Pakina: Tervetuloa Helsingin yliopiston suureen opiskelijoiden hyvinvointiworkshopiin

Korona on koetellut opiskelijoiden jaksamista , ja nyt kaivataan konkreettisia tekoja. Tule mukaan
brainstormaamaan, miten opiskelijoista saataisiin taas tehokkaita ja innostuneita yksilöitä!

T:Teksti:

|

K:Kuvat: Laura Kotila / VNK, HY, Kela, THL, Twitter

HELSINGIN YLIOPISTO: Tervetuloa kaikille, upeaa nähdä niin paljon mustia ruutuja siellä! Olemme kokoontuneet tänne heittelemään konkreettisia toimia opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseksi. Antakaa palaa!

OPISKELIJA: Voisin aloittaa ehdotuksella, jos sopii. Opiskelijat oikeasti kaipaavat vain pientä yhteydenpitoa toisiinsa. Ehdottaisin, että järjestäisimme pienryhmäopiskelua yliopistolla tiukoilla järjestelyillä.

HY: Kiitos, fantastinen ehdotus. Olemme vastanneet tarpeeseen lähettämällä opiskelijoille sähköposteja, joissa painotetaan, että kaikki muutkin ovat tällä hetkellä yksin. Eli olemme kaikki yhdessä yksin.

OPISKELIJA: Mutta eihän tuossa nyt ole…

THL: Kröhm. Meidän linjamme on se, että vappu on tältä vuodelta peruttu. Nyt ei pitäisi nähdä muita kuin aviopuolisoa ja lapsia. Jos opiskelijat haluavat tavata ihmisiä, niin kannattaisi hankkia ydinperhe ja omakotitalo Vantaalta.

Jos opiskelijat haluavat tavata ihmisiä, niin kannattaisi hankkia ydinperhe ja omakotitalo Vantaalta.

HY: Todella hyvä näkökulma! Pistetään se tänne meidän moodboardiin. Muita ajatuksia?

PÄÄMINISTERI SANNA MARIN: Minusta opiskelijat kaipaavat nyt isoa kiitosta. Korona-aika vie opiskelijoilta osan nuoruudesta, mutta samalla se antaa ja opettaa. Se on sukupolvikokemus, joka kytkee yhteen kaikki Suomen tulevaisuuden toivot.

HY: Nyt ollaan asian ytimessä. Korona on aiheuttanut osalle opiskelijoista harmitusta. Emme kuitenkaan saa unohtaa, että joillekin poikkeustila on antanut paljon kaivattua boostia opiskeluun. Tästä kertoo se, että meiltä valmistui viime vuonna ennätysmäärä reippaita opiskelijoita!

OPISKELIJA: Hei palattaisiinko nyt tähän asiaan, eli opiskelijoiden hyvinvointiin. Opiskelijoiden mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet korona-aikana ja palvelut ovat ruuhkautuneet. Minusta YTHS:n resursseja pitäisi lisätä reilusti.

HY: Kiitos, kun jaoit, erittäin hyvä ehdotus! Se kuitenkin menee vähän tämän keskustelun ohi, koska emme voi vaikuttaa YTHS:n budjettiin.

TIEDE- JA KULTTUURIMINISTERI ANNIKA SAARIKKO: Haluaisin lukea avoimen kirjeen, jonka kirjoitin tätä zoomia varten. ”En voi sulattaa ajatusta siitä, että turpeen…” Hetkinen… Anteeksi, minulla on tässä nyt väärä kirje… No oikeastaan tämä käy tähänkin… ”En voi sulattaa ajatusta siitä, että opiskelijoiden hyvinvointi ajetaan ryminällä alas. Tsemppipuheiden aika on ohi!”

”En voi sulattaa ajatusta siitä, että turpeen…” Hetkinen… Anteeksi, minulla on tässä nyt väärä kirje…”

HY: Nyt tuli vahva viesti Saarikolta meille kaikille: tsemppipuheet eivät auta.

THL: Samaa mieltä. Tekoja!

KELA: Hei tää ei nyt silleen liity tähän, mutta 8 150:n opiskelijan terveydenhoitomaksu on mennyt ulosottoon ja tää aiheuttaa meille aika paljon lisähommaa.

OPISKELIJA: Eikö ulosotto ole vähän yliampuvaa? Minusta tuo kertoo opiskelijoiden taloudellisesta ahdingosta. Koronan aikana monen valmistuminen on hidastunut, joten meidän pitäisi lisätä opintotukikuukausia ja antaa kaikille lisäaikaa opintolainanhyvitykseen.

PEKKAP_1958: Kyllä meikäläisen opiskeluaikoina käytiin töissä eikä tuhlailtu veronmaksajien rahoja. Ja koko ajan vaaditaan lisää. Syöttöporsaat!

HY: Kyllä, hienoa keskustelua! Tässä välissä haluaisin julkistaa, että olemme saaneet puolen miljoonan euron rahoituksen opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Tällä rahalla aiomme lanseerata mullistavan Sisukasta hyvinvointia -verkkokurssin, jonka tarkoitus on opettaa opiskelijoille, ettei hyvinvoinnin tarvitse olla luonnollinen olotila, vaan sitä voi myös suorittaa.

SAARIKKO: Hienoa toimintaa. Juuri tuollaista aktiivista työskentelyä opiskelijoiden eteen me tarvitaan.

THL & KELA: Upeaa!

*Näytölle ilmestyy peukkuja*

HY: Ilmaisen Zoom-kokouksen aika alkaa valitettavasti olla lopuillaan. Kiitos kaikille mahtavista ehdotuksista! Opiskelijoille lähtee nyt sähköpostia, jossa kerrotaan, kuinka ahkerasti täällä on tänään edistetty heidän hyvinvointiaan.