Runoilija arvioi Ylioppilaslehdelle puolueiden vaalisloganit

Runoilija Atte Koskinen etsi ja löysi eduskuntapuolueiden vaalisloganeiden piilomerkitykset.

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

Keskusta: Eteenpäin! Vastuuta koko Suomesta 

Lauseen ”Vastuuta koko Suomesta” voi lukea kahdella tapaa: joko tarkoittaen, että otetaan vastuu koko Suomesta, tai tarkoittaen, että vastuuta (vastuun ottajia) tulee ympäri Suomea, oletettavasti maakunnista. Toimiva kaksoismerkitys. Sanan ”eteenpäin” ja sloganin loppuosan välinen yhteys jää hieman epäselväksi, kuin kaksi erillistä slogania olisi lyöty yhteen. Huutomerkin käyttö sloganin keskellä tuo mieleen yhtyeet Panic! At The Disco ja Godspeed You! Black Emperor. Jää kansalaisten päätettäväksi, kumpaa näistä lauletaan enemmän karaokessa keskustan vaaliristeilyllä. 

Kokoomus: Nyt on oikea aika kääriä hihat ja ryhtyä töihin 

K- ja r-konsonantit särähtävät korvaan, ja yhdessä totaalisen rytmin puutteen ja protestanttisen työetiikan kanssa ne saavat aikaan kolisevan ja karhean sanajonon. Lukeminen tuntuu samalta kuin kaatuisi pyörällä soratiellä niin, että sääret aukeavat ja haavoihin menee hiekkaa samalla kun joku vieressä raapii kynsillä liitutaulua. Sloganilla kokoomus pyrkii surffaamaan Käärijän suosion aallonharjalla, joka kuitenkin ehtii tyyntyä vaaleihin mennessä. 

Kristillisdemokraatit: Suomeen suunnanmuutos 

Kaunis, soinnukas slogan, jonka lukeminen tuntuu kaikessa pehmeydessään siltä kuin söisi puuroa rauhaisalla metsäniityllä. Alkusointu ”suomeen / suunnan” tuntuu kaikessa trokeisuudessaan kotoisan kalevalaiselta, ja m- ja n-konsonanttien toistuvuus molemmissa sanoissa sitoo niitä hyvin yhteen. Sloganin sekä alkaminen että loppuminen s-kirjaimeen vihjaa paluusta alkuun – vaikka kyseessä on suunnanmuutos, ei uusi suunta oikeasti ole uusi (eli pelottava ja aivan varmasti vaarallinen ja rappiollinen), vaan yksinkertaisesti paluu siihen mitä oli, pois nykyiseltä paheelliselta tieltä. Klassinen epanalepsisrakenne sopii perinteiselle puolueelle. 

Kuin söisi puuroa rauhaisalla metsäniityllä.

Liike Nyt: Uskalla olla erilainen 

Usein sloganit pyrkivät luomaan mielikuvaa yhteydestä ja yhteisöllisyydestä, mutta Liike Nytin slogan korostaa erilaisuutta. Sanoja yhteen sitova loppusointu ”uskalla / olla” kuitenkin luo tunteen yhteenkuuluvuudesta ja vakaudesta: erilaiset voivat luoda omanlaisensa yhteisön. Slogan voisi olla poimittu yläasteen seinältä löytyvästä julisteesta. Se, minkälainen erilaisuus tässä on kyseessä – erilaisuus suhteessa mihin? – jää epäselväksi. Onko tarpeeksi erilainen, jos äänestää Liike Nytiä, vai vaaditaanko jotain enemmän? Entä voiko ihminen olla väärällä tapaa erilainen Liike Nytin silmissä? Siltä vaikuttaa, ks. esim. puolueen kanta translain uudistukseen. 

Perussuomalaiset: Pelasta Suomi 

Pelasta miltä? Pelasta miksi? Tämä ei käy selväksi. Erinomaista tyhjän tai niin kutsutun kelluvan merkitsijän käyttöä. Näihin sanoihin kansalainen pystyy projisoimaan pahimmat pelkonsa ja sitten kuvittelemaan, että perussuomalaiset suojelevat juuri häntä juuri tältä. Slogan lupaa kaiken lupaamatta mitään. Sanaan ”pelasta” myös sisältyy sana ”lasta”, joka alitajuisen salakavalasti herättää huolen juuri lasten pelastamisesta. Huoli haavoittuvassa asemassa olevista tukahduttaa kysymykset vaaran aiheuttajasta. Tärkeintä on pelastaa lapset – vaaroja löytyy kyllä, kun vain ryhtyy etsimään, tai voi niitä ihan vain keksiäkin. Kunhan on jotain, miltä pelastaa Suomi. 

Slogan lupaa kaiken lupaamatta mitään.

RKP: Yhdessä eteenpäin 

Pohjimmiltaan hieman mitäänsanomaton. Slogan, jota voisi käyttää kuka hyvänsä mihin hyvänsä koska hyvänsä. Kuitenkin foneettisesti varsin mielenkiintoinen. ”Yhdessä”-sanan d-kirjain vaatii lausuttaessa jännittämään kielen ja sitten vapauttamaan sen, aivan kuin jousen, ja tätä seuraava ”ss” kuulostaa hieman siltä kuin jotain viuhahtasi nopeasti ohi. Sana ”yhdessä” ikään kuin foneettisesti tavoittaa sen, mitä sana ”eteenpäin” merkitsee. Tämän kuuleminen toki vaatii kansalaiselta varsin tulkinnallisesti liberaalia korvaa. 

SDP: Rohkeutta olla sinun puolellasi 

Tietyllä tapaa SDP:n slogan sisältää kaikki muut mahdolliset sloganit – jokainen slogan, pohjimmiltaan, pyrkii sanomaan: ”sinun puolellasi”. SDP:n slogan on siis eräänlainen alkukantainen slogan, alku-slogan, ur-slogan, josta kaikki muut sloganit ovat siinneet, ja tässä mielessä se muistuttaa Ovidiuksen Muodonmuutoksien alussa mainittua alkumömmöä: ”Ennen kuin oli maata ja merta ja kattona taivas, / yhdenlaistapa vain joka kohdastaan oli luonto: / Kaaoksen niminen sekasorto ja seisova mömmö, / jähmeä, liikkumaton, syvä hyytynyt puuro” (suom. Alpo Rönty). 

Vasemmistoliitto: Reilumpi huominen kaikille, ei harvoille 

Slogan rakentuu kolmitavuisten sanojen varaan ja mahdollistaa (kevyesti pakottaen) daktyylisen skandeeraamisen: ”Rei-lum-pi huo-mi-nen kai-kil-le, ei har-voil-le” (daktyyli on runojalka, jossa painollista tavua seuraa kaksi painotonta). Ylimääräinen tavu, eli sana ”ei” viimeisen kahden daktyylin välissä, horjuttaa rytmiä ja potkaisee lukijan hereille kolmen aiemman tahdin aikaansaamasta levollisesta joutilaisuudesta ja muistuttaa, että vaikka reilumpi huominen on mahdollinen, emme ole siellä vielä. 

Vihreät: Suojele elämää 

Ajankohtaisella tavalla posthumanistinen ja syväekologinen slogan, joka ulottaa merkityksellisen elämän kategorian ihmisolennon ulkopuolelle – tai näin ainakin iskulauseen tietoiselta vaikuttava ”elämän” tarkempi määrittelemättömyys antaa ymmärtää. Sanomaan on myös onnistuttu ujuttamaan sekä flooraa että faunaa: sanassa ”suojele” on kuultavissa sana ”suo”, ja sanassa ”elämää” lampaan ääntä muistuttava ”mää”. Sanat kuulevan kansalaisen assosiaatio kulkeutuu välittömästi luontoon. 

VKK: 

VKK:lla ei ole slogania. Toisin sanoen VKK on mielenkiintoisesti valinnut sloganikseen ”                         ”. Tällainen slogan on tietenkin tulkittavissa mitä moninaisimmin tavoin. Yksi mahdollisuus on lukea puolueen puheenjohtajaa Ano Turtiaista wittgensteinlaisena ajattelijana, jolloin slogan olisi selvä viittaus Tractatus logico-philosophicuksen päättävään, tunnettuun lauseeseen: ”Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava”. Toinen mahdollisuus on ymmärtää slogan nasevana metalyyrisenä kommenttina koskien poliittisten sloganien yleistä tyhjänpäiväisyyttä. ”Sloganit harvoin todella sanovat mitään, joten miksi sanoa mitään”, VKK:n slogan sanoo. 

Yksi mahdollisuus on lukea puolueen puheenjohtajaa Ano Turtiaista wittgensteinlaisena ajattelijana.