannatan terveitä elintapoja.  

Pyöräillessähän saa istua samaan aikaan niin on se tupakointikin mukavampaa. 

Sekin vielä. 

Kerroin vastikään eräissä wokekulttuurijuhlissa lopettaneeni tupakoinnin ja alkaneeni Savuton Suomi -aktivistiksi ja vastustavani tupakointia. Minulle sanottiin, että en ole aktivisti vaan moralisti. Vieläkö aktivisteilla ja moralisteilla on tässä maassa jokin ero?  

Mielenkiintoinen ja monimutkainen kysymys. Moralismia on se, että puututaan toisten elämäntapoihin, kun niillä ei ole laajempia heijastusvaikutuksia toisiin ihmisiin, kansantalouteen tai yhteiskuntarauhaan. Kun puhutaan huonoista elintavoista, puhutaan yhteiskunnallisista ongelmista. Alkoholi, tupakka ja ylipaino tappavat Suomessa. Ne aiheuttavat valtavia kustannuksia kaikille veronmaksajille. Mielestäni niistä puhuminen ei ole moralismia. 

Olette kertoneet Ylen haastattelussa saavanne perverssillä tavalla kiksejä siitä, että teitä haukutaan. Mikä haukku on eniten teitä urallanne innostanut?  

Hehhehheh! No jaa, tuota… Haukkuja on tullut suuri määrä vuosien saatossa ja ne ovat olleet niin kirjavia, että en pysty yksittäistä suosikkia nimeämään. 

Olette itsekin aika kirjava kielenkäyttäjä, mikä on varmasti inspiroinut vastapuolta. 

Voi sen näinkin ajatella.  

Nyt kun Pekka Haavisto on astunut varpaillenne eli toitottanut mediassa, että hänen tärkein arvonsa on isänmaallisuus, niin millaista arvojohtajuutta aiotte itse kampanjanne loppupuolella mainostaa, jotta saisitte vihervasemmiston äänet kaapattua Haavistolta? 

Olen nähnyt sosiaalisesta mediasta, että paras tapa varmistaa Pekka Haaviston voitto on äänestää ensimmäisellä kierroksella Jussi Halla-ahoa, joten tässäpä onkin vihervasemmistolaisille erinomainen syy äänestää minua.  

POV: Löydätte kadulta hylätyn kissanpennun. Millaisia tunteita tunnette? 

Tunnen sanomatonta sääliä ja halua tehdä asialle jotakin. 

Mikä olisi sopiva teema ensimmäisiin hostaamiinne Linnan juhliin? 

Suomalainen järvikala. 

Oho! Ja olisiko teillä jonkinlainen kalateemaan sopiva asuste päällänne? 

En ehkä ajatellut pukeutumista, vaan enemmän sitä juhlapöytää. 

Asteikolla 1–10 kuinka inspiroivana pidät tämänvuotista teemaa ”ajat vaihtuvat”.  

Se ei varmasti ainakaan loukkaa ketään. En tiedä kuinka inspiroiva… Kolme.  

Olette filosofian tohtori. Minkälaisen toivoa herättävän teoksen haluaisitte tässä vinkata filosofian ylioppilaille?  

Suosittelen sellaista lapsille suunnattua kirjaa kuin Allakka-Pullakka. Se on oma suosikkini. Siitä saa paljon inspiraatiota ja ajatuksia, tulee hyvälle mielelle ja optimistinen olo. 

Fuck – marry – kill: Heidegger – Spengler – Chomsky?  

Fuck Chomsky… Kill Spengler, marry Heidegger.