Aiotteko yrittää yhteiskunnan näköalapaikalle hamaan loppuun saakka, Pekka Haavisto?

Ylioppilaslehden presidentinvaalitentissä Pekka Haavisto.

T:Teksti:

DJ Pexi, bombaclat! 

… 

Se on eräänlainen tervehdys. 

Niin. 

Illan viimeinen biisi on reivien tärkein. Mikä on kovin lopetuskappale, jolla voisitte päättää dj-keikkanne ja miksi juuri se? Älkääkä Herran tähden valitko Hallelujahia. 

Kovin lopetusbiisi on osoittautunut olevan belgialaista punkia. Plastic Bertrand, en nyt muista biisiä. 

Asteikolla 0–100 prosenttia, kuinka varmana pidätte taktiikkaa, jossa oletatte vihervasemmiston äänestävän teitä samalla kun irtisanoudutte vihervasemmistosta? 

Presidentti on henkilö, joka jättää puoluekirjansa pois tullessaan valituksi. Täytyy olla kaikkien suomalaisten presidentti. Kampanjassa sitä täytyy korostaa.  

Perustelitte valitsijayhdistyksen kautta ehdokkaaksi lähtemistä sanomalla, että olisi ”tärkeää tuoda kaikki suomalaiset saman pöydän ääreen”. Missä tällainen suuri pöytä sijaitsee ja kuka tämän kansalaiskokouksen plaseeraa? 
Valtuuskuntaan lähti hyvin monenlaisia suomalaisia mukaan. Presidentti voi tuoda eri teemojen ympäriltä ihmisiä keskustelemaan. Kaikki eivät siihen samaan pöytään mahdu samaan aikaan, mutta hyvää esimerkkiä voi näyttää. 

Kansalaisvaltuuskuntaanne kuuluu Jare Tiihonen eli Cheek, joka tukee kampanjaanne. Oletteko itse valmis taipumaan äärirajoille Suomea edustaessanne?  

Cheekin kanssa olen käynyt syvällisiä keskusteluja koronaepidemian vaikutuksesta muusikoiden elinkeinoon.  

Asteikolla 1–10 kuinka paljon edelleen vituttaa katsoa paneeleissa Alexander Stubbia (kok), joka vuonna 2014 tiesi selkänne takana käytävän kauppaa Fennovoima-osakkeista, vaikka vastuuministerinä halusitte varmistaa, ettei valtionfirma Fortum haikaile riskialttiin ydinvoimahankkeen pelastamisesta? 

Sanotaan näin, että hetki, jolloin lähdin hallituksesta Ville Niinistön (vihr) kanssa Rosatom-äänestyksen jälkeen on jäänyt mieleen. Silloin syytettiin russofobiasta, kun ei kannatettu venäläistä ydinvoimaa pohjoiseen Suomeen. 

Niin, nuorempana olitte radikaalimpi: kieltäydyitte ydinvoimasta, aseista ja kirkosta. Nyt kun olette tukevasti keskiluokkaistunut, niin minkä neuvon antaisitte Ylioppilaslehden lukijakunnalle eli syrjäytyvälle nuorisolle, joka työstäkieltäytyy ja asustaa autokaistalla Mannerheimintiellä? 

Hmm… Ikään liittyen tällainen Aatos Erkon aforismi: ”Ikä ja kokemus radikalisoivat ihmistä.” 

Jos teistä ei tule tälläkään kertaa presidenttiä, niin palaatteko Komposti-lehden päätoimittajaksi? 

Toimittajan urahan on sellainen, josta voi unelmoida. Koskaan ei ole liian myöhäistä ryhtyä toimittajaksi. 

Aiotteko yrittää yhteiskunnan näköalapaikalle hamaan loppuun saakka, kuten vaaliveteraani Paavo Väyrynen (kesk)?  

En usko, että olen etenemässä Paavo Väyrysen viitoittamaa tietä. 

Näin taannoin Flow-festivaalin edustalla, kun kampanja-aktiivinne keräsivät teille kannattajakortteja. Sopisiko teille jakaa Linnan juhlissa kättelyjonon yhteydessä Ylioppilaslehden tilauslomakkeita? Nykyään omaa platformia pitää käyttää suurempaan hyvään. 

En ole paras ihminen antamaan ohjeita Ylioppilaslehden markkinointiin. 

Se lienee totta, kun sitä Komposti-lehteäkään ei enää ole olemassa. Mp tämän vuoden Linnan juhlien teemasta ”ajat vaihtuvat”? 

Usein teemaksi sanotaan joku, mutta tosiasiassa keskustelut siellä sivuavat kulloinkin meneillä olevia asioita. Nyt varmaan Ukrainan kriisi ja Lähi-idän tilanne ovat sellaisia. 

Lähi-idästä puheenollen, nyt kun tässä on vuosikaudet puhuttu kahden valtion mallista, niin olisiko aika ryhtyä joihinkin konkreettisiin toimiin tuon kahden valtion mallin edistämiseksi?  

Pidän tiiviisti palestiinalaisiin ja joihinkin israelilaisiinkin siitä yhteyttä. Kahden valtion malli vaatisi vaalit myös palestiinalaisalueilla. Toivon, että ne pystyttäisiin siellä pitämään mahdollisimman pian. 

Kenet aiotte ensimmäisenä presidentinlinnaan siirtyessänne siirtää syrjään? 

Hehheh… Siirtää syrjään… No en ole niin pitkälle asiaa vielä ajatellut.  

Varmasti helpottaa, kun teistä tulee presidentti ja voitte kutsua kylään kansainvälisiä vieraita kaiken maailman ulkomaanleireiltä ilman, että asiasta tarvitsee ilmoittaa Niinistölle. 

Mm. 

Kaivellaanpa lopuksi hetki menneitä. Miten aiotte presidenttinä hyödyntää nuoruutenne interrail-matkailun oppeja?  

Sen verran, että kaikenikäisenä voi lähteä reissuun. Olin viimeksi aikuis-interraililla pari vuotta sitten. 

Tiedän, sillä katsoin Elämäni biisi -ohjelmaa. Mietin, koetitteko jo nuoruudessanne LSD-lappuja vai teittekö niin vasta vuoden 2018 reilillä, kun vierailitte Hydran saarella Leonard Cohenin taiteilijahippikommuunissa? 

En ole koskaan ollut huumeiden ystävä. 

Kun kaltaisestanne hippisivarista tulee armeijan ylipäällikkö, niin kuinka aiotte saada rivimiehet asentoon? 

Taidan olla yksi niitä siviilipalvelusmiehiä, jotka ovat saaneet sotilasansiomitalin. Tässä mielessä varmaan pärjään aika hyvin myöskin sotilaiden kanssa. 

Kenelle aiotte itse ensimmäisenä myöntää valkoisen ristin ritarin mitalin?  

Ei kommenttia tähän kysymykseen.