Perhedraamaa maailmalta

Syksyn elokuvatarjonnassa painitaan ja syödään kalkkunaa.

T:Teksti:

|

K:K: Tuotantoyhtiöt

Hit the Road, 2021, Yle Areena 

Maineikkaan iranilaisohjaajan Jafar Panahin pojan Panah Panahin esikoisohjaus Hit the Road (Jaddeh Khaki) kertoo autoon ahtautuneesta nelihenkisestä perheestä, joka kuljettaa vanhinta poikaansa Iranista Turkin rajalle. Takapenkillä innokas pikkuveli säntäilee joka suuntaan, äidin tunteet ovat pinnassa ja isän jalka paketissa. Varsinainen matkaaja pidättelee kyyneleitään. Matkan syy jää arvoitukseksi, mutta vainoharhaiset pälyilyt auton takaikkunaan kielivät vakavuudesta. 

Tie-elokuva on liki puhki kulunut lajityyppi, mutta Panahi saa vanhan kaaran jälleen kulkemaan. Iranissa kuvaaminen julkisilla paikoilla on rajoitettua ja valvottua, mistä johtuen juuri autossa kuvaaminen luo kulkuneuvosta vapauden metaforan. Pitkät otokset antavat vitsikkäille hetkille aikaa kääntyä haikeiksi ja jälleen hauskoiksi. Kuoleman uhka ja jäähyväisten jättämisen tuska ovat herkeämättä läsnä, mutta tragediassa Panahi tuntuu aina näkevän myös komediaa – ja päinvastoin. 

Hit the Road vakuuttaa energisellä rytmillään ja kyvyllään virittäytyä henkilöiden hillityn tunne-elämän taajuudelle. Elokuvan lauluosiot eivät kuitenkaan vakuuta. 

Hit the Road löytyy maksutta Yle Areenasta 29.11. saakka. 

Opponent, 2023, Rakkautta & Anarkiaa 

Iranilaisruotsalaisen Milad Alamin Opponentin (Motståndaren) päähenkilö on entinen ammattipainija Iman, joka hakee raskaana olevan vaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa turvapaikkaa pohjoisruotsalaisesta kaupungista Suomen rajan tuntumassa. Turvapaikan perusteeksi perhe kertoo Imanin kriittisyyden kotimaansa hallintoa kohtaan, mutta virallinen selitys paljastuu sepitteeksi. 

Todellinen syy valkenee katsojalle hitaasti, joskin mustalta queer-feministikirjailija Audre Lordelta elokuvan lainaamat alkusanat antavat vihjeen: ”Hiljaisuuteni ei suojannut minua. Hiljaisuutesi ei suojaa sinua.” Imanin henkilöhahmon hiljaisuus ja tarinaan jäävät aukot ohjaavat kerrontaa. Elokuva onnistuu kuvaamaan turvapaikanhakijoiden turhauttavaa arkea jatkuvan epävarmuuden jäytämissä odotushuoneissa ja kytkemään samat sivullisuuden teemat taitavasti Imanin sisäiseen painiin oman identiteettinsä kanssa. 

Iman palaa painisaleihin, koska uskoo sen vaikuttavan myönteisesti turvapaikkaprosessin etenemiseen. Alami rakentaa tyylikkäästi pahaenteistä tunnelmaa, joka syntyy hiljaisuuden ja painisaleissa toisiaan vasten iskeytyvien kehojen pamauksien vuoropuhelusta. Ajoittain elokuva uhkaa sortua ylilyönteihin, kun Alami jahtaa kliimakseja liiankin kärkkäästi muutoin vähäeleisessä elokuvassa. Lopulta Opponent pitää kuitenkin otteessaan, eikä hairahda alleviivaavaan tilintekoon. 

Opponent-elokuvaa esitetään Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalilla 14. –24.9.2023. R&A on Suomen suurin elokuva-alan tapahtuma, joka esittää uusimpia elokuvia kansainvälisiltä festivaaleilta. 

War Pony, 2022, Cinema Orion 

Riley Keoughin ja Gina Gammellin ohjaama War Pony kertoo kahdesta lakota-alkuperäiskansan nuorukaisesta Etelä-Dakotan osavaltiossa sijaitsevassa Pine Ridge -reservaatissa. Parikymppinen Bill yrittää kaupitella milloin pleikkaria, milloin puudelia, kunnes saa epämääräisen pestin varakkaan kalkkunafarmarin apulaisena. Varhaisteini Matho taas lentää ulos väkivaltaisen isänsä luota ja päätyy myymään huumeita. 

Ankeasta asetelmastaan huolimatta elokuvassa on lämpöä ja vähäeleistä huumoria. Paikallisen elämäntavan kuvaus tuntuu autenttiselta, joskin luokkaristiriitojen kuvaus on melko tavanomaista. Aika ajoin ruudulle ilmestyvä mystinen biisoni tuntuu kliseiseltä valinnalta alkuperäisamerikkalaisen miljöön kuvaamisessa ”taianomaisena” paikkana. 

Toisaalta elokuvan eläimet sitovat henkilöhahmojen tarinalinjoja kiinnostavasti yhteen. Yhdysvaltojen kiitospäivän myytissä alkuperäisamerikkalaiset pelastivat eurooppalaiset siirtolaiset nälältä antamalla heille kalkkunoita, kun taas uudisasukkaat metsästivät amerikanbiisonit lähes sukupuuttoon myöhemmin 1800-luvulla. Elokuvassa Bill teurastaa kalkkunoita valkoiselle miehelle, Mathon koulun vessaan tehty seinämaalaus biisonimetsästäjistä taas muistuttaa ihmisiä ruokkineiden valkoisten jaloudesta. Kun Bill ja Matho viimein kohtaavat, historiallinen riiston kierre katkeaa. 

War Pony -elokuvaa esitetään Cinema Orionissa 18.8.2023 alkaen.

Oikaisu 18.9.: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Hit the Road on Refugee Film Festivalin tämän vuoden avajaiselokuva. Elokuva oli festivaalin viime vuoden avajaiselokuva. Juttuun korjattu, että elokuva on katsottavissa Yle Areenasta.