Anteeksi kuinka, Mikael Jungner?

T:Teksti:

Sdp:n kansanedustaja ja puoluesihteeri Mikael Jungner sanoo uudessa kirjassaan Toimistokuukkeli, että 10 000 euron kuukausitulot ja miljoonan omaisuus riittävät täyttämään normaalin elämän tarpeet.

Millaista elämää viettää kolme tonnia kuussa tienaava asuntovelallinen tai opintotuella elävä opiskelija?

”Viesti on se, että jos mennään todella suuriin palkkoihin, niin niiden motivaatioarvo on käytännössä olematon ja sen takia niissä ei ole järkeä.”

Onko raha omalla kohdallasi merkityksetön motivaattori?

”Riippuu hirveästi töistä. Mitään varsinaisia säästöjä ei ole kertynyt ja elämän aikana palkat ovat vaihdelleet hurjasti. On ollut töitä joissa ei ole tarvinnut murehtia rahasta ja sitten on ollut vaiheita, jolloin rahasta on ollut tosi tiukkaa. Nyt tilanne on ihan hyvä, sillä tavalla, että rahalla ei ole merkitystä ja voi keskittyä tekemiseen.”

Annat vinkkejä työnteolla vaurastumiseen. Yksi vinkeistä on ottaa palkan sijasta omistusosuuksia. Miten tämä onnistuu perusduunarilta?

”Siinä oli erilaisia vinkkejä. Tärkein on se, että kannattaa keskittyä sen työn innostavuuteen eikä rahaan. Osa vinkeistä käy monelle ja osa tosi harvoille.”

Millaiset tulot ja omaisuus sinulla on?

”Omaisuuden osalta ei mitään erityistä, asunto ja asuntolaina. Kansanedustajan palkka on reilu 6 000 ja jos ottaa mukaan sivutyöt ja vastaavat, päästään 8 000 euroon. Raja tulee eri ihmisillä vastaan eri vaiheissa, mutta minulle tuo 8 000 euroa on enemmän kuin tarpeeksi.”