Eheyttäjille kerätään taas kolehtia

T:Teksti:

Älä alistu -kampanjaan osallistuneet järjestöt selvisivät säikähdyksellä.

Keväisen Älä alistu -kampanjan aiheuttama mylläkkä säikäytti evankelisluterilaisen kirkon. Homovastaiseen kampanjaan osallistui neljä kirkon piirissä toimivaa järjestöä. Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoi keväällä olevansa pahoillaan kampanjasta, jossa ei-heteroita nuoria kannustettiin eheytymään. Kirkkohallitus lupasi ottaa järjestöille jaettavan rahan, kuten kolehtirahoituksen, tarkkaan syyniin.

Arkkipiispan paheksumisesta ja syynistä huolimatta kahdelle kampanjassa mukana olleelle järjestölle kerätään jälleen ensi vuonna kolehtia erityisinä kolehtipäivinä. Nämä järjestöt ovat Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (SLEY) ja Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys (SEKL), kertoo Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo. Miten kolehtipäätöksessä pääsi näin käymään?

”Sitoutuminen kirkon yhteisiin arvoihin ja linjauksiin otetaan huomioon, mutta ratkaiseva tekijä ei ole jokin yksittäinen kampanja, vaan -asioita katsotaan kokonaisuutena. Nämä ovat isoja järjestöjä ja niillä on laajaa toimintaa kirkossa. Emme pitäneet oikeudenmukaisena, että yksi tapaus olisi on-off.”

Järjestöjen ansiot esimerkiksi lähetystyössä siis painoivat Älä alistu -kampanjan aiheuttamaa imagotappiota ja jäsenkatoa enemmän.

”Jos tällaisia ristiriitaisia tapauksia tulee lisää, niin niistä keskustellaan vuosittain kolehtipäätösten yhteydessä.”

Kolehtipäivästä kilahtaa järjestön kassaan Keskitalon arvion mukaan 70 000-90 000 euroa. Tämä on kuitenkin seurakuntalaisten anteliaisuudesta kiinni.

Älä alistu -kampanjan järjestäjiin kuuluneet Opiskelija- ja Koululaislähetys (OPKO) sekä Suomen Raamattuopisto (SRO) mainitaan kolehtikohdesuosituksissa. Keskitalon mukaan seurakunnat voivat päättää, haluavatko nimetä järjestön kolehtikohteeksi. Järjestöillä oli viime vuonna omat kolehtipäivät, mutta nyt ne jäivät syrjään normaalin kolehtikierron takia.

Vaikuttaa siltä, että kampanjaan osallistuneet järjestöt selvisivät säikähdyksellä.

”Uskoisin, että keskustelu herätti järjestöissä itsekriittisiä ajatuksia ja sillä oli painotuksia muuttava vaikutus. Kirkko ei ole kuin pieni yhdistys, jossa on vain yksi kanta. Väistämättä kirkossa on erilaisia kantoja asioista ja erilaisia painotuksia”, Keskitalo muotoilee.

Älä alistu -kampanjaan osallistuivat myös kirkon ulkopuolella toimivat Luther-säätiö ja Patmos Lähetyssäätiö.

Arkkipiispan sihteerin mukaan Kari Mäkisellä ”ei ollut mahdollisuutta antaa haastattelua”.

Hannu Hallamaa