EU:n ulkopuolelta on vaikea päästä Ruotsiin

T:Teksti:

Ruotsiin pyrkivien opiskelijoiden tiellä riittää esteitä.

EU:n ulkopuolelta tulevien hakijoiden määrä romahti Ruotsissa kahdella kolmanneksella sen jälkeen kun heiltä viime syksynä päätettiin alkaa veloittaa opintomaksuja. Lukuvuosi voi nyt maksaa 11 000 – 25 000 euroa oppilaitoksesta ja koulutusohjelmasta riippuen. Uppsalan yliopiston kansainvälinen koordinaattori Kay Svensson sanoi hakijamäärän romahduksen olevan suora seuraus uudesta opintomaksusysteemistä.

Mikäli opiskelijalla olisikin taloudelliset mahdollisuudet opiskella Ruotsissa, ei opintojen aloittaminen ole yksinkertaista. Uusi EU-direktiivi määrää, että ei-eurooppalaisen opiskelijan sormenjäljet tulee rekisteröidä ennen kuin he voivat saada opiskelua varten tarvittavan viisumin.

Kaikilla Ruotsin lähetystöillä ei kuitenkaan ole sormenjälkien ottamista ja prosessoimista varten tarvittavaa laitteistoa. Niinpä hakijat pakotetaan pitkille ja kalliille matkoille.

”He saattavat joutua matkustamaan Trinidadista Washingtoniin, Yhdysvaltoihin, kaksi kertaa: hakeakseen viisumia ja noutaakseen sen”, amanuenssi Kjell Gunnarsson Malmön yliopistosta kertoi Sveriges Radiolle. Fijillä asuvat opiskelijat puolestaan ohjataan Australiaan.

”Tämä ei ole arvokas tapa kohdella opiskelijoita.”

Monet muut EU-maat kiertävät hankalaa direktiiviä antamalla opiskelijoiden luovuttaa tarpeelliset tiedot maahan saapuessaan. Ruotsissa tiedot kuitenkin vaaditaan yhä etukäteen.

Gunnarsson arvioi, että jopa 50 jo paikkansa vastaanottamisesta maksanutta opiskelijaa saattaa myöhästyä lukuvuoden alusta viisumiongelmien takia.

 

Sanat: Oona Juutinen