Vasemmiston Lauri Linna HYYn hallituksen johtoon ensi vuodeksi

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallitusneuvottelut päättyivät eilen. Neuvottelutuloksen mukaan hallituspohja säilyy samana, ja hallituksessa jatkavat ainejärjestöläiset, vihreät, vasemmisto, osakuntalaiset ja demarit.

T:Teksti:

Kuva: HYY.

Toisin kuin muissa Suomen ylioppilaskunnissa, ei Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa (HYY) käydä tänä vuonna edustajistovaaleja. Helsingissä opiskelijat valitsivat edustajistonsa viime syksynä ja seuraavan kerran jälleen syksyllä 2018.

Ylioppilaskunnan johtoon on kuitenkin tiedossa muutoksia ensi vuodelle. Niistä sovittiin HYYn hallitusneuvotteluissa, jotka päättyivät eilen illalla. Esityksen mukaan hallituksessa jatkavat nykyiset ryhmät: ainejärjestöläisten HYAL, HYY:n Vihreät, Sitoutumaton vasemmisto (SitVas), Osakuntalainen edustajistoryhmä ja Opiskelijoiden sosialidemokraattinen yhdistys (OSY).

Edustajisto vahvistanee neuvottelutuloksen joulukuun alussa. Hallitusryhmillä on 42 paikkaa HYYn 60-henkisestä edustajistosta. Oppositioon jäävät tälläkin kaudella oikeustieteilijöiden, lääketieteilijöiden, eläin- ja hammaslääketieteilijöiden sekä farmasiaopiskelijoiden HELP, kokoomuksen ja keskustan yhteisryhmä Edistykselliset sekä ruotsinkielisten ainejärjestöjen ja osakuntien SNÄf.

 

Hallituksen puheenjohtajana aloittaa oikeustieteen ylioppilas, vasemmiston Lauri Linna, 23, joka on toiminut kuluvalla kaudella HYYn hallituksessa ja talousjohtokunnan puheenjohtajana. Varapuheenjohtajaksi esitetään HYALin Krista Laitilaa, joka toimii tällä hetkellä HYALin puheenjohtajana.

Talousjohtokuntaa vetää ensi vuonna Sara Järvinen, joka on toiminut nyt HYALin edustajistoryhmän varapuheenjohtajana. HYY Yhtymän hallintoneuvoston puheenjohtajaksi nousee puolestaan vihreiden Amanda Pasanen, joka oli edellisten edustajistovaalien toinen ääniharava. Hän on johtanut muun muassa HYYn kehitysyhteistyövaliokuntaa vuonna 2016.

Muut hallituksen jäsenet ovat Auli Elolahti (vihreät), Aleksanteri Gustafsson (OSY), Titta Hiltunen (SitVas), Jane Kärnä (HYAL), Mathilda Timmer (HYAL), Topias Tolonen (osakuntalaiset), Laura Wathén (HYAL) ja Sebastian Österman (vihreät). Heidän vastuualueensa vahvistetaan, kun hallitus järjestäytyy ensi vuoden alussa.

 

”Olen tietysti todella hyvällä mielellä neuvottelutuloksesta”, sanoo tuleva puheenjohtaja Lauri Linna.

Hänen mukaansa neuvottelut etenivät hyvässä hengessä, ja niissä tehdyt linjaukset on helppo allekirjoittaa. Tämän lisäksi Linna kehuu ensi vuoden hallituskokoonpanoa, jota hänellä on omien sanojensa mukaan ilo johtaa.

”Hallitukseen esitettävä jengi on todella osaavaa, ahkeraa ja koko sydämellään tätä hommaa tekevää porukkaa.”

Hallitusneuvotteluissa vahvistettiin ensi vuodelle lisäyksiä HYYn tavoiteohjelmaesitykseen, joista yksi on ”nollatoleranssi häirinnälle”. Lupaatte panostaa konkreettisiin toimiin seksuaalisen häirinnän poistamiseksi ylioppilaskunnasta. Millä mielin olet itse seurannut esimerkiksi ylioppilaskunnan piirissä tapahtuneita tyrmäystippaepäilyjä? Ovatko nämä vaikuttaneet tavoitteen valitaan?

”Melko todennäköisesti ovat. Tavoite oli esillä heti neuvottelujen alkuvaiheesta alkaen, ja pidän sitä oikein hyvänä kirjauksena.

Huumausepäilyjen lisäksi myös yleinen asenteiden muutos ja vaikkapa #MeToo-kampanja ovat pitäneet teemaa esillä. Siksi on luonnollista, että tähän asiaan panostetaan.”

Sovitte myös, että ”järjestöjen saamat palvelut, tilat ja tuki tulee kohdistaa niin, että ne mahdollistavat ja ohjaavat järjestöjä toimintaansa HYYn arvojen mukaisesti”. Mitä tämä tarkoittaa?

”Me HYYssä haluamme, ettei ylioppilaskunta pelkästään ylläpidä järjestötoimintaa, vaan myös kehittää sitä. HYYn arvot ovat tässä keskeinen lähtökohta, ja haluamme, että myös piirissämme toimivat järjestöt edistävät niitä. Sellaisia arvoja ovat esimerkiksi yhdenvertaisuus ja avoimuus.”

Keskipitkän aikavälin taloussuunnitelmassa linjataan, että HYY tavoittelee jäsenmaksuttomuutta vuoteen 2025 mennessä. Jäsenmaksu ei kuitenkaan laske seuraavalle vuodelle, ja aiotte lisätä ylioppilaskunnan menoja 35 000 eurolla. Miten jäsenmaksuttomuuteen päästään tällä tiellä?

”Tuo tavoite ei perustu lähtökohtaisesti siihen, että karsisimme toimintojamme. Se perustuu siihen, että (ylioppilaskunnan omistama) HYY Yhtymä pystyy tuottamaan niin hyvää tulosta, että jäsenmaksusta voidaan sitä kautta luopua.

Koska haluamme kerryttää käyttörahastoamme pahan päivän varalle, ei ole mielestäni järkevää tehdä huomattavia leikkauksia jäsenmaksun tasoon juuri nyt. Emme halua tulouttaa yhtymästä liikaa varoja, jotta se voi käyttää niitä investointeihin ja sitä kautta parantaa tulostaan hieman pidemmällä aikavälillä.

On myös hyvä muistaa, että ensi vuosi on ylioppilaskunnan juhlavuosi, ja se kasvattaa menoja kertaluontoisesti.”

Kaikki lisäykset eivät ole kertaluontoisia. Esimerkiksi järjestöjen tukia kasvatetaan.

”Niin, mutta suhteessa tämän vuoden budjettiin järjestötukien määrä laskee. Viime vuoden hallitusneuvotteluissa niitä lisättiin huomattavasti enemmän kertaluontoisesti, ja nyt palaamme lähemmäs vuoden 2016 tasoa. Suuri pudotus ei ole kuitenkaan perusteltua, joten näin pehmennämme laskua.”

 

Kuva: HYY.