HYY:n uusi hallitus koostuu yli 80-prosenttisesti miehistä, puheenjohtajaksi Claes Bergh

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta sai tiistai-iltana uuden, hyvin miesvaltaisen hallituksen. Puheenjohtajaksi valittu Claes Bergh (SNÄf) haluaa keskittyä erityisesti järjestötoiminnan kehittämiseen.

T:Teksti:

|

K:Kuva: Mikko Rikala

Hallituksen puheenjohtajaksi on valittu SNÄf-ryhmää edustava Claes Bergh.

HYY:n hallitus vuodelle 2020 on valittu. Valinnan teki kokouksessaan 3.12. ylioppilaskunnan edustajisto, ja mukana ovat tämän vuoden tavoin kaikki edustajistoryhmät.

Hallitus käyttää ylioppilaskunnan yleistä hallinto- ja toimeenpanovaltaa. Uusi hallitus valitaan kalenterivuodeksi kerrallaan, ja sen kokoonpanosta päättää edustajisto. Esivalinta tehdään suljetuin ovin käytävissä neuvotteluissa, joihin kukin edustajistoryhmä voi asettaa ehdokkaita.  

Hallituksen puheenjohtajana aloittaa valtiotieteiden ylioppilas, ruotsinkielisten ainejärjestöjen ja osakuntien SNÄf-ryhmää edustava Claes Bergh, 33. Hän on seitsemännen vuoden yleisen valtio-opin opiskelija Svenska social- och kommunalhögskolanista.

Bergh on toiminut HYY:n hallituksessa myös kuluvalla kaudella vastuualueinaan ylioppilaskunnan liiketoiminta, kaksikielisyys ja strategian päivitys. Ennen hallitusvastuuta hän on istunut edustajistossa kauden 2016–2018 ajan.

Uuden hallituksen muut jäsenet ovat Lovisa Hirvonen (HYAL), Jessika Isomeri (HYAL), Timo Kalliokoski (HYAL), Okko Karvonen (HyVi), Akseli Rouvari (HyVi), Sammy Nurminen (HELP), Sakari Saari (HELP), Taavi Heikkilä (SitVas), Riku-Petteri Kyllönen (SitVas), Joonas Pulliainen (Edistykselliset) ja Sami Hasunen (Osakuntalaiset). Hallituslaisten vastuualueet julkistetaan tammikuussa 2020 uuden hallituskauden alkaessa.

Berghin vastaehdokkaana hallitusneuvotteluissa oli HYY:n tämänhetkisen hallituksen jäsen Samuli De Pascale.

”Mukana on huikean osaavaa porukkaa. Olen tosi iloinen siitä, että toista kertaa HYY:n historiassa kaikki edustajistoryhmät ovat edustettuina hallituksessa”, sanoo tuleva puheenjohtaja Claes Bergh.

Uuden hallituksen kokoonpanoon kuuluu kaksi naista ja kymmenen miestä. Mistä epäsuhta johtuu?

”Luultavimmin se johtuu ihan sattumasta. Jokainen edustajistoryhmä on asettanut yhdestä kolmeen hallitusehdokasta. Ehdokkaiden pieni määrä luultavasti vaikuttaa asiaan”, Bergh sanoo ja korostaa, että viime vuosikymmenien aikana hallitukset ovat olleet sukupuolijakaumaltaan joko hyvin tasaväkisiä tai naisvoittoisia.

Esimerkiksi Turun yliopiston ylioppilaskunta soveltaa hallituksen valinnassa niin sanottua tasapuolisuussääntöä: sekä naisilla että miehillä tulee olla hallituksessa vähintään 40 prosentin edustus. HYY:n hallitusneuvottelijoilla vastaavaa velvoitetta ei ole.

Berghin mukaan edustajistoryhmien kanssa aiotaan kuitenkin alkuvuodesta käydä keskusteluja, jotta voidaan selvittää, onko viesti hallitushausta todella tavoittanut potentiaaliset hakijat.

Näetkö ongelmaa siinä, että yli 80-prosenttisesti miehistä koostuva hallitus edustaa 26 000 jäsenen ylioppilaskuntaa?

”Se ei ole ihanteellista, mutta jos katsoo pitkäaikaista trendiä, tämä on ja tulee olemaan poikkeus. Ylioppilaskunnassa tehdään pitkäaikaista työtä, joten yksi vuosi sinänsä ei ole ongelma”, Bergh sanoo.

”Ylioppilaskunnan hallituksessa on tärkeä muistaa, että edustaa itsensä ja oman viiteryhmänsä lisäksi myös kaikkia yliopistomme opiskelijoita. Sukupuoli on yksi asia, mutta myös eri kampusten ja opiskelualojen edustavuus on olennainen seikka.”

Tulevan vuoden suurena haasteena Bergh näkee HYY:n järjestö- ja muun vapaaehtoistoiminnan kehittämisen. Yhteiskunnan taholta tuleva paine valmistua yliopistosta aiempaa nopeammin nostaa kynnystä osallistua järjestötoimintaan, Bergh sanoo.

”Viime vuosina ylipäänsä on ollut sellaista trendiä, että sitoutuneita toimijoita on vaikeampaa löytää. Työhön ja opiskeluun mutta myös vapaa-aikaan kohdistuu jo valmiiksi paljon vaatimuksia. Oman ajan käyttäminen vapaaehtoistoimintaan on ihmisiltä paljon pyydetty”, Bergh pohtii.

”Se edellyttää, että me organisaationa kehitämme toimintaamme, jotta se on oikeasti antoisaa.”